Sızdırmazlık Elemanları

DUOFIT tamir kelepçeleri

Yayın Tarihi:

on

Handan Kaplan, Öz-Kan Makina Elemanları San. Tic. A.Ş. Proje ve Hawle Ürünleri Sorumlusu

Eskiyen hatlar, hatalı montajlar, vantuz kullanılmamasından kaynaklanan patlaklar ve muflu bağlantılardaki sızıntılar yüzünden yaşanan su kayıpları, su endüstrisinde yaşanan en büyük problemlerin başında gelmektedir. Sızıntıların ya da patlakların onarılması bazen günler sürebilmekte ve bu süre zarfında yaşanan su kesintileri ciddi sıkıntılar yaratabilmektedir. Özellikle, bir hatta yaşanan problem, domino etkisi yaratmaktadır ve su borularında yaşanan sıkıntılar birbirini izlemektedir. Hatlardaki patlakları onarmanın en kolay yolu tamir kelepçeleridir ancak tamir kelepçelerini kullanmak için de hattın boşaltılması gerekmektedir. Ayrıca, muflu bağlantılarda standart tamir kelepçeleri, kesin çözüm olmamaktadır ve belirli bir süre sonra sızıntılar tekrar yaşanmaktadır.

İtalyan firması Nova Siria üretimi olan DUOFIT tamir kelepçeleri; canlı boru hat üzerindeki çatlaklarda, muflu bağlantılardaki sızıntılarda, kelepçelerde yaşanan sızıntılarda ya da herhangi bir bağlantı elemanının şekline uygun olarak üretilmektedir. Tamirat yapılırken, boru hattı canlı (basınç altında) olabilir ve tüm boru tiplerine kısa sürede montajı yapılabilmektedir.

Tablo 1: DUOFIT üretim programı ve malzeme bilgisi

DUOFIT tamir kelepçelerinin karbon çelikten üretilen ve Rilsan kaplamalı alt ve üst olmak üzere iki ana gövdesi vardır. İki gövde arasında kare kesitli yan conta bulunmaktadır ve bu conta yan plakalara basmaktadır, böylece kelepçenin başından sonuna kadar hidrolik sızdırmazlık sağlanır. Gövdelerde bulunan üst ve alt çıkışlar sayesinde basınç düşürülür ve böylece DUOFIT tamir kelepçelerinin montajının yapılması sağlanır. Ayrıca montaj tamamlandıktan sonra kelepçenin sızdırmazlığı bu çıkışlar sayesinde test edilebilir.

Kelepçenin sızdırmazlığı sağlayan contanın konik yapısı sayesinde kaplinin ana gövdesi ile borunun dış yüzeyine tam oturacak şekildedir. 30 mm tolerans ile borunun dış çapında tam olarak hidrolik sızdırmazlık sağlanır. Rilsan kaplı karbon çelik sıkma halkaları, cıvatalarının sıkılması ile aktif hale gelir ve sızdırmazlık contasının boruya oturmasını sağlar.

DUOFIT’in 3 farklı versiyonu bulunmaktadır. Bunlardan D10 modeli uzun cıvatalı ve düz boruların tamiratı için kullanılmaktadır. Bu model uzun ve tek cıvatalı sistem olduğu için montajın kolay olabilmesi için genelde küçük çaplardaki boruların tamiratı için önermekteyiz. Üretim programı DN2000 çapa kadardır.

Tek cıvata sistemli düz DUOFIT D10 modeli görseli

D20 modeli, yine düz boruların tamiratı için kullanılmaktadır. Ancak, bu modelde tek ve uzun sıkma cıvata sistemi yerine daha kısa ve çift sistemli sıkma cıvataları kullanılmıştır. Böylece özellikle büyük çaplı boruların tamiratı sırasında montaj daha kolay olmaktadır.

D30 modeli ise asbest boruların zıvana sistemlerinde, DCI boruların soket/muflu geçişlerinde ya da PE elektro-kaynak gövdeli borular için kullanılabilen şekilli modeldir. Ayrıca D30 modeli mevcuttaki bir kaplinin ya da kelepçeyi dışarıdan saracak şekilde üretilebilir. Üretim tamamen terzi işidir. Teklif aşamasında, muflu ya da mevcuttaki kaplin ya da kelepçenin kalınlığı, uzunluğu bildirilmelidir ve sipariş aşamasında bu bilgiler doğrultusunda üretim yapılmaktadır.

Şekilli DUOFIT D30 modeli görseli

DUOFIT tamir kelepçelerinin avantajlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
  • Daha küçük kazı alanları yeterlidir.
  • Suyu kesmeye gerek kalmaz.
  • Boruyu kesmeye gerek kalmaz.
  • Montaj maliyeti, standart çözümlere göre daha düşüktür.
  • Geniş ölçü aralıklarında üretim yapılmaktadır.
  • Tüm boru tipleri için uygundur.
  • Rilsan kaplama ile korozyona karşı tam koruma sağlanır.
  • Terzi işi üretim ile yaşanan sorunların boyutuna göre çözüm getirilir.

Detaylı bilgi ve uygulama örnekleri için Öz-Kan Makina ile irtibata geçebilirsiniz.

Trendler

Exit mobile version