Elektrik Motorları

ELK, yeni gövde büyüklükleriyle yurt dışı pazarlarda da iddiasını artırıyor

Yayın Tarihi:

on

ELK Motor, yeni gövde büyüklükleriyle iş ortaklarına komple çözümler sunmaya hazırlanıyor. 2020 yılı başında yeni üretim tesisinin faaliyete geçmesiyle daha da güçlenen ELK’daki gelişmeleri Reklam ve Halkla İlişkiler Müdürü Özlem Yılmaz Demirci’den dinledik.

ELK Motor’u kısaca anlatabilir misiniz? Ürün gruplarınız nelerdir?

ELK Motor, Yılmaz Redüktör ailesinin bir parçası olarak üretime başlamış olup, şu anda bütün Türkiye’ye ve yurt dışına ihracat yapmaktadır. Ana üretimimiz 63 – 280 gövde aralığında yüzde yüz yerli tasarım ve üretim elektrik motorlarıdır.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm sunuyorsunuz?

Elektrik motoru dediğiniz zaman çok geniş bir yelpazeye hitap ediyorsunuz aslında.  Ama pompa, kompresör, fan ve redüktör gibi sektörler bizim ağırlıklı olarak çalıştığımız sektörler diyebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde 315 gövde elektrik motorlarının da ürün gamına katılacağı açıklanmıştı ELK Motor tarafından. Okurlarımıza yeniliklerden bahseder misiniz?

Evet, 315 gövde motorlarımızın tasarımı, testleri bitti. Çok kısa bir süre içinde, hatta bu yıl bitmeden piyasaya sürmeyi planlıyoruz. 315 gövde motorlarımızın da portföyümüze katılmasıyla birlikte artık müşterilerimize komple çözüm sunabilecek duruma geliyoruz. Onun dışında 0,55 – 0,75 kW aralıklarında 1500 d/d olarak monofaze motorlarımızı piyasaya sunduk. Yurtdışı bazlı hâlâ devam etmekte olan ve anlaşma aşamasında olduğumuz projelerimiz var. Ayrıca yeni fabrikamıza pandemi sürecinin hemen öncesinde taşınmıştık. Bütün üretimimiz artık yeni fabrikamızda devam ediyor. 

Son olarak yepyeni bir haber ise bu ay Çerkezköy’de Yılmaz Redüktör’ün yeni fabrika binası temellerinin atılmış olmasıdır. Oradaki inşaatımızı da kısa bir sürede tamamlamayı planlıyoruz. 

Yurt dışı pazarlara açılma anlamında da çok önemli adımlar atıyor ELK Motor. Bu konu hakkında neler söylersiniz?

Daha önce de söylediğim gibi yurt dışında çok önemli projelere imza atıyoruz. Bunları şu an için söylemem doğru olmaz. Zaten gerçekleştiğinde açıklamasını yapacağız. Ama şöyle söyleyebilirim ki yurtdışında dev firmalar ile anlaşmalar yapmış bulunmaktayız. Çok kısa süre içinde ELK Motor adını tüm dünyada çok daha yoğun bir şekilde duymaya başlayacaksınız.

Ar-Ge çalışmalarınız ve kalite süreçleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

ELK Motor’un kendisine ait bağımsız bir Ar-Ge merkezi var zaten. Ar-Ge birimimiz sürekli olarak kendini geliştirme, ürün geliştirme ve iyileştirme çalışmalarını sürdürüyor. 

Amerika pazarında çok önemli ve gerekli olan UL belgemizi de aldık. Ürünlerimizi artık UL belgesi ile de gönderebiliyoruz. 

Pandemi sürecinde ne tür tedbirler aldınız. Yeni normal dönemini firmanız ve sektörünüz açısından değerlendirebilir misiniz?

Maalesef içinden geçtiğimiz süreç çok sıkıntılı. Biz de bu süreçte tedbirlerimizi alarak üretimlerimize devam ettik. Pandemi sürecinin başından itibaren şirket doktorlarımız, İSG uzmanımız ve İK sorumlularımızdan oluşan bir kurul kurup, süreci o şekilde yönettik. Ortak alanların hepsine dezenfektanlar yerleştirdik. En önemlisi yemekhanemizde düzenlemelere gittik. Yemeklere bölümler halinde çıkılmasını sağladık ve her bir masa arasına paravanlar koyarak oturma düzenini buna göre organize ettik. En önemlisi, bu süreçte üretimimiz hiç durmadı hatta satışlarımız arttığı için ürün yetiştirmek için son sürat çalışmaya devam ettik. 

Size göre elektrik motoru seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar nelerdir?

Elektrik motoru seçimi basit gibi gözükse de, aslında seçim yapılırken ve kullanırken dikkatli olunmazsa çok kötü sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden bizim tavsiyemiz, seçim yapılırken her zaman profesyonel birinden destek alınması yönünde. Ar-Ge ve Satış &Pazarlama bölümlerimiz her zaman müşterilerimize gerekli desteği sunmaktadırlar. Ayrıca whatsapp hattımızdan da acil sorular ve müdahaleler için destek alma imkânı sunuyoruz. Bunun için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz.

Peki, verimli ve uzun ömürlü bir çalışma için nelere dikkat edilmelidir?

En başta doğru motor, kalitesine ve markasına güvendiğimiz motorlar seçilmelidir. Maalesef birçok alanda ucuz olsun ama en kalitelisi olsun mantığı çok yaygın. Biz motorlarımızı üretirken ve verilerimizi kataloglarımıza ya da broşürlerimize yazarken, yapamayacağımız ya da olmayan hiçbir şeyi yazmıyoruz. Eğer bir değeri taahhüt ettiysek ve yazdıysak bilin ki ELK Motor gerçekten o şartları sağlıyordur.

Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Rekabetin olmadığı yerde gelişim de yoktur, ilerleme de yoktur. Rekabetin her türlüsü güzeldir. Biz Türkiye’deki motor üreticileri olarak her ne kadar aynı sektörün içinde rakip olarak gözüksek de aslında birçok konuda birbirimizle iletişim halinde ve fikir alışverişindeyiz. 

Hep beraber üyesi olduğumuz Elektrik Motorları Sanayicileri Derneği de (EMOSAD) bunun en güzel örneğidir.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

İçinden geçtiğimiz bu zorlu süreçte herkese bol kazançlar ve en başta sağlık diliyorum. Hepimiz bir kez daha gördük ki en büyük servetimiz kendimizin ve sevdiklerimizin sağlığı. Onun için en başta kendimize, sonra da sevdiklerimize dikkat edelim.

Özlem Yılmaz Demirci kimdir?
İstanbul doğumluyum. Yeditepe Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünden mezun olup, yine aynı üniversitede master eğitimimi tamamladım. Evliyim ve 2 erkek çocuk annesiyim.

Trendler

Exit mobile version