Elektrik Motorları

Enelsan Etrans-M elektromanyetik debimetre

Yayın Tarihi:

on

Enelsan Endüstriyel Elektronik Sanayi Anonim Şirketi ticari faaliyetlerinin yanı sıra geliştirdiği üretim ve sistem entegrasyonu faaliyetlerini 1976 dan beri Dilovası Organize Sanayi Bölgesindeki kendi fabrikasında sürdürmektedir.

 

Yıllar içinde oluşan bilgi birikimi ve dünyadaki teknolojik gelişimin takibi ile erişilen kazanç bugün Türkendüstrisine üstün yerli imalat olarak sunulmaktadır.

Türkiye’nin ilk ve tek yerli elektromanyetik debimetresi Etrans-M, belli bir iletkenliğe sahip sıvı akışkanların ölçümünde düşük hata payı ve maliyetiyle prosesteki doğruluğunuzuve kazancınızı maksimize etmenize yardımcı olur. Ölçümün yapılmadığı ya dadoğru yapılamadığı üretim, gereksiz maliyetlerin ve hatanın çok olduğuüretimdir. Ölçümün önemli olmadığının düşünüldüğü üretimlerde, örneğin gün başına 100 lt ürünün boşuna gitmesi aylık 3000 lt yapar. Elektromanyetik debimetre ile yapılan ölçümlerde boşa giden ürün miktarı belki de gün başına5-10 lt olacak ve bu miktar ürünün maliyetinin değerine bağlı üretimi 1-2 ayiçinde kara geçirecek. Başta gereksiz görünebilen ölçüm, biraz uzun vadedebakıldığında aslında hesaplı ve yararlı, bir o kadar da uygun maliyetli olduğugörülecektir.

Elektromanyetik debimetrelerFaraday’ın İndüksiyon Kanununa göre çalışır. Elektriksel iletkenliği olan birakışkan, elektriksel olarak izole edilmiş bir boruda manyetik alandan geçer.Manyetik alan oluşturmak için bir çift bobin kullanılır ve bu bobinlerüzerinden elektrik akımı geçirilir. Elektrotlar arasında sıvının akış hızı iledoğru orantılı bir voltaj oluşur. Oluşan bu voltaj debi (Q), akış hızı (v),gövde katsayısı olarak da bilinen geometrik düzeltme katsayısı (k), manyetikalan büyüklüğü (B) ve debimetre iç çapına (D) bağlı değişir.

Q=f(v,k,B,D)ve Q=v*(k*D*B)

Manyetikalan, iç çap ve gövde katsayısı sabit değerlerdir. Bu nedenle de eşitlik;

Q=v*(k*D*B)=v*K olarak ifade edilebilir ve akış hızı ile oluşan voltaj arasındalineer bir ilişki olduğu görülür. Elektrotlar ile algılanan voltaj sinyalleribir sinyal dönüştürücü ile anlaşılır hale getirilir.

Etrans-M Elektromanyetik Debimetre, içyapısıebonit ve teflon kaplama olarak kullanıma uygun farklı seçeneklerle sunulmaktadır.Atık su ve sıcaklığı yüksek olmayan akışkanların ölçümünde ebonit iç kaplamaseçeneği ön plana çıkmaktadır. Farklı kimyasal özelliğe sahip ve yükseksıcaklığa sahip akışkan ölçümünde ise teflon iç kaplama daha uygun olacaktır.Gıda tip bağlantı gerektiren uygulamalarda da teflon iç kaplamalı, paslanmazçelik gövdeli model mevcuttur. Ebonit iç kaplamaya sahip elektromanyetik debimetreninadı Etrans-M 210, teflon iç kaplamalı ürünün adı Etrans-M 410’dur. Ayrıca gıdatipi bağlantısı ve paslanmaz çelik dış gövdesi bulunan debimetrenin adı iseEtrans-M 610’dur.

Elektromanyetik debimetre, uygulamaalanı bakımından çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Su ve atık su endüstrisi,gıda ve içecek endüstrisi, ilaç ve kozmetik endüstrisi, petrol endüstrisi,kimya endüstrisi ve daha bir çok endüstri alanında kullanımına sıkçarastlanabilir ve ihtiyaç duyulduğunda bekleneneni kullanıcıya rahatlıklasunabilir.

Genel olarak teknik özellikleri, 16bit mikro işlemci kullanımı ile yüksek entegrasyon ve doğruluk sağlamaktadır.Tümü ile dijital işlem sayesinde gürültüye yüksek direnç ve güvenilir çözüm sunar. Yüksek çözünürlüklü arkadan aydınlatmalı LCD gösterge ile -20 ile +80 °Carasında çalışabilir. Düz ve ters olarak akış okuma yeteneğine sahiptir. 14400bps iletişim ile 2 km mesafeye kadar çalışabilir. Birbirinden bağımsız 10haneli üç toplayıcı ile sayaçlamaya ve faturalamaya uygun tasarlanmıştır. Direk gövde üzerinde elektronik ünite (kompakt) ya da elektronik ünite ayrı bir şekilde (ayrık) farklı tipleri vardır.

Trendler

Exit mobile version