Etkinlikler

SOSİAD, küresel ısınmanın hızını kesecek AB Projesini basına tanıttı

Yayın Tarihi:

on

SOSİAD (Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği), küresel ısınma ile mücadele konusunda, Avrupa Birliği’nin çevre ve iklim konularına yönelik finansman birimi tarafından fonlanan “Real Alternatives 4 LIFE projesini, tanıttığı bir basın toplantısı düzenledi. 15 Nisan 2019 Pazartesi günü, Taksim Point Otel’de düzenlenen basın toplantısında küresel ısınmanın vahim sonuçlarına dikkat çekilerek, soğutucu cihazlar ve klimalarda da kullanılan, küresel ısınma potansiyeli yüksek soğutucu akışkan gazların “gerçek alternatifleri”nin yaygınlaşması doğrultusunda proje kapsamındaki çalışmalar anlatıldı.

Toplantı, REAL Alternatives 4 LIFE projesinin sosyal partnerleri arasında Türkiye’yi temsilen yer alan SOSİAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş’un açılış konuşmasıyla başladı. Karakuş konuşmasında Sanayi Devrimi öncesi seviyelere göre küresel sıcaklığın, bir derece artmış durumda olduğunu ve küresel ısınmanın, her on yılda bir 0,17 derece daha artarak devam ettiğini belirtti.

Daha sonra Real Alternatives 4 LIFE Projesinin amacı ve sürecini anlatmak üzere sözü Dr. Kadir İsa aldı. İsa özetle şu bilgileri verdi: “Real Alternatives 4 LIFE Projesinin süreci SOSİAD’ın Air Conditioning and Refrigeration European Association-AERA’ya üye olmasıyla başladı. AREA; ulusal soğutma, klima ve ısı pompası dernekleri, müteahhitleri ve teknisyen/mühendislerini temsil eden bir Avrupa konfederasyonu ve 23 ulusal derneğin sesidir. 2016 yılının Mayıs ayında Dublin’de yapılan AREA Genel Kurul toplantısında SOSİAD’ın üyeliği oy birliği ile kabul edildi. AREA’ya üye olduktan sonra yaptığımız görüşmeler sayesinde Real Alternatives 4 LIFE Projesi’nde sosyal ortak olarak yer almak istediğimizi belirttik. Onlar da Türkiye’nin projede yer almasına sıcak baktı.

SOSİAD olarak sektörümüzün ne kadar zengin olduğunu gösteren istatistiki bilgiler dahil, gerekli tüm belgeleri kendilerine gönderdik, inceleme süresinin ardından SOSİAD, Real Alternatives 4 LIFE Projesine sosyal ortak olarak dahil oldu.”

İsa’nın ardından; Friterm Akademi’de düzenlenen Real Alternatives 4 LIFE Projesi Eğitimcilerin Eğitimi programının eğitmenleri Kıvanç Aslantaş ve Barış Uçaner söz aldı. Kıvanç Aslantaş; “CO2 ile soğutma maceram 2005 yılında başladı; 2006 yılında Türkiye’deki ilk CO2 test ünitesini; 2009’da da ilk saha uygulamasını gerçekleştirdim. Real Alternatives 4 LIFE Projesi Eğitimcilerin Eğitimi programının ilk iki gününün teması CO2 ile soğutmaydı; programa hem üniversiteden hem meslek liselerinden hem sektörden katılım çok fazlaydı. Tahmin ettiğimizin çok üzerinde ilgi gördük ve IOR’dan gelen geri bildirimler bizim ne kadar doğru bir iş yaptığımızın göstergesi oldu” dedi. Aslantaş’ın ardından Barış Uçaner ise “Real Alternatives 4 LIFE Projesi Eğitimcilerin Eğitimi programının son gününde yanıcı gazlar hakkında eğitimler yapıldı. Projemizin amacı ‘real alternatives’; yani yani bugün kullandığımız florlu sera gazlarının dünyada kullanılabilecek olan gerçek alternatiflerine güvenli uygulamalarla geçişi sağlamaktır. Çünkü soğutma sektöründe; küresel ısınma potansiyeli yüksek florlu sera gazlarının alternatifleri düşük küresel ısınma potansiyeline sahip olmakla birlikte yanıcılığı yüksektir.”

Toplantı; basın mensuplarının sorularının cevaplanmasıyla son buldu.

Trendler

Exit mobile version