Pompalar

Metrans’ın farklı uygulamalara yönelik farklı pompa türleri

Yayın Tarihi:

on

Metrans’ın gıda ve hijyen sektöründeki uygulamalara yönelik inovatif ve son teknoloji ürünleri, farklı uygulamalar için farklı pompa türleri sunuyor.

Russell Finex

Kendini Temizleyen Fitreler ve Seperatörler

Kendini temizleyen filtreler, kapalı haznesi içinde bulunan döner hareketli sıyırıcı bir elemanla filtre gözeneklerinin tıkanmasını engelleyerek kesintisiz filtrasyon sağlar.

Filtre yüzeyi sürekli temizlendiği için filtreleme derecesi filtrasyonun her aşamasında aynıdır.

Duruş süreleri, temizlik için harcanan işgücü gibi görünmez maliyetler azalır.  Kapalı bir sistem olduğu için temiz bir çalışma ortamı sağlar. Çikolata, kızgın yağ, meyve suyu konsantresi, bal vb. filtrasyonunda kullanılmaktadır.

Seperatörlerde, katı ve sıvı gazlar santrifüj etki ile ayrıştırılır. Peynir altı suyunun peynirden ayrıştırılması, manürün (hayvan dışkısı) susuzlaştırılması gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.

Waukesha-Alfa Laval

Lob pompalar ve döner pistonlu pompalar hijyen, verimlilik ve emniyetle ilgili talepleri karşılayan, ürünlerin en hassas şekilde transfer edilmesi için ideal çözümlerdir.

Yüksek üretim teknolojisiyle üretilen, hijyenik döner pistonlu pompalar, rotor yapısı ve rotorla gövde arasında kleransın çok düşük olması sayesinde gelişmiş emiş kabiliyetine sahiptir ve yüksek basınçlara çıkabilir. Viskoz olmayan akışkanlarda dahi ürünü geri kaçırma oranı düşüktür. Yüksek basınç ve zor uygulamalar için ideal çözümdür.

Hijyenik lob pompalar viskozitesi yüksek ürünlerde ve yüksek devirlerde yapısı zarar görebilecek ayran, şarap, zeytinyağı gibi akışkanları da yapılarını bozmadan transfer edebilmektedir. Ayrıca, kimyasal içerikli şampuan, sıvı sabun gibi ürünleri de zarar vermeden transfer edebilirler.

Bu tip pompalar, salça, sos, et emülsiyonları (MDM), hamur, bebek maması, çikolata, maya, meyve suyu ve püresi, süt kreması, glikoz vb, şurup, yoğurt, aroma transferi gibi uygulamalarda kullanılmaktadır.

Hijyenik santrifüj pompalar, viskoz olmayan ürünlerde tercih edilmektedir. Emiş gerektiren uygulamalar için kendinden emişli modelleri mevcuttur.

Vidalı Pompa (Waukesha)

Hijyenik vidalı pompalar geniş viskozite aralıklarında çalışmaya uygundur. Yüksek devirlerde çalışabildiği için ek bir CIP pompasına ve CIP vana kontrol sistemine gerek yoktur. Yüksek çıkış basıncı,  düşük viskozite ve/veya düşük giriş basınçlarında yüksek verimlilikte çalışır.

Bredel

Gıda uygulamalarında kullanılan bir diğer pompa tipi de persitaltik (hortum) pompalardır.  Gıda sektörüne yönelik FDA onaylı gıdaya uygun NBR hortum seçeneği ve CIP uygulamasına uygun tasarımı ile emiş gerektiren ve hassas ürün transferinde en ideal çözümdür. Akışkan sadece hortumla temas ettiği ve pompanın tasarımında salmastra bulunmadığı için sızdırma olasılığı yoktur. Bu tip pompaların emiş kabiliyeti çok yüksektir;  kuru çalışabilir; çift yönlü transfer edebilme gibi birçok özelliği mevcuttur. Bira mayası, ketçap, mayonez, şarap, süt ürünleri ve korozif akışkanlarda güvenle kullanılmaktadır.

Wilden-Almatec

Havalı diyaframlı pompalar da yüksek emiş kabiliyeti, kuru çalışabilmesi, dolum uygulamaları gibi kapalı sistemlerde basınç dengesi ile pompa kendiliğinden durabildiği için güvenli olması, geniş viskozite aralığında çalışabilmesi, katı geçirebilme özelliği ile tercih edilen pompa tiplerindendir.  Gıdayla temas eden yüzeyleri FDA uyumlu modellerin yanı sıra, hijyenik sertifikasyonlara sahip drenajı CIP ve SIP yapılabilir modelleri mevcuttur. CIP solüsyonu gibi agresif sıvılar için plastik modelleri yaygın kullanılmaktadır.

Lutz

Varil ve IBC’lerden ürün transferi için varil pompaları tercih edilmektedir. Ürünün viskozitesine bağlı olarak santrifüj tip ya da burgulu tip modeller kullanılmaktadır. FDA uygunluğunun yanı sıra hijyenik tasarıma sahip olan model seçenekleri mevcuttur.

Lewa

Hijyenik dozaj pompaları aroma, katkı vb. hassas dozajlama gerektiren uygulamalar için kullanılmaktadır.

Trendler

Exit mobile version