Nedir?

Kanatlı pompa nedir?

Yayın Tarihi:

on

Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir. Pompanın, pompaya zarar verebilecek bir basınç oluşturmasını önlemek için pompaya bir tahliye vanası takılır.

Pompa kafası, kanatlar içeren oluklu bir rotor içerir. Kanatlar, pompa kafası içinde bölümlere ayrılmış kısımlar oluşturarak, pompa kafasını rotor ve dış gövde arasında böler. Bu bölmeler valflere benzer şekilde çalışırken kanatlı pompanın kendinden emişli olmasını sağlar.

Pompa kafası çoğunlukla daireseldir ancak kanatlar ana rotora girip çıktıkça düz bir kısma sahiptir. Kanatlar, pompa çalışırken, kanatları mahfazaya karşı sıkı tutan kuvvetler ile çalışırken merkezkaç kuvveti nedeniyle mahfazaya doğru itilecektir. Kanatlar pompanın çıkışına ulaştığında, gövde rotora karşı daha düz, daha sıkıdır ve kanadın rotora itilmesine ve sıvının pompanın çıkışından dışarı çıkmasına neden olur.

Kanatlı pompalar ters çevrilebilir yapıdadır, bu da onları tankların yüklenmesi ve boşaltılması için mükemmel bir seçim haline getirir.

Daha sonra, pompa her iki yönde de çalıştırılabildiğinden, tankları doldurmak veya araçları yüklemek için ters yönde çalıştırılabilir. Tipik olarak kanatlı pompalar, tek bir mekanik salmastra, bariyer sıvılı çift mekanik salmastra veya salmastra ile donatılmıştır.

Tipik olarak yağlar, petrol, dizel, hayvansal yağlar/kan ve akaryakıt gibi yağlama yapan viskoz sıvılar için kullanılırlar. Metal-metal teması olmamaları nedeniyle solventler gibi yağlayıcı olmayan sıvıları da işleyebilirler. Kanatlı pompalar, aşınmayı kendi kendine dengeler, yani akış hızı kaybı olmadan en yüksek performansı koruyabilirler.

Kanatlı pompa avantajları ve dezavantajları aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

Kanatlı pompalar, dişli pompalar, sıvı halkası ve santrifüj pompanın karşılaştırılması

VP = Kanatlı pompa

Trendler

Exit mobile version