Nedir?

Sensör nedir?

Yayın Tarihi:

on

Teknolojik gelişme ve dijitalleşme ile hayatımızda daha da fazla kullanılan cihazlardan biri de sensör oldu. Robotik ve otomasyon sistemlerinin en önemli bileşenlerinden olan bu cihazlar, fiziki platformlardan gelen girdileri kısa süre içinde güvenli bir şekilde algılayan ve yanıt ileten aygıtlardır.

Sensörler, elektronik sistemlerde son derece önemli bir işleve sahiptir. Sensörler temel olarak fiziki değişiklikleri algılayarak bir çıktıya dönüştüren cihazlardır. Fiziki değişimleri fark edip çok hızlı bir biçimde elektriksel sinyale dönüştürebilen bu cihazların ilettiği sinyaller, mikroişlemciler vasıtasıyla kontrol edilir. Sensörler, bu özellikleriyle pek çok farklı alanda kullanılır .

Analog ve dijital sensörler

Sensörler, dijital ya da analog olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Esasında cihazların uygulama alanlarına ya da çalışma platformlarına göre değişiklik göstermektedir. Dijital sinyal denen olgu genel olarak zamana göre değişkenlik göstermez. Değerleri ise 1 ile 0’dan oluşmaktadır. 

Analog sinyal olarak bilinen sinyal çıkışlarında ise değişiklik ile zaman arasında bir paralellik mevcuttur. Analog sinyalleri dönüştürücüler sayesinde dijitale çevirmek mümkündür. Otomasyon sistemlerinde aktif şekilde kullanılmakta olan sensörlere, endüstriyel sensör adı verilmektedir. Bu alanlarda görece daha dayanıklı sensörler tercih edilmektedir. Endüstriyel sensörler, aşırı sıcak ya da soğuk veya tozlu ortamlarda işlev görebilmektedir

Sensörleri seçerken nelere dikkat edilmeli?

Sensör seçiminde çeşitli detaylara özel olarak dikkat etmek gerekir. Her şeyde önce sensörün kullanım alanını doğru bir şekilde belirlemek önemlidir. Bir diğer nokta ise hassasiyet ölçüsüdür. Kullanım alanına bağlı olarak en doğru hassasiyete sahip sensör tercih edilmelidir. Sensör seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlardır:

  • Ölçüm aralığı
  • Maliyet
  • Nem ölçümü
  • pH ölçümü
  • Sensör tepki süresi

Sensör çeşitleri

Sensörler, besleme gerilimine göre ya da ölçüm sistemine göre sınıflandırılır. Besleme gerilimine göre olan sensörler; pasif algılayıcılar ve aktif algılayıcılar olarak iki grup altında toplanabilir. Ölçüm sistemlerine göre ayrılan sensörler ise ses sensörleri, hareket sensörleri, basınç sensörleri ya da manyetik sensörler gibi farklı sınıflara ayrılırlar.

Trendler

Exit mobile version