Etkinlikler

ENIPE 2018, 11 Ocak’ta başlıyor

Yayın Tarihi:

on

“Binalarda Enerji Verimliliği ve İnovasyon” temasıyla gerçekleştirilecek olan ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi, 11-14 Ocak tarihleri arasında kapılarını açıyor. Enerji kullanımında ilk sırada yer alan sanayiye ve ikinci sıradaki binalara yönelik enerji verimliliği çözümleri ve ürünler fuarda profesyonellerle ve son tüketiciyle buluşacak.

Dünyanın en önemli gündem maddesi olan enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratmak amacı taşıyan, sanayiye ve son tüketiciye yönelik en teknolojik sistemlerin, en yeni ürünlerin sunulacağı ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi’nin basın tanıtım toplantısı Dedeman Otel’de gerçekleştirildi.

İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) AŞ Genel Müdürü Rüştü Argıt, İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) İstanbul Şube Başkanı Rasim Mazlum, İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Güvercin, Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Vekili Murat Oral, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Şube Müdürü Vekili Tuğba İçmeli ve ENVER Genel Sekreteri Yeşim Beyla toplantıda konuşmacı olarak yer aldı.

Enerjinin günümüzün en önemli ve en kritik başlıklarından biri olduğunu söyleyen İDTM AŞ Genel Müdürü Rüştü Argıt, enerji verimliliğinin enerji üretimi kadar önemli bir konu olduğuna dikkat çekti.

“Enerji Verimliliği Alternatif Bir Enerji Kaynağı”

Toplantının moderatörlüğünü yapan İTO Meclis Üyesi, Enerji Verimliliği Derneği İstanbul Şube Başkanı Rasim Mazlum, enerji verimliliğinin alternatif bir enerji kaynağı olduğunu, yapılan hesaplamalara göre verimlilik sağlanırsa elde edilen tasarrufun değerinin, enerji kaynaklarımızdan üretebileceğimiz enerjiden daha fazla olduğunu belirtti.

“Bizler dernek olarak; ülkemizi kuzeyden güneye, doğudan batıya dolaşarak enerji verimliliği konusunda toplum bilincini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” diyen Mazlum, Enerji Takımı adı altında gerçekleştirilen projelerle evde, okulda, yolda, sanayide her alanda enerji verimliliğinin önemini anlattıklarını, 2023 yılına kadar 150 milyar lira kaynak oluşturmayı hedeflediklerine anlattı.

“Enerji Verimliliği, Düşük Karbonlu Ekonominin Kalbidir”

Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı ve Zirvesi’nin en ucuz enerji kaynağının enerji verimliliği olduğu algısını bir kez daha ortaya koyması ve enerji verimli ürünlerin imalatını teşvik etmesi açısından önemli olduğunu belirten İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nurhan Kaya “Bu açıdan etkinliğin paydaşı olmayı çok önemsiyoruz” dedi.

İş Adamları Olarak Enerji Verimliliği Önemli Gündem Maddemiz

Enerji verimliliği konusunda iş adamı olarak bizlere önemli görevler düşüyor diyerek konuşmasına başlayan MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Güvercin ise, “İnşaat-yapı sektöründe de önemli ürün ve hizmetler bulunmaktadır. Türkiye’deki iş adamları olarak enerji verimliliği konusunda çok ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bu anlamda Çevre Bakanlığı ile zirvede imzalanacak protokol çok önemli bir adım” şeklinde konuştu. Şehirlerimizde enerji verimliliğinin hepimizin gündeminde olduğuna dikkat çeken Güvercin, “Avrupa’da pek çok uygulama hayata geçirildi. Dizel araçlar trafikten kaldırılıyor. Bizler de enerji verimliliği konusu uygulamalarının ardından giden değil, öncü olmalıyız” dedi.

Enerji Kullanımında Sanayi 1., Binalar 2. Sırada

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Vekili Murat Oral, enerji kullanımında sanayinin yüzde 37 ile ilk sırada olduğunu, yüzde 35 kullanım ile binaların 2. sırada olduğunu söyledi. Oran, ithal edilen enerjinin 15 milyar dolarının binalarda kullanıldığını ifade etti. Binalarda Enerji Kimlik Belgesi uygulamasına dikkat çeken Oral, yapılacak tüm binaların en az C sınıfı belgeye sahip olmak zorunda olduğunu ifade etti. Oral, 2000 yılından önce yapılan binaların önemli oranda enerji kullandığını, alınacak tasarruf önlemleriyle yaklaşık yüzde 40 enerji tasarrufu sağlanabileceğini anlattı.

Sera Gazı Artışında Sanayi Büyük Rol Oynuyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Şube Müdürü Vekili Tuğba İçmeli, insanlık için ciddi bir tehdit oluşturan iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadelede geç kalınması halinde gerekli tedbirlerin maliyetinin de artacağına dikkat çekti. Türkiye’nin bu konuda 2030 yılı yol haritasını belirlediğini ifade eden İçmeli “Ulusal katkı niyeti olarak anılan bu plan Birleşmiş Milletler İklim Sekreterliğine sunulmuştur. Bu plan ile Türkiye, sera gazı emisyonlarını 2030 yılında referans senaryoya göre %21 oranına kadar artıştan azaltmayı hedeflemektedir” dedi.

Yaz saat uygulamasına yönelik bir soruyu yanıtlayan İçmeli, “Uygulamaya genelde bireysel olarak bakıyoruz ama bu konuya sadece bireysel olarak değil, sanayici tarafından bakmamız gerek. Bir üniversite tarafından yapılan araştırmaya göre yaz saati uygulaması ile sanayide önemli oranlarda kâr elde edildi. Hatta yurt dışında yaptığımız toplantılarda Avrupa Birliği’ndeki ülkelerin bu sisteme geçmeye hazırlandığını gördüğümüzü söyleyebiliriz” dedi.

15 Milyon Konutta Isı Yalıtımı Yapılmalı

Binaların tükettiği enerjinin, toplam tüketilen enerjinin %40’ına yaklaştığına dikkat çeken İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, binalarda enerji verimliliğinin odak noktasının ısı yalıtımı olduğunu ifade etti. Şen, Enerji Bakanlığı’nın açıklamalarına göre Türkiye’nin son on yıl içinde ortalama 44 milyar dolarlık enerji ithalatı yaptığını, enerji bakımından dışa bağımlılığımızın yüzde 75’lere dayandığını söyledi.

ENVER Genel Sekreteri Yeşim Beyla, Türkiye’nin 17 sanayicisinin oluşturduğu ve başkanlığını İbrahim Çağlar’ın yaptığı ENVER ile kadın, çocuk ve sanayicilere yönelik enerji verimliliği projeleri geliştirdiklerini ve uyguladıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile de binalara yönelik bir proje geliştirdiklerini ifade eden Beyla, ENVER’in binalara yönelik yeni projesini Ocak ayında paylaşacaklarını belirtti.

Zirvenin Her Günü Ayrı Bir Konu Ele Alınacak

11- 14 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek ENIPE Enerji Verimli Sanayi ve Ürünler Fuarı kapsamında “Binalarda Enerji Verimliliği ve İnovasyon” konulu uluslararası bir de zirve gerçekleştirilecek. İGDAŞ, İETT, İstanbul Enerji AŞ ve TURKCELL sponsorluğunda gerçekleştirilecek ENIPE’de düzenlenecek zirve 3 gün boyunca farklı konu başlıklarında devam edecek. ENIPE 2018, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM), İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Sanayi Odası (İSO) iş birliği ve Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) desteğiyle gerçekleştirilecek.

Trendler

Exit mobile version