Kompansatörler

Düşük basınç ve yüksek sıcaklıkta eksenel ve lateral hareketler sorun değil

Yayın Tarihi:

on

ISK SODEX Fuarı’nda EagleBurgmann Kompansatör Ürün Grubu Takım Lideri Ahmet Onur Dinçer ile kısa bir söyleşi yaptık. Kompansatör ürün grupları hakkındaki kısa söyleşimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Kompansatör ürün grubunu tanıtarak, EagleBurgmann’ın bu konudaki faaliyetlerinden söz eder misiniz?

Kompansatör denildiğinde işletmelerde, özellikle sıvı ve gaz transferleri esnasında borularda oluşan genleşmelerdeki hareketleri kompanse edebilmek için kullanılan ürünler anlaşılıyor. Bunlar sanayide aynı zamanda esnek bağlantı ekipmanları olarak da bilinir. Bu ürünler 3 temel gruba ayrılıyor; metal, kauçuk ve tekstil kompansatörler. Tuzla’da bulunan 5 bin metrekarelik fabrikamızda tekstil kompansatör üretim tesisimiz de mevcut. 45 ülkeye ihracatımızı da bu fabrikadan yapıyoruz. EagleBurgmann’ın kardeş kuruluşlarına ve globaldeki üçüncü parti  müşterilerine de ihracatımız Türkiye’deki Tuzla fabrikamızdan gerçekleşiyor. Bunun dışında metal kompansatörlerimiz Danimarka’da üretiliyor. Orada daha sofistike dizaynlar üzerinde yoğunlaşılıyor. Globalde pazar lideri olan dizel motor üreticileri için de Danimarka’da bulunan kompansatör fabrikamızdan üretim ve tedarik gerçekleştiriyoruz. 

Flexgen ürün grubunuz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bu ürün grubu, tekstil kompansatörlerinde önemli bir yer kaplıyor. Özellikle kazan çıkışlarında, egzoz kanallarında sıkça kullanılan ürünler, kuru ve orta sıcaklık alanlarındaki boru ve kanal sistemlerinin termal genleşmesini ve eksen kaçıklıklarından kaynaklanan ekstra hareketleri kompanse etme özelliğine sahip. Aynı zamanda çok yönlü hareketleri de eş zamanlı kompanse ediyor. Ürünün eksenel harekette ulaştığı maksimum mesafe 200 milimetre. Aynı şekilde lateral hareket mesafesi de 80 milimetre azami esneklik performansına sahiptir. Çalışma basıncı da -0,14 bar ile +0,14 bar aralığında bulunuyor. Ürün, ESA Standardına uygun, EN 10204-2.2 Malzeme Uyumluluğu onayına da sahip. Ayrıca çelik dizaynla birlikte sanayide 1000 – 1200 °C sıcaklıklara kadar çözümlere ulaşıyoruz.

US TYPE® hakkında bilgi verebilir misiniz?

Metal kompansatör grubu US Type’tır. Genellikle dizel motorların egzoz çıkış hatlarında çok ciddi eksenel ve lateral hareketler görmekteyiz. Düşük basınç ve yüksek sıcaklık söz konusudur. Bu hareketleri kompanse edebilmek için ve o sıcaklıktaki basınç değerlerine erişebilmek için bu tip metal kompansatörler kullanıyoruz. 900 °C değerine kadar operasyonel sıcaklık kapsamına haiz bir üründür. 3.5 bar maksimum basıncı da karşılayabilir.  Yüksek eksenel ve lateral hareketlere uygundur. Çift körüklü bir kompansatördür. Bu yapısıyla hem eksenel hareketlerde büyük uzamaları hem de lateral hareketleri kompanse edebilme özelliği ile oldukça yaygın kullanılan bir ürünümüzdür. EJMA 9, EN 14917, EN 13480, EN13445-3, ASME B31.3 standartlarına uygundur. 

Ahmet Onur DİNÇER kimdir?
EagleBurgmann’da dördüncü yılım. Satış mühendisi olarak göreve başladım daha sonra da EagleBurgmann kompansatör ürün grubunda takım lideri olarak görev yapmaya başladım.

Trendler

Exit mobile version