Ar-Ge ve Danışmanlık Hizmetleri

Gurur duyulan işlere imza atıyorlar: Mügesan

Yayın Tarihi:

on

 

 

30 yılı aşkın tecrübesiyle denizcilikten enerjiye, gıdadan kağıda kadar birçok sektöre planlı bakım, emergency servis, onarım, bakım ve yedek parça hizmetleri sunan Mügesan Mühendislik, ayrıca yük testi hizmetleri ile temsilciliğini yürüttüğü LEMAG, Chris Marine ve IOP Marine, Chock Design, Water Weights ve IMES, Thordon ve Belzona gibi firmaların ürün satışını ve uygulamalarını gerçekleştiriyor. Şirketin müşteri portföyünde; denizcilik, şeker, enerji, maden, petrol, doğal gaz ve kağıt sektörleri ile tüm gemi inşa, tamir, onarım, bakım tersaneleri, Türk – yabancı armatörler, hidroelektrik santral ve termik santraller, rafineriler, kimya tesisleri ve üreticileri bulunuyor.

 

2006 yılından beri SOLAS/ Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi gereği yerli ve yabancı gemilere bakım hizmeti veren Mügesan, başta Avrupalı lifeboat ve david winch üreticiler olmak üzere dünya çapında 41 markanın yetki belgesine sahip dünyanın en büyük SOLAS servis istasyonu konumunda bulunuyor. Tuzla’da bulunan yerleşik atölyesinde ve ofisinde 9 satış mühendisi ve 8 teknisyen olmak üzere toplam 22 çalışanıyla hizmet veren Mügesan’ın, önemli iş alanlarından birini enerji oluşturuyor.

 

Doğal gaz ve ağır yakıtlarla (HFO) çalışan dizel jeneratörlere planlı bakım, emergency servis, onarım ve yedek parça hizmeti veren Mügesan, aynı zamanda Belzona ürünleri ile erozyon, korozyon ve kavitasyona uğramış hidroelektrik santrallerde şaft tamiri, yatak tamiri, aşınmış yönlendirici yatak tamiri ve korunması, salyangoz içi kaplamalar, türbin çarkları ve kanatları ile sabit kanatların kaplanması, pompa içi ve elemanlarının kaplanması, asidik ortamın oluştuğu baca gazı aşınmalarına karşı kaplama, konveyör bantlarda tamir, rafineri ve kimyasal tesislerde kullanılan basınçlı, basınçsız kaplarda asidik ve bazik ortama dayanıklı kaplama çözümleri sunuyor. Thordon ürünleri ile çevreci ve su soğutmalı yatak ürettikleri için pompa yatakları, hidroelektrik santral ana yatakları ve yönlendirici kanat (Wicket gate) yataklarının satış, montaj ve servisini gerçekleştiren Mügesan, mevcut yağ soğutmalı yatakları da çevreci çalışmalar doğrultusunda su soğutmalı yatak haline çevrilebiliyor. Şirket önümüzdeki süreçte, hidroelektrik santrallerin aşınmış olan salyangoz, hareketli ve sabit yönlendirici kanatları, rotorların tamiri; erozyon, korozyon ve kavitasyona karşı korunması, performanslarının geliştirilmesi, basınçlı ve basınçsız depo/tankların aşınmaya karşı koruma amaçlı Belzona ile kaplanması alanında sunduğu hizmetlerde müşteri yelpazesini daha da büyütmeyi hedefliyor.

 

Gerçekleştirdiği Önemli Projeler

  • Gölcük tersanesinde kullanılan Yavuz sınıfı firkateynlerin MTU 1193 ana makine motor bloklarının plazma sprey kaplama yöntemiyle molibden kaplanması,
  •  MTU 956 ana makinelerin blok onarımı, oturma yüzeyi ve su mahallerinin plazma sprey kaplama yöntemiyle molibden kaplanması,
  • EÜAŞ Orhaneli Termik Santrali’nde bulunan baca gazı arıtma tesisi Booster fan iç gövde fan kanat ünitesinin ve kanalın tamamının Belzona ile kaplanması, Gölcük tersanesi 8 adet yakıt separatörü temini,
  • Karadeniz Ereğli Onarım Destek Komutanlığı gemi tipi dizel makine şanzıman, şaft ve pervane temini,
  • Deniz İkmal Merkez Komutanlığı Yavuz sınıfı fırkateynlerin A bracket yatak temini,
  • Gölcük Tersanesi I sınıfı denizaltları ufki dümen yataklarının temini,
  • İzmir Tersane Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na taşınabilir subab yuva işleme tezgahı temini,
  • Gölcük Tersanesi dizel makine şanzıman ile gemi tipi dizel jeneratör ve kontrol tabloları temini,
  •  Kıyı emniyet kılavuz botları pervane şaft ve yatak temini.
Mügesan’ın Temsilciliğini Yürüttüğü Firmalar
  • LEMAG (Almanya) ürünleri ile ana makine, dizel jeneratör yanma odası, basınç gösterge cihazları satışı ve satış sonrası hizmet vermekte.
  • Chris Marine ve IOP Marine (İsveç), ana makine ve dizel jeneratör bakımları esnasında kullanılan taşınabilir sit taşlama, valf taşlama, yüzey düzeltme, liner honlama ve enjektör test aparatları üretmektedir. Mügesan da atölyesinde bulunan donanımla ayrıca servis hizmeti vermektedir.
  • Chock Design (Holland), ayarlanabilir çelik takoz üretmektedir.
  • Water Weights ve IMES (İngiltere), 35 ton kapasiteli su balonları ile 2500 tona kadar dinamometre ve yük hücreleri üretmektedir. Mügesan da bu balon ve dinamometrelerle vinç testleri yapmaktadır.
  • Thordon (Kanada); su soğutmalı elastomerik polimer yataklar üretmektedir. Bu yatakların en önemli özelliği, su soğutmalı olmalarıdır. Bu sayede ‘green technology’yi destekler ve çevre dostudur.
  • Belzona (İngiltere); çift komponentli epoksi kaplamalar üretmektedir. Erozyon, korozyon ve kavitasyona karşı hangi malzeme olursa olsun tamirini yapar, aşınmaya karşı koruma ve verim artışı sağlamaktadır.

Ekipman Tamiri İçin Modern Polimer Materyal Çözüm Seçenekleri

Mügesan Mühendislik, ekipman tamiri için modern polimer materyal çözüm seçenekleri sunuyor. Polimer teknolojisinin sürekli gelişimi, özel kaplamaların üretilmesine olanak sağlamıştır. Bu kaplamalar, üretim santrallerinde bulunan hidroelektrik ekipman ve pompalarda, erozyon, korozyon ve kavitasyona karşı çok iyi derecede dayanım sağlamakta. Ayrıca, polimerik materyaller verimliliği ve işleyiş sürelerini arttırmaktadır. Son yıllarda enerjinin sürekli temin edilmesini sağlamak için hidroelektrikte değerlerin korunması önem kazanmıştır. Gereksiz su ihtiyacı ve kuraklık sebebiyle, düşük su seviyeleri, yüksek profil hidroelektrik terminallerinde azalan üretimle sonuçlanmakta. Orada sorunun büyük olmasının basınç farklılığındaki düşüşle sonuçlanması türbin çarklarında kavitasyon hasarının artmasına ve üretim seviyelerinde %20 düşüşe yol açmakta. Çalışma süresinin en üst seviyede olması, türbin verimliliğinin sağlanması ve optimum üretimin başarılı olmasının anahtarıdır. Buna rağmen, herhangi bir düzgün akış ekipmanıyla erozyon ve korozyonun etkisi azaltılmış olur. Şayet kontrol edilmezse, erozyon hızları – özellikle de kavitasyon hasarı şiddetli metal kayıplarına sebep olarak katlanarak artar. Yüzey pürüzsüzlüğünün kaybolması da türbülanslı akışın artmasına ve üretim hızlarının düşmesine sebep olmakta.

 

Yeni Nesil Onarım Epoksi Kaplamalar

Modern polimer tamir sistemleri, geleneksel tamir materyallerine üstün alternatif bir çözüm önerir. Bu materyaller, hasarlı bölgeleri doldurmak ve yüzey geri kazanımı için kullanılan epoksi dolgu ve kaplama malzemesidir (Şekil 1) veya kaplama ürünü olarak hasara karşı uzun süreli koruma sağlar. Gelişmiş polimer kaplamaları, korozyon hücresini kapatıp metalleri izole ederek korozyonu tamamıyla durdurur.

 

 

 

Polimer kaplamaları altmış yıldan fazla zamandır hidroelektrik üretim ekipmanları, denizde ve karada petrol ve yağ sistemleri, pompalar, atık su arıtma sistemleri gibi birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Bu kullanım koşullarında, örneklerle kanıtlanmış çalışma sürelerine sahiptir. Çözgensiz epoksi teknolojisi sayesinde bu ürünlerin kullanımı kapalı alanlarda bile güvenlidir.

 

Seramik ve alüminyum oksit gibi özelleşmiş dolgu malzemeleri, epoksi kaplamalarda aşınma direncine karşı konulmasında etkindirler. Epoksi kaplamalar, metal substratla birlikte kompozit birleşik oluşturarak sürekli koruma avantajları sağlar.

Uygulama Avantajları

Uygulamadan önce, tamir edilecek yüzeyde ayrıntılı yüzey temizliği yapılmalıdır. Bu durum, genellikle bölgesel kum püskürtme işlemiyle sağlanır. Böylece, yüzey temizlenmiş ve pürüzlenmiş olur. Polimer, ana metalle sıkı bağ oluşturur. Belzona gibi polimerik tamir ve kaplama kompositleri iki parçalı ürünler olarak temin edilir. Bileşenler, uygulamadan önce spatula ile, kaselerde veya daha büyük projeler için kanatlı karıştırıcılarda karıştırılır. Bu karıştırma, ürüne son şeklini almasına sebep olan kimyasal reaksiyonu başlatır. Uygulama, genellikle epoksi bazlı yenileme kompozitleri için mala kullanarak veya kaplama bazlı epoksiler için fırça kullanarak yapılır. Birçok ürün, geniş yüzeylerde hızlı tamir sürelerine olanak vermek için havasız püskürtülerek uygulanabilir. Sonrasında ürün, kullanılmaya başlamadan önce belli bir süre boyunca kürlenmeyi bırakılır.

 

 

Modern epoksi polimer materyalleri soğuk kürlenmeli olduğundan, geleneksel tamir tekniklerinde gerekli olan ısıl işle-mi ortadan kaldırır. Böylece, aşağıdaki şu sorunlar önlenmiş olur: Isıl işlem sonucu oluşan gerilmelerden kaynaklanan bozulma, özel uygulama bilgisi ve özel ekipman gerekliliği, kaynakların soğumasına izin veren uzun tamir süreleri, kaynak kap-lamasının işlenmesi, işlemleri ile alakalı sağlık ve güvenlik tehlikeleri, özel kaynak elektrodu ve parça değiştirme maliyeti, kaynağın sebep olduğu ısıdan etkilenmiş bölgelere giriş, uzun bakım süreleri. Koruma kaplamaları olarak epoksi kompozitlerin kullanılması, polimer kaplamasının farklı renkli katmanların aşınmış alanların-da daha çabuk tanınması sayesinde ileride baz metal aşınımının daha kolay tesbitine yol açar. Halihazırda kaplamaların tamiri dosdoğru bir prosestir; parça onarımı uygulanmadan önce yüzey el aletleri kullanılarak hazırlanabilir.

 

Hidroelektrik üretim ve pompalardaki uygulamalar için, özellikle verimliliği arttırmak ve kavitasyonu düşürmek amacıyla pek çok polimer kaplama Belzona’ya özel olarak geliştirilmiştir.

 

Verimliliğin Geliştirilmesi Mevcut ekipman verimliliğinin arttırılma-sı, işletmelerinin cihazdan en iyi şekilde faydalanmalarını sağlar. Varlık performansını arttırmadaki en efektif metodlardan biri akışa karşı oluşan sürtünmeyi azaltmak amacıyla yapılan bir kaplamadır. Bel-zona 1341 (Supermetalglide) su ile düşük elektron çekimi olan epoksi bir kaplama-dır (Hidrofobik malzeme). Uygulandıktan sonra ekstra pürüzsüz bir yüzey oluşturur, akıştaki türbülansı azaltır. Bu sayede hidrolik verim artışı sağlanır.

 

 

 

Leeds üniversitesi yüzey denetleme çalışmasının sonucuna göre Belzona 1341 (Supermetalglide) parlatılmış paslanmaz çelikten 15 kat daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.

 

 

 

 

İçindeki seramik esaslı malzemeler saye-sinde ekipmanın korozyon dayanımı artar ve ekipmana daha uzun servis periyodlarında koruma sağlar. Ulusal Mühendislik Laboratuvarı tarafından Birleşik Krallık’ta yapılan test, yeni bir pompaya BELZO-NA 1341 (Supermetalglide) uygulayarak %6verim artışı olduğunu gösterdi. Bu tepe verim noktasında, güç tüketiminde azalma çalışma noktasında 5.1 kW ölçülmüştür. Yılda 5000 saat çalışma döngüsü olduğunu varsayarsak, güç tasarrufu yılda 25.500 kWh olacaktır.

 

Benzer verimlilik kazanımları hidroelektrik ekipmanlarından beklenebilir. Mevcut servisteki ekipmanlarda verimdeki artış yeni ekipmana göre daha yüksek olacaktır. Yüzeyde aşırı bozulma ve verim kaybı meydana gelmiş ekipmanlar orijinalinden daha iyi performans değerlerine yükseltilebilir. City of Fayetteville tarafından tamir edilen yüzeyi ağır bozulmuş pompalarda %17 verim artışı kaydedilmiştir.

 

Kavitasyon Dayanımı

Modern epoksi polimer malzeme, soğuk-sertleşen olduğu için, geleneksel onarım teknikleri için gerekli olan sıcak çalışma için olan gereği ortadan kaldırır. Bu gibi sorunları önler: Sıvı akış ekipmanındaki basınç değişikliği alanlarında meydana gelen kavitasyon hidroelektrik ekipmanlarında karşılaşılan aşınmanın en çok zarar verdiği ve zor biçimlerinden biridir. Metalik yüzeye gelen buhar kabarcıklarının içe doğru patlaması sonucu güçlü mikro- jet-ler oluşur. Mikro- jetler yüzeye çarpar ve burada erozyon meydana gelir (Şekil 5).

 

Sert malzemeler ve özel alaşımlar kavitasyon bölgelerinde genel uygulanan yöntemlerdir. Fakat bu uygulamalar genelde çok pahalıdır ve sürekli aşınma altında başarısız olur. Kavitasyonun etkilerine dayanım için Belzona özel olarak 2141 ACR Elastomeri üretmiştir. Çift komponentli elastomerik polimer fırça veya spatula ile uygulanabilen bir kaplamadır.

 

Belzona 2141 ACR Elastomer uzun süren araştırma ve geliştirmeler sonucunda kavitasyon bölgelerindeki anahtar durumlara çözüm olması için geliştirilmiştir. Olağanüstü tutunma kuvveti, sıcaklığa dayanım ve mikro- jetlerden gelen çok yüksek çarpışma basıncı-na dayanma kabiliyeti gereksinimleri Bel-zona tarafından tam olarak karşılanmıştır ( Şekil 6, 7).

 

 

 

 

 

Uygulama Alanları

Türbinler, sabit kanatlar, yönlendirme kanatları ve türbin şaftlarıdır. Uzun çalışma sürelerinde mükemmel performans sağlar.

Trendler

Exit mobile version