Diğer Tesisat Sistem ve Elemanları

Pigging ile ürün geri kazanım mucizesi

Yayın Tarihi:

on

Ürün geri kazanım sistemlerinin yıldızı olan pig veya sıyırıcı, esasen petrol ve gaz boru hatlarının izlenmesi amacıyla geliştirilmiş hareketli bir yapıdır. Kontrol ölçümleri için sensörlerle donatılmış olan pig, incelenecek boru hattı bölümüne doğru hareket ettirilerek izlenme yaptırılmaktaydı.

Gıda işleme teknolojisinin gelişimi ile birlikte bu prensip, kademeli olarak kapalı işleme sistemleri alanında da kullanılmaya başlamıştır. Süt ürünleri, içecekler, sıvı gıda veya bakım ürünleri işlenirken, pig genellikle borularda temizleme işlemi uygulanmadan önce değerli ürün kalıntılarını dışarı atmak için hijyenik açıdan temiz bir tapa olarak kullanılmaktadır. Sonuç olarak, daha fazla kaliteli ürün atık su ile kaybedilmeden önce proses içerisinde kalarak değerlendirilmektedir. 

Süt işleme endüstrisi veya kozmetik üretimi gibi, sıvıların büyük miktarlarda işlendiği yerlerde, ürün geri kazanım sistemleri veya Pigging Sistemleri olarak adlandırılan bu kanıtlanmış teknoloji, şirketler için çok önemli bir hale gelmektedir. Bu sistemler, ham maddelerin asgari atıkla işlenmesini sağlamakta ve aynı zamanda zorlu boru temizleme süreçlerinde su tüketimini optimize ederek atık su arıtımının azaltılmasına ve tatlı su kaynaklarının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Pig, ilgili boru kısmı içerisinde hava, su, karbondioksit veya nitrojen gibi itici gazlar aracılığıyla hareket ettirilir ve borunun ilk yıkama işleminden önce bekleme konumuna geri getirilir. Boruyu sıkıca kapatan çeşitli elastik plastiklerden imal edilir.

Boru içerisi tamamen sıyrıldığından; Pigging ve üretim sonrası  gerekli olan temizleme  suyu ve kimyasalları miktarını da önemli ölçüde azaltması, bu ilave adımın ekolojik olarak sürdürülebilir su kullanımı için önemli bir adım olduğunu kanıtlamaktadır. Sonuçta, gerekli hijyenik kaliteye sahip yoğurt, sıvı meyve püresi veya cilt bakım kremleri gibi sıvı ürünler üretmek için çok miktarda suya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Artık gıda, kozmetik ve ilaç üretimleri tamamen dışarıya kapalı sistemler ve hatlar içinde yapılmakta olup,  bir sonraki kapalı üretiminden  önce herhangi bir kalıntı bırakmadan ürünle temas etmiş tüm yüzeylerin temizlemesi  ve sterilizasyonu gerektiğinden işleme ortamında ölü alanlar içermemeli CIP / SIP çevrimleri (Yerinde Temizlik / Yerinde Sterilizasyon) ile sistem içerisindeki en ufak noktaya dahi nüfus etmelidir. Lakin CIP /SIP’den önce ürün kalıntılarının tamamının temizlenmiş ve gönderilmiş olması çok önemli olup PIGGING (Balıklama) değeri burada ortaya çıkmaktadır. PIGGING sonrası hatlardaki ürün tamamen sıyrıldığından CIP/SIP hem çok kolay hem de istenen hijyen kalitesi ile yapılabilmektedir. 

Bir tesisin bu ve diğer prosesleri gerçekleştirmede ne kadar gelişmiş olduğuna bağlı olarak, tesisten tesise su tüketiminde büyük farklılıklar kaydedilmektedir. Ürün geri kazanım teknolojisinin olanakları neredeyse sınırsız olmakla birlikte, ekolojik iyileştirme alanındaki potansiyeller ürün ve tesis tasarımına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Trendler

Exit mobile version