Elektrik Motorları

Laboratuvar otomasyonu için tahrik çözümleri

Yayın Tarihi:

on

Analitik laboratuvarlarda günlük olarak sayısız numune test edilmektedir. Bu alanda otomasyonun getirdiği faydalar son derece açık: Daha hızlı sonuçlar, daha yüksek verim, daha az hata ve daha düşük personel maliyeti. Sorunsuz bir çalışma için, yüksek dinamikler ve hassasiyet, tahrik sistemleri için son derece önemli. Dr. Aihua Hong ile FAULHABER’da sorumlu olduğu bu pazar segmentindeki gereksinimler ve gelişmeler hakkında konuştuk.

Laboratuvar otomasyonu hangi endüstrilerde rol oynamaktadır?

Otomatik prosesler kimya, ilaç ve gıda teknolojisi gibi tüm laboratuvar alanlarında bulunabilir. Tıp endüstrisi, dünya çapında önemli oranda büyüme kaydeden bir alandır. Otomatik çözümler, in vitro teşhis (IVD) olarak adlandırılan, yani kan, idrar ve doku gibi tıbbi örneklerin analizinde uzun yıllardır bu alanda vazgeçilmezdir. Test prosedürleri, yeni ilaçların geliştirilmesinde ilaç şirketlerinin araştırma laboratuvarlarında giderek daha otomatik hale gelmektedir.

Laboratuvar otomasyonu tam olarak nedir?

Farklı laboratuvarlardaki otomasyon derecesi oldukça değişkendir. Bağımsız cihazlar kullanarak bireysel işlemlerin gerçekleştirilmesinden karmaşık sistemlerde tam numune analizine kadar uzanır. İkincisi, özellikle standart bir protokole göre çok sayıda numunenin incelenmesi gereken ve çok az esnekliğe ihtiyaç duyulan alanlarda gereklidir – örneğin bir hastanenin ana laboratuvarında IVD veya tıbbi teşhis için büyük laboratuvarlarda.. 

Bu alanlarda hangi işlemler otomatik olarak gerçekleştirilir? 

Analiz sürecinin neredeyse tamamı bu laboratuvarlarda otomatik olarak gerçekleşir. Renk kodlu numune test tüplerinde kan örneklerinin hazırlanması ile başlar. Tarayıcı, bir test tüpü için gereken analiz türünü kaydeder ve bunun bir robot kolu tarafından uygun şekilde seçilmesini sağlar. Bu örneklerin bazıları, kan bileşenlerini ayırmak için santrifüjlenir. Numuneler daha sonra konveyor bant veya çekişli küçük el arabası gibi özel taşıma birimleri ile gerçek analiz istasyonuna taşınır.

Analiz istasyonunda ne olur?

Numune ilk olarak barkodu bir kameraya yönlendirerek ve okunarak tanımlanır. Ardından tıpa test tüpünden çıkarılır ve numunenin bir kısmı alınır. Daha sonra test tüpü tekrar kapatılır ve daha sonraki bir tarihte olası testler için arşivlenir. Numune, gerçek analiz için bir reaksiyon kabına aktarılır, örn. bir test plakası veya petri kabı üzerine. Sonraki testler sırasında, tahrik teknolojisi esas olarak pipetleme, sıvı taşıma ve karıştırma gibi süreçler için kullanılır.

Motorlar hangi gereksinimleri karşılamalı?

Tüm süreç boyunca birçok farklı hareket gerçekleştirilmelidir ve tahrik teknolojisinden beklenen talepler de buna göre değişir. Konveyör bantları büyük ve güçlü motorlar ve mümkün olduğunca kompakt ve hafif bileşenler gerektirir. Kapsamlı ürün yelpazemiz sayesinde tüm spektrumu kapsayabilir ve neredeyse her gereksinim için son derece iyi bir çözüm sağlayabiliriz.

Bize bazı örnekler verebilir misiniz? 

Birçok uygulama, alma ve yerleştirme ve pipetleme işlemleri gibi tekrarlanan başlatma / durdurma hareketleri için oldukça dinamik bir sistem gerektirir. Bunu yaparken hem hız hem de son derece hassas konumlandırma gereklidir. Boyut ve ağırlık da burada bir rol oynar: Tutucu kolun veya pipetleme başlığının yukarı ve aşağı hareketi için tahrik genellikle mobil bileşende bulunabilir. Bu nedenle son derece hafif ve kompakt olmalıdır.

FAULHABER motorlarının avantajları nelerdir?

1524SR ve 2224SR serisi DC mikromotorlar bu uygulamalar için bilhassa uygundur. Demir armatürleri yoktur ve bu nedenle karşılaştırılabilir performansa sahip diğer modellerden çok daha hafif ve daha küçüktürler. Aynı zamanda, son derece yüksek dinamiklere sahip olmaları ile karakterizedir. Esas olarak, ünitenin toplam uzunluğunu sadece iki milimetre artıran bir dizi IE3 kodlayıcı ile birlikte kullanılırlar. Bu nedenle, son derece kompakt bir tasarımla yüksek performans elde edilir.

FAULHABER ürünlerininin tercih edilmesinin başka nedenleri var mı? 

Müşterilerimizin ekipmanlarının daha uzun süre güvenilir bir şekilde çalışabilmesi için yüksek kaliteli bileşenlere sahip olması son derece önemlidir. Numune analizi için cihazları ile birlikte sattıkları reaktifler karlarının yaklaşık yüzde doksanını oluştururlar. Bu nedenle ekipmanlarının hizmet ömrü ve reaktif satışlarının sürekliliği doğrudan ilişkilidir.

Tahrik sistemleri

Ayrıca, IVD ekipmanı işletime alınmadan önce pahalı bir sertifikasyon sürecinden geçmelidir. Bu işlemi tekrarlamamak için, mümkün olan yerlerde mevcut cihazların başka modellerle değiştirilmesinden kaçınılır. Bu nedenle yedek parçaların mevcudiyeti de önemli bir rol oynamaktadır. Bir FAULHABER bileşeninin uzun bir hizmet ömründen sonra değiştirilmesi gerekirse, müşteri, yıllar sonra bile bizden hala o bileşenin elde edilebileceğine güvenebilir. 

Trendler

Exit mobile version