Etkinlikler

Suya yön veren fuar: IWE Istanbul Water Expo

Yayın Tarihi:

on

Değerli okurlarımız, sizleri IWE Istanbul Water Expo Fuar Direktörü Sn. Tülin Bozkurt Bulut ile gerçekleştirdiğimiz röportajla baş başa bırakıyoruz.

Fuar ile ilgili bizleri genel olarak bilgilendirebilir misiniz? 

Hızla artan dünya nüfusu, şehirleşme ve sanayileşme dünya su kaynaklarını hızla tüketirken, suyun kullanılır hale getirilmesi, dağıtımı, etkin tüketimi, atık suların işlenmesi ve yeniden kullanılması giderek daha fazla önem kazanıyor. IWE Istanbul Water Expo ile bu konulara dikkat çekmeyi ve su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılması, etkin su tüketimi, sürdürülebilir su ve atık su yönetimi ile ilgili en son teknolojileri ve gelişmeleri aynı platformda bir araya getirmeyi hedefliyoruz.  Türkiye’de su ve atık su teknolojileri konusuna odaklanmış ilk ve tek sektörel fuarı olan 2. IWE Istanbul Water Expo, bu yıl 1 – 3 Eylül 2016 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Türkiye Belediyeler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, KOSGEB ve İzmir Ticaret Odası’nın desteklediği fuarda hedefimiz 150 katılımcı firmayı 5000 profesyonel ziyaretçi ile buluşturmak.

Bu sene katılımcı ve ziyaretçileri neler bekliyor? 

Bu yıl Istanbul Water Expo’ya katılacak ziyaretçilerimiz su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılması, su ve atık suların arıtımı ve geri dönüşümü ile ilgili son teknoloji ve gelişmeleri yakından takip edebilecek. Gerek katılımcılarımız gerekse ziyaretçilerimiz yurt içi ve yurt dışından sektör oyuncuları ile temasa geçebilecek, fuarla eş zamanlı olarak düzenlenecek konferanslar ile suyun yönetimi, yeni teknolojiler, yatırım olanakları gibi sektör hakkında detaylı bilgiler edinebilecek.

Suyun önemi zaten aşikar ama sizce insanlar yeterince bunun farkında mı?  Genel olarak suyun bugünü ve geleceği ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı nüfus artışı, sanayileşme, bilinçsiz su tüketimi ve küresel ısınmadan dolayı su kaynaklarımız hızla azalıyor. Farkındalık oluşturmak için çeşitli kurumlar bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyor ancak su konusunda bilinç düzeyi oldukça düşük. Canlıların varlıklarını sürdürmesi için zaruri olan su kaynaklarını günümüzde insanlar bilinçsizce kullanıyor. Suyun daha dikkatli, verimli ve sorumlu olarak kullanılması için toplumun her kesimine çok büyük görevler düşüyor. Kamu, sivil toplum, akademik kuruluşlar, medya ve birey olarak herkes bu konuda daha sorumlu ve duyarlı olmalı.  TÜİK tahminlerine göre; Türkiye nüfusu 2030 yılında 100 milyona ulaşacak, su potansiyeli kişi başına yıllık 1120 m3’e düşecek ve Türkiye su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alacak. Öte yandan Dünya Bankası’nın “Sürdürebilir Gelişim Hedefleri” raporuna göre “su güvenliği” global risk sıralamasında birinci durumda belirtiliyor.

2030 yılına kadar kullanılabilir su miktarının yüzde 40 düşeceği ve 2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşmasıyla su tüketiminde yüzde 15’lik bir artış olacağı öngörülüyor. Aynı rapora göre dünyada 2,4 milyar kişinin kullandığı suyun arıtılmadığı; 700 milyon kişinin ise temiz su tüketemediği ifade ediliyor. Bu tablodan da anlaşılacağı üzere gelecekte temiz su bulmak dahi oldukça zor olacak. Doğamız yaklaşan sıkıntının sinyallerini bugünden veriyor. Bu uyarıları dikkate alarak harekete geçmek herkesin görevi.

Bu konuda sizce belediye ve özel kuruluşlara düşen sorumluluklar nelerdir?

Türkiye, AB raporlarına göre su ve atık su çözümleri için dünyanın en büyük pazarlarından birisi olarak gösteriliyor. Türkiye için 2007 – 2023 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan, Avrupa Birliği Entegre Çevre Uyum Stratejisi raporuna göre; 2023 yılına kadar Türkiye’nin çevre yatırımları 58.5 milyar avroyu aşacak. 2023 yılına kadar su ve atık su sektöründeki yatırım ihtiyacı ise 33,9 milyar avro. Bu rakamın %50’si devlet, %30’u özel sektör, %20’si ise AB ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından finanse edilecek.

Belediyeler su kaynaklarının dağıtılması ve atık suyun yönetilmesi konusunda önemli role sahip. Su dağıtım altyapısının iyileştirilmesi ve kaçakların önlenmesi, evsel ve sanayi kullanımında israfın önlenmesi, atık suyun etkin olarak geri dönüşümünün sağlanması ve alternatif su kaynakları  (deniz suyu vb.) yaratılması belediyelerin sorumluluk sahasına giriyor. Şu anda belediyelerimizin önemli bölümü maalesef atık su arıtma konusunda yatırımlarını tamamlayabilmiş değil ama son yıllarda bu konuda önemli projeler ve yatırımlar olduğunu da biliyoruz.  Özellikle imalat sanayine bu konuda ciddi görevler düşüyor. Yönetmeliklere uygun olarak atık sularını arıtarak alıcı ortamlara deşarj etmeleri, geri kazanılarak yeniden kullanımı, bunun için gerekli yatırımları yapmaları aynı zamanda OSB’lerin de atık su arıtma tesislerini kurarak işletmeye almaları artık kaçınılmaz bir zorunluluk.

Fuar’dan bu konulara ilişkin ne tür faydalı ortaklıklar çıkabilir?

IWE Istanbul Water Expo ile bu konuda birden fazla alanda katkı sağlamayı hedefliyoruz. Kamuoyunun ilgisini su ve atık su konusuna çekmek, kamu kurumları, yerel yönetimler ve su idareleri ile özel sektörü aynı platformda buluşturarak mevcut ve gelecekteki projeler konusunda iş birliği olanakları yaratmak, su ve atık su arıtma teknolojileri konusundaki en son gelişmeleri ve ürünleri sergilemek, yurt dışından gelecek alıcılarla üreticilerimize yeni pazarlara açılma olanağı sunmak, bu konuda yatırım yapmak, iş kurmak isteyen şirketlere seçenekler sunmak, su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir korunması ve kullanılması için gerekli olan güncel yaklaşım ve politikaların belirlenmesi için bir uygun bir platform oluşturmak, düzenlenecek konferansta sektör gündemine ışık tutmak, üniversiteler / medya / kamu ve özel sektörü bir araya getirerek toplumsal iş birliği ve farkındalık projeleri geliştirmek IWE’nin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

 

Trendler

Exit mobile version