Vanalar

Kayıp kaçak problemleri için ÖZKAN Makina

Yayın Tarihi:

on

Küresel su dağılımına bakıldığında okyanuslar su dağılımın %97,4’ünü içerirken, buzullar %2, yeraltı suları (temiz su) %0,58 ve yüzey su, göller, nehirler %0,02 şeklinde ilerlemektedir. Bu değerler, insanoğlunun kolaylıkla yararlanabileceği elverişli tatlı su miktarının ne kadar az olduğunu göstermektedir. Bu yüzden süreçlerin doğru devam etmesi ve suyun idareli kullanılması git gide daha önemli hale gelmektedir.

Birleşmiş Milletler’in 2012 yılında yayınladığı rapora göre 2025 yılında 1,8 milyar insanın su kıtlığı, dünya nüfusunun üçte ikisinin ise su stresi yaşayacağı hesaplanmıştır. Yeni kaynakların araştırılması, geliştirilmesi ve suyun kullanılabilir hale getirilmesi büyük maliyetler getirmektedir. Su kaynaklarının boşa harcanmadan verimli bir şekilde halkın kullanıma sunulması suyun işletilmesinde en büyük amaçtır. Şebekelerdeki su kayıpları su kaynaklarının boşa harcanmasına neden olan faktörlerden biri olup, ülkemizde olduğu kadar diğer ülkelerde de üzerinde önemle durulan araştırma konularından biridir. Kayıplar, ekonomik kayıplara neden olmakla birlikte, fiziksel kaçaklar ise su kalitesinde bozulmalara da neden olmaktadır. Aşağıdaki tabloda 5 bar’daki kayıp su miktarı gösterilmiştir.

Tablo 1: 5 bar basınç altındaki su kayıp miktarları

Su kayıplarının başlıca nedenleri izleme ve kontrolü sağlanamayan şebekeler, kullanım ömrü tamamlamış ve/veya kalitesiz malzeme & ekipman kullanımı, yeterli bütçe ayrılamaması, altyapı sistemlerinde çalışmalar nedeni ile fiziksel hasarlar, kayıt dışı kullanımı, teknik bilgi eksikliği, bakım onarım çalışmalarının yetersizliği olarak sırlanabilir.

ÖZKAN Makina olarak üretimimizde olan ve tedarikini yaptığımız malzemeler ile fiziki kayıp kaçakların önlenmesi ve yaşanmaması için çözümler üretmekteyiz. Vanalar, boru hatlarında en zayıf noktalarından biridir. Ürünün kalitesi ve işlevselliği çok önemlidir. Kapanmayan ve sızdıran vanalar, fiziki kayıplara neden olmaktadır. Kaliteli ürünlerin ilk yatırım maliyeti yüksektir ama sonrasında yaşanan kayıplar göz önünde bulundurulmalıdır. %100 sızdırmaz ve sağlam ürünler ile çözümler sağlayabiliyoruz. Bir boru hattındaki her bağlantı tamamen sızdırmaz olmalı ve genellikle yüksek gerilme mukavemetine sahip olmalıdır.

Örnek olarak Hawle’nin ürettiği SİSTEM 2000 ailesi PE ve PVC borularda kaynaksız, her türlü hava koşulunda mekanik montaj imkânı sağlamaktadır. Böylece boru hattında kaynak işlemi olmadığı zayıf nokta oluşmaz ve sızıntı riski ortadan kaldırılmış olur. Ayrıca, ürünler yeni ve eski boru hatlarında birden çok kez kullanılabilir.

Fotoğraf 1: SİSTEM 2000 ailesi

Fotoğraf 2: ÖZKAN Makina & Hawle vantuz tipleri

Fiziki kaçakların en büyük nedenlerden biri boru hattında yaşanan patlamalardır. Boru patlaklarının oluşmasının başlıca sebebi ise havanın olması ve/veya havanın olmamasıdır. Bu yüzden isale hatlarında ve şebeke hatlarında vantuz kullanımı, fiziki kayıpların önüne geçilmesi için gereklidir. ÖZKAN ve Hawle olarak, uygulamaya göre farklı vantuz çözümleri sunabilmekteyiz.

Fotoğraf 3: Hawle 9240 Tamir Kelepçesi uygulama görseli

Büyük çaplardaki tamir kelepçesi gereksinimi olduğu takdirde İtalyan firma Nova Siria üretimi olan DUOFIT’ler sayesinde çözümler getirebiliyoruz. Basınç altında montajı yapılabilen bu tamir kelepçeleri, fiziki kayıpların su kesintisi olmadan önüne geçilebiliyor. Özellikle manşon üzerlerindeki standart tamir kelepçeleri belirli bir süre sonra kaçaklara tekrar neden olabiliyorlar. Detaylı bilgi için Öz-kan Makina Elm. San. ve Tic. A.Ş. ile irtibata geçebilirsiniz: www.oz-kan.com.tr

Trendler

Exit mobile version