Pompalar

Sempa Pompa, yenilenebilir enerji sektörüne atılmaya hazırlanıyor

Yayın Tarihi:

on

ISK SODEX Fuarı’nın heyecanının içinde Sempa Pompa Dış Ticaret Müdürü Mehmet Ferahkaya ile kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. İnovatif ürünlerinin Türkiye’nin ekonomisine ve dünyadaki yerine katkılarını konuştuğumuz kısa söyleşiyi sizinle paylaşıyoruz.

Yeni ürününüzün ismi, tipi, kullanım alanları hakkında bilgi verebilir misiniz? 

İnovatif ürünlerde genelde her sene birkaç yeni ürün çıkıyor. Amacımız, ülkemiz adına daha çok cari açığı kapatmak ve tabii bu da bize karlılık, avantaj sağlıyor. Genelde o tip ürünlere yöneliyoruz. AR-GE merkezimizin olma sebebi de bu: Olmayan ürünleri yapmak zorundayız. Hem devlet desteklerle bunun önünü açıyor hem de bunu yapmak bize ayrı bir avantaj sağlıyor. Bu yapmış olduğumuz ürün üzerine, yeni ürün gamına dahil ettiğimiz, Dünyada iki imalatçı tarafından üretilen bir ürün. Bu ürünün imalatı ile birlikte Türkiye’de tek, dünyada da üçüncü oluyoruz. İsmi DPT-TR ve trafo yağ pompası olarak geçiyor. Genelde elektrik sektöründe kullanılıyor. Büyük kapasitelerin yağının soğutulması çok önem arz ediyor. Kullanım alanları dar gibi gözükmekle beraber aslında çok geniş. Bu pompalar, Elektrik Üretim A.Ş.’de, büyük trafo merkezlerinde, her ülkede ana dağıtım merkezlerinde mutlaka kullanılıyor. Barajların çıkışlarındaki trafolarda, her bir trafoda birkaç tane olmak üzere kullanılıyor. GW mertebesinde çalışan yerlerde bu pompalardan yüzlerce kullanılıyor. Bunun yanında bizim için en büyük etken, Elektrik Üretim A.Ş.’nin Türkiye’deki ve dünyadaki muadillerinin satın alması değil, yenilenebilir enerjiye bir yerli ürün daha sokabilmek. Örneğin her bir büyük ölçekli rüzgar türbininde en az 1 tane bu üründen kullanılıyor. 

Rüzgar türbininde nerelerde kullanılıyor?

Büyük ölçekli rüzgar türbinlerinin dağıtım hattında bulunan trafolarda kullanılıyor. Yenilenebilir enerji, karbon emisyonu ayak izlerinin azaltılması bakımında çok önemli. Dünya’da ilerleyen zamanlarda çok fazla yatırım olacağını tahmin ederek, biz de öncü olarak yatırım yapmaya niyetlendik. Şu anda test çalışmalarımız sürüyor. Test çalışmaları normal bir pompanın test çalışmalarına benzemiyor. Bu pompa için AR-GE merkezimizde klima odası yapıyoruz. -25 derecede başlayıp +140 dereceye çıkan, bu iki sıcaklık şart arasında akışkanın, içindeki yağın viskozitesinin bu sıcaklıkla beraber değişimini de öngörerek, deneme çalışmalarına yıl sonuna kadar devam edip, önümüzdeki yılın başında ürünü piyasaya sürmeye hazırlanıyoruz. Çünkü biliyorsunuz ki, rüzgar türbinleri, dağın başında -25, – 30 ila -40 derecelerde de bulunabiliyor. Ve sürekli çalışmada, yüksek sıcaklıkta viskozite azalsa da, rotor herhangi bir sorun çıkaracak mı sorusunu tamamen kendi bünyemizde, simüle ederek, sahada herhangi bir sorunu yaşamayı önlemek istiyoruz. Biraz uzun sürüyor. Test çalışmaları 3 aydır devam ediyor. Yılbaşına kadar sürecek. Daha sonrasında ürünü piyasaya süreceğiz. Diğer iki rakibimizin menşei Avrupa. Bizim ise hedef pazarımız tüm dünya. Dünyanın tamamında yenilenebilir enerjiye yatırımlar yapılıyor.

Kullanım alanı sadece yenilenebilir enerjide değil, öyle değil mi?

Sadece yenilenebilir enerjide değil, elektrik dağıtım şirketlerinin hemen hemen hepsinde. Ama bizim esas amacımız, bu ürünü global oyunculara, trafo üreticilerine, tedarik etmek. Kullanım alanları trafo bazlı olarak güç, dağıtım lokomotif transformatörleri ısı eşanjörleri ve yenilenebilir enerji santralleridir. Bu ürünü tedarik edebilirsek, Dünyanın hangi noktasında proje varsa orada bulunacağız, trafo üreten, örneğin Siemens gibi. Biz öncelikle Türkiye’de her şeyiyle kalite kontrolden geçebilirsek referanslarımızı sağlayacağız. Daha sonrasında onlarla çalışmaya başladığımız zaman zaten tüm dünyaya sunmuş olacağız.

Mehmet FERAHKAYA kimdir?
Merhaba, ben Mehmet Ferahkaya. Makine mühendisiyim. Sempa Pompa şirketinde 12 yıldır çalışıyorum. İhracat müdürüyüm. Birimimiz 10 kişiden oluşuyor. Ben bu ekibin başındayım. Firmamız 1972 yılında kurulmuş, 49 yıldır pompa endüstrisinde çalışan bir firma. 250 çalışanıyla 100’den fazla ülkeye ihracat yapan, 2 yıldır Sanayi Bakanlığı tarafından tescilli AR-GE merkezi olan ve sürekli yenilikçi, inovatif ürünler arayan, tasarlayan ve üreten bir firmadır. Firmamızı farklı kılan şeylerden biri, mühendisliği A’dan Z’ye kendi insanlarımızla kendi mühendislerimizle yapmamız. Üretimde gelen hammadde, test edilmiş ürün olarak çıkıyor; yani sektöründe de tek entegre tesis. Pompanın ham maddesi geliyor, AR-GE mühendislerinden tasarımı geldikten sonra modeli yapılıyor, dökülüyor, işleniyor, daha sonra performans testleri, kalite kontrolü yapılıyor ve sevk ediliyor. Bizi farklı yapanlardan biri de baştan sona entegre bir tesis olmasıdır.

Trendler

Exit mobile version