Nedir?

İnvertör nedir?

Yayın Tarihi:

on

Doğru akımı alternatif akıma çeviren cihazlar invertör ya da inverter olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak invertörleri güç veya frekans değiştirici ve düzenleyici cihazlar olarak nitelemek mümkündür.

Alternatif akımı doğru akıma çeviren bütün cihazlar temel olarak invertör kategorisine dâhildir. İnvertörler, şebeke gerilimini doğrultan, akımdaki dalgalanmayı düzenleyen ve kontrol altında tutan cihazlardır.

İnvertörler, bilgisayarlarda kullanılan görece düşük bir güç üreten güç kaynaklarından yüksek gerilim hatlarında kullanılan büyük sistemlere kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğin iletilmesinde yaygın olarak kullanılırlar. Bunun dışında evlerimizde kullandığımız aydınlatma ürünlerinden televizyonlara, bilgisayarlardan elektrikli ev aletlerine kadar çok geniş ve yaygın bir kullanım alanları mevcuttur.

İnvertörlerin sağladığı faydalar

İnvertörler, güç kaynağından aldıkları elektrik enerjisini istenen frekansa çeviren cihazlardır. İnvertörleri şebekeden kaynaklanabilecek kesinti, dalgalanma ya da dengesizlikleri tolere ederek sağlıklı ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla kullanılırlar. Enerji tasarrufu sağlaması, mekanik gerilimi azaltması, kolay montaj imkânı vermesi ve yüksek güç üretmesi gibi faktörlerle tercih sebebi olmaktadır.

Trendler

Exit mobile version