Nedir?

Sirkülasyon pompası nedir?

Yayın Tarihi:

on

Isıtma veya soğutma sistemlerinde suyun devir daimini sağlayan pompa çeşidine sirkülasyon pompası denmektedir.

Kentleşme ve kentli nüfusun artışı, ısıtma sistemlerinde kaynakların doğru şekilde kullanılması ve verimliliğin önemini artırmıştır. Küçük ölçekli konutlardan okul, otel ve hastane gibi devasa yapılara kadar ısıtma ve soğutma sistemlerinde etkin ve verimli ısıtma-soğutama tesisatları için anahtar rol oynayan cihazların başında ise sirkülasyon pompaları gelmektedir.

Kombi ve kazan gibi cihaz ve sistemlerde suyun kapalı bir devrede sirkülasyonunu sağlayan bu pompa çeşitleri ısı ya da enerji kaybının engellenmesinde son derece önemli donanımlardandır. Yüz yıldan uzun bir süre önce ilk defa üretilen sirkülasyon pompaları ile modern ısıtma sistemlerine giden yol da açılmış oldu. Bu pompalar sayesinde ısı kaybını en aza indi ve tesisatlarda daha küçük çaplardaki boruların kullanılması mümkün oldu. Gelişen teknolojilerle birlikte sirkülasyon pompalarının günümüzde ulaştığı verimlilik değerleri de hayli yüksek bir seviyeye erişmiştir.

Sirkülasyon pompası ne işe yarar?

  • Bu pompa çeşitleri temel olarak tesisattaki suyun devir daimini sağlamaktan görevlidir.
  • Sirkülasyon pompaları sayesinde ihtiyaç duyulmadığı durumlarda tesisatta sıcak su birikmez. Böylece hem enerji hem de kaynak tasarrufu sağlanmış olur.
  • Bununla birlikte tesisatlarda ihtiyaç duyulduğu her an sıcak su bulunmuş olur.

Sirkülasyon pompalarında nelere dikkat edilmeli?

Sirkülasyon pompası seçimi yapılırken öncelikle sistemin ne tür bir akışkana maruz kalacağı belirlenmelidir. Ayrıca akışkanın debisi ve basma yüksekliği de önceden hesaplanmalı ve uygun bir ürün tercih etmeye gayret edilmelidir. 

Montaj ve kullanım aşamasında da göz önünde tutulması gereken birtakım husus bulunur. Öncelikle sirkülasyon pompalarının monte edileceği tesisatın temizliğinin yapılmış olması son derece önemlidir. Bu pompa çeşitlerinin montajı sırasında dayanıklı contalar kullanmak da hem verimi artıran hem de kullanım ömrünü uzatan bir faktördür. Pompanın uygun bir elektrik akımına maruz kalması da sağlıklı çalışma için önemli bir diğer husustur.

Trendler

Exit mobile version