Vanalar

ÖZKAN Makina, Project Pearl ile üretim kapasitesini iki katına çıkaracak

Yayın Tarihi:

on

ÖZKAN Makina Genel Müdürü Ümit Şevik’le bir söyleşi gerçekleştirdik. ÖZKAN hakkında ayrıntılı bilgiler edindiğimiz Ümit Bey, Project Pearl projesi hakkında da ayrıntılı bilgiler sundu.

Global bir markanın çatısı altında faaliyet gösteren ÖZKAN Makina’yı kısaca anlatır mısınız? Ürün gruplarınız nelerdir?

ÖZKAN, kelebek vana, çekvalf, hava tahliye vanası, kontrol vanaları ve bağlantı parçalarının tasarım, üretim, satış ve satış sonrası destek hizmetlerini veren bir firma. 2011 yılından bu yana Hawle Avusturya Grubu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren firmamız ham su, içme suyu ve deniz suyu sistemleri için gereken vana ve bağlantı elemanlarının üretiminin yanı sıra, müşterilerimizi talepleri doğrultusunda özel ürünlerin tasarım ve üretimini de gerçekleştirmektedir. 

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm sunuyorsunuz? 

Ağırlıklı olarak ham su ve içme suyu sistemleri için çözüm üretiyoruz. Son yıllarda endüstriyel sistemler, korozif akışkanlar ve özel çözümler üzerine de ciddi çalışmalarımız var. Klasik mekanik ekipman tedarikçisi davranış tarzının dışına çıkarak, çözüm ortağı mantığıyla çalışıyoruz. Müşterimizin isteklerini ve ihtiyaçlarını dikkatle inceliyor, en uygun çözümü beraber belirliyor ve ürünün tasarımından, devreye alınmasına kadar tüm aşamalarda destek veriyoruz.

Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? 

Dünyanın neresinde olursa olsun, ürünlerimiz bizim sorumluluğumuzdadır. Ürünlerimizin yıllar sonra, ilk günkü gibi çalışmaları ve müşteri memnuniyetini sağlamak adına, proje ve ürün seçimi aşamasında teknik destek vermek, montaj ve devreye alma süpervizyon hizmet vermek, bakım ve arıza giderme gibi pek çok farklı hizmetimiz var. Ekiplerimiz bir gün Türkiye’de bir noktada bir projeyi devreye alırken, bir diğer ekip Yeni Zelanda’daki bir projeye en uygun sistemi belirlemek için toplantılar yapabiliyor. 

Project Pearl projesi hakkında bilgi alabilir miyiz? Yeni tesisle birlikte ne tür yenilikler olacak?

Project Pearl, 2018 yılında başladığımız bir proje. Projenin amacı, halihazırda ayrı adreslerde bulunan imalat tesislerimizi bir araya getirmek ve üretim kapasitemizi %100 arttırmak. Bu amaçla 2018 yılında proje arazisini satın aldık. Gerekli süreçlerin tamamlanmasından sonra 2019 yılında inşaat ve yeni tesisimizde kullanılacak tezgâh ve diğer ekipmanların alım süreçlerine başladık. 

Yeni tesisimizde kullanılacak tüm ekipmanlar son teknoloji ürünü ve dünyaca ünlü markalar tarafından üretiliyorlar. Geçmişte birkaç adımda ve farklı tezgahlarda yapılan üretim, yeni fabrikamızda artık tek tezgâhta yapılacak. Bu, üretim hızımızı arttırırken, kalitemizi de önemli ölçüde arttıracak. 

İnşaat ve makine yatırımımız plana uygun bir şekilde devam ederken, bu yeni tesiste çalışacak olan takım arkadaşlarımızın yeni teknolojiye ve üretim sistemine adaptasyonu için eğitim çalışmalarımız da devam ediyor. Tüm üretim personelimiz, pandemiye rağmen, planlanan eğitimlerin ilk fazını tamamladılar. Makinalarımız teslim edildikçe, tezgâh başı eğitimleri ve deneme üretimleri ile eğitim süreci devam edecek.

16 milyon euro değerindeki Project Pearl’ün, Temmuz 2021’de tamamlanması planlandı. Hâlihazırda plana uygun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için Hawle Avusturya Grubu’na, partnerlerimize ve proje ekibine teşekkür ederim.

16 milyon euro değerindeki Project Pearl’ün, Temmuz 2021’de tamamlanması planlanıyor.

Vanaların seçiminde nelere dikkat edilmelidir? Uzun ve sağlıklı bir çalışma ömrü için hangi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır?

Bu konuya sadece teknik açıdan bakılırken, artık toplam sahip olma maliyeti penceresinden bakmak gerekiyor. Alınan ürünün uygulama koşullarına, beklenen performansa ve yatırım maliyetine uygun olması kadar, kullanım ömrü, işletme maliyeti, bakım periyotları ve maliyeti ile değerlendirip, seçilmesi gerekiyor. Maalesef ülkemizde sadece ilk yatırım maliyetine odaklanılıp, ürünün çalışma ömrü ve bakım maliyetleri göz ardı edildiği için kısa sürede kullanılmaz hale gelen veya yüksek işletme maliyetleriyle çalıştırılan tesislerle sık sık karşılaşıyoruz.

Özellikle hatalı çekvalf seçimleri buna örnek gösterilebilir. Kaliteli ve işlevsel çekvalfler yerine, sadece fiyata odaklanarak temin edilen eski teknoloji, özensiz üretilmiş ürünler, sık sık arızalanıyor, bağlı oldukları pompa aksamına ciddi zararlar verebiliyorlar. Buna ek olarak hatta yarattıkları direnç ile yüksek enerji maliyetlerine neden oluyorlar.

Ürün seçimlerinde toplam sahip olma maliyetine önem verilmeli. Sadece ilk yatırım maliyeti üzerinde hesaplama yapmak yerine, satın alma, işletme, bakım ve yenileme maliyetlerinin toplamı üzerinden değerlendirme yapılmalı. İnanıyorum, bu yöntem kullanıldığı takdirde ciddi tasarruflar yapılacaktır.

Ar-Ge ve kalite süreçleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Talepler doğrultusunda yeni ürünler geliştirmek, mevcut ürünlerimizi değişken koşullara adapte etmek ve daha enerji dostu hale getirmek Ar-Ge birimimizin en önemli görevlerinden biridir. Ar-Ge birimimiz aynı zamanda yeni tesisimize geçiş için gereken hazırlıklar üzerinde de çalışıyor.

Uzun yıllar, istenilen performansa uygun çalışacak ürünler üretmek için kalite bilincinin organizasyonunuzun tümünde hâkim olması çok önemli. Kalite birimimiz, bu konuda sürekli çalışarak, sistemimizi, süreçlerimizi ve ürünlerimizi iyileştirmek için çaba sarf ediyor. Çevreye olan sorumluluğumuzu ve iş güvenliğine yönelik tüm aşamaları da sürekli takip etmek ve iyileştirmek Kalite Birimimizin önemli görevleri arasında.

Pandemi sürecinde ne tür tedbirler aldınız. Yeni normal dönemini firmanız ve sektörünüz açısından değerlendirebilir misiniz?

Pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı ve bağlı bulunduğumuz Hawle Holding’in yönlendirmeleri doğrultusunda pek çok önlem aldık. Mart ayından başlamak kaydıyla tüm seyahatlerimizi iptal ettik, ziyaretçi kabul etmedik. Kronik rahatsızlığı olan arkadaşlarımız alınan kararlar doğrultusunda Mart-Haziran döneminde işbaşı yapmadılar. Ofislerde yoğunluğu azaltmak adına evden çalışma modeline geçtik. Her türlü hijyen ve koruyucu önlemi aldık. Tesislerimizi düzenli olarak dezenfekte ettirdik. Yemek ve içecek servisinde tek kullanımlık paketlere geçtik. Yemek ve mola alanlarında yoğunluğu azaltmak için zaman modeli geliştirdik. Fabrika doktorumuz personelimize düzenli olarak bilgi verdi. Maalesef süreç daha bitmedi ama tedbirlerin işe yaradığını görmek bize güven veriyor. 

Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Ne yazık ki, kaliteden çok fiyatın öne çıktığı bir piyasa var. Bu da kaliteye yatırım yapan firma sayısını ciddi anlamda azaltıyor. Böyle bir ortamda farklılaşmak ve gelişimin önemini öne çıkartmak gerekiyor. Biz de Project Pearl ile tam olarak bunu hedefliyoruz. 

Kısa veya uzun vadede hayata geçirmeyi planladığınız yeni projeler var mı?

Devam eden ve gelecekte gerçekleştireceğimiz projelerimiz var. Bunların bazıları mevcut yatırımımızla ilgili adımlar, diğerleri de yeni ürünler ile ilgili projeler. Bunlara ek olarak kalite sistemimizin geliştirilmesi ve farklı pazarlarda talep edilen onayların alınmasıyla ilgili projelerimiz var.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Global ekonomiyi derinden sarsan pandemi döneminde hem tesislerimize hem de nitelikli işgücüne yaptığımız yatırımlar, şirketimizin ne derece vizyoner olduğunun göstergesidir. Bu sayede krizi fırsata çevirmek ve hali hazırda global ölçekte bilinir olan ÖZKAN markamızın daha da güvenilir olduğunu kuvvetlendirmiş olacağız.

Ümit Şevik kimdir?
İsmim Ümit Şevik. Makina mühendisiyim. 2001 yılından bu yana ÖZKAN bünyesinde farklı görevlerde çalıştım. 2016 yılından bu yana firmanın genel müdürlüğünü yapıyorum.

Trendler

Exit mobile version