Pompalar

Pnömatik emme ile taşıma için vakum pompaları

Yayın Tarihi:

on

Günümüzde pnömatik emme ile taşıma; gıda işleme, plastik işleme, ilaç ve kimya endüstrisi gibi alanlarda büyük miktarlarda malzemeleri boru sistemleri vasıtasıyla çeşitli işlem adımlarına zarar veremeden taşımada, malzeme besleme konusunda veya toz ve granül gibi malzemelerin taşınması gerektiğinde vazgeçilmez bir yöntemdir. Vakum jeneratörünün doğru seçimi, pnömatik taşıma sisteminin işletme maliyetlerini belirler. Modern vakum teknolojisi, günümüzde vakumlu taşıma sistemlerinin ekonomik ve çevre dostu çalışmasını sağlamaktadır.

Vakum üretiminde en etkili yöntemi seçebilmek için vakumlu taşıma sisteminin çalışma koşullarına hakim olmak, vakum pompasını seçerken bu bilgileri uygulamak hayati önem taşıyor. Taşınan malzeme ve özelliklerin bilinmesi, boru güzergahı, uzunluk ve çapın yanı sıra taşıma tipinin bilinmesi vakum üretmek için en uygun yöntemi seçme konusunda önemli parametreler arasında yer alıyor. Bu parametreler, gerekli fark basıncını (∆p) belirlemede kullanılabilir. Diferansiyel basınç ve hacim akışı, vakum pompasının veya vakum sisteminin teknik seçiminde etkili temel parametreler arasında bulunuyor. Ekonomik verimlilik hesabı için satın alma maliyetlerine ek olarak, işletme maliyetleri de dikkate alınmalıdır. Bu, bakım işleri ve maliyetlerinin yanında enerji tüketimini, vakum üretimine bağlı olarak klape düzenlemesini, valfler veya kontrol için muhtemel ilave satın alma maliyetlerini, çalışma süresini (sürekli çalışma) de kapsıyor.

Vakum üretiminde farklı prensipler

Farklı diferansiyel basınçlara veya vakum seviyelerine ulaşan aşağıdaki mekanik vakum pompaları, esas olarak emmeli taşımda kullanılırlar:

  • Yan kanal üfleyiciler
  • Döner loblu üfleyiciler
  • Döner kanatlı vakum pompaları
  • MINK pençeli vakum pompaları

Yan kanal üfleyiciler

Küçük yan kanallı üfleyiciler, düşük diferansiyel basınç ve yüksek hacimli akış gereken kısa konveyör hatlarında ve uçuş taşımalarında kullanıma uygundur. Yan kanallı üfleyiciler yağsız kompresyon yaparlar ve daha ucuzdurlar. Bununla birlikte, yan kanal üfleyicilerin eğrileri karakteristik olarak sabit değildir; bu nedenle de sabit hacim sağlamazlar. Performans limitlerinde çalıştırıldıklarında, enerji gereksinimleri ortalamanın üzerine çıkar.

Döner loblu üfleyiciler

Döner loblu üfleyiciler temassız çalışırlar; dolayısıyla kompresyon haznelerinde yağ kullanılmaz. 500 hPa’ya (mbar) kadar fark basınçlarında kullanılabilirler. Nispeten düşük bu diferansiyel basınçlar nedeniyle, emmeli taşımada döner loblu üfleyicilerin kullanımı, düşük diferansiyel basınçlarda yüksek hacimli akışlar gerektiren uygulamalarla sınırlıdır. Bu uygulama alanında döner loblu üfleyiciler, düşük güç gereksinimleri ile dikkat çekerler. 

Döner kanatlı vakum pompaları

Döner kanatlı vakum pompaları, yüksek diferansiyel basınçlar gerektiğinde ve uzun konveyör hatlarının üstesinden gelinmesi gerektiğinde, emmeli taşıma için ideal vakum jeneratörleridir. Ayrıca ürünlerin yavaş taşınması gerektiğinde döner kanatlı vakum pompaları her zaman uygundur.

Yüzde 99.99’luk bir vakuma karşılık gelen döner kanatlı vakum pompaları ile 0,1 hPa’ya (mbar) kadar nihai basınçlar elde edilebilir. Emme iletiminde başka hiçbir vakum jeneratörü bu kadar yüksek bir vakum elde edemez ve daha düşük fark basınçlarında da çalışamaz. Bu, atmosferik basınçtan çalışma basıncına kadar tüm basınç aralığında kararlı bir karakteristik eğriyi garanti eder. Döner kanatlı vakum pompaları sirkülasyon yağı ile yağlanır. Bu, düzenli bakım gerektiren dahili bir yağ devresine sahip oldukları anlamına gelir.

MINK pençeli vakum pompaları

Busch Vacuum Solutions’ın MINK pençeli vakum pompaları, birkaç yıldır pnömatik emişli taşımada standart vakum üreten ekipmanlar haline geldi. Bu ürünler, enerji verimliliği, az  bakım gerektirmesi ve talebe dayalı olarak kontrol edilebilmesi ile desteklenmektedir. MINK pençeli vakum pompaları, standart motorlu veya değişken hızlarda tahrike sahip 60 ila 1200 m3/s arasında çeşitli versiyonlarda ve boyutlarda mevcuttur. Busch, ayrıca birkaç taşıma sistemi veya tüm tesisler için tekil merkezi vakum besleme sistemleri de sağlamaktadır.

MINK pençeli vakum pompaları, yağsız ve temassız olarak kompresyon gerçekleştirir. Bu özellik onların çok az bakım gerektirmesini sağlar ve verimlerini artırır.

Çözüm

Pnömatik emmeli taşıma işlemlerinde vakum, çeşitli mekanik vakum pompaları tarafından üretilebilir. Hangi vakum pompasının doğru seçim olduğu, taşıma sisteminin teknik parametrelerine bağlıdır. Uygun vakum üretecini seçmek için parametreleri iyi tanımak önem taşır. Ekonomik verimlilik hesabında vakum üretme ekipmanı, satın alma maliyetleri, işletme süresi, bakım çalışması ve ortaya çıkabilecek diğer maliyetler dikkate alınmalıdır. Busch Vacuum Solutions, ürün portföyünde burada sunulan tüm vakum pompalarına ve üfleyicilere sahiptir. 

Trendler

Exit mobile version