Pompalar

Dozaj pompaları ve dozajlama sistemlerinde Alman kalitesi: ProMinent

Yayın Tarihi:

on

ProMinent Dozajlama Sistemleri’ne konuk olduk ve Genel Müdür Hüseyin Kahraman’la bir söyleşi gerçekleştirdik. Hüseyin Bey bizlere, Almanya menşeli firmanın dünya çapında imza attığı projelerden Endüstri 4.0’a kadar pek çok konuda bilgiler sundu.

Öncelikle sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

ProMinent “Dozaj Pompaları ve Dozajlama Sistemleri” konusunda 58 yıllık bilgi birikimine sahip, 62 ülkede direkt olarak, diğer ülkelerde ise bayi vasıtasıyla toplam 120 ülkede faaliyet göstermekte olan bir Alman şirketidir.

Dozaj pompaları, kimyasal dozaj üniteleri, sensörler, kontrol cihazları ve anahtar teslim su şartlandırma sistemleri konularında faaliyet gösteren ProMinent firması Türkiye’de yaklaşık 43 yıl bir bayi aracılığıyla temsil edilmiştir. 11 Ocak 2013 itibariyle ProMinent GmbH Türkiye’de kendi şirketini kurmuştur ve ülkemiz pazarında ProMinent Türkiye olarak aktif anlamda faaliyet göstermektedir.

Ürünlerimiz ve ürün gruplarımız aşağıdaki gibidir:

  1. Solenoid dozaj pompaları, sarf malzemeleri ve dozaj sistemleri
  2. Ölçüm kontrol cihazları ve sensör teknolojileri
  3. Motor tahrikli dozaj pompaları ve tüm kapasiteler için proses serisi dozaj pompaları
  4. Su şartlandırma ve su dezenfeksiyonu sistemleri

Piyasaya sunduğunuz ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?

ProMinent Türkiye olarak Yiyecek-İçecek, Su & Atık Su Arıtma, Enerji, Petrol ve Gaz, Kimya, Madencilik, Yüzme Havuzu ve diğer sektörlerde çok geniş ürün yelpazesi ile hizmet vermekteyiz.

Özellikle, Su & Atık Su Arıtma sektöründe hem ulusal hem de uluslararası alanda aktif olarak rol almaktayız. Ülkemiz pazarı dışında Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve KKTC sorumluluğumuz kapsamında olan diğer ülkelerdir. Yurtiçinde, küçük ve büyük ölçekli arıtma şirketlerinin yanı sıra pek çok şehirde, şehir şebeke suyu arıtma tesisleri ile de çalışmaktayız. ProMinent Türkiye ofisimiz kurulduktan sonra yurtiçinde yer alan Su & Atık Su Arıtma firmalarının çoğuyla kapsamlı olarak iletişime geçerek hem firmamızı hem de ürünlerimizi yurtiçi pazarında tanıtma imkânı bulduk. Şehir şebeke suyu arıtma tesisleriyle ilgili çalışmalarımızı ise bayimiz Galanthus Ticaret aracılığıyla yürütmekteyiz.

Dozaj pompalarımız, kimyasal dozaj ünitelerimiz, sensörler ve kontrol cihazlarımız, Ultraviyole, Ozon ve Polimer Hazırlama Sistemlerimiz Arıtma sektöründe en fazla kullanılan ürünlerimizdir. Diğer ürünlerimizle ilgili pazar araştırmaları ve ürün tanıtımlarımız her geçen gün daha da artmaktadır.  Başta Almanya Heidelberg olmak üzere, Çek Cumhuriyeti, Amerika, Brezilya, Malta ve Çin gibi dünyanın pek çok yerinde toplam 12 adet fabrikamız bulunmaktadır. Özellikle sistem imalatlarımız Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikamızda gerçekleştirilmektedir.

2016 yılı itibariyle Türkiye pazarında daha ekonomik fiyatlı dozaj pompaları için rekabet halindeyiz ve bundan dolayı ProMinent garantisi altında olacak şekilde üretimini Uzakdoğu’daki ProMinent fabrikamızda yaptırdığımız ekonomik serisi dozaj pompalarımızı piyasaya sunmaktayız. Bu pompalarımızın operasyonel bütün işlemleri yine bayimiz Galanthus Ticaret vasıtasıyla yürütülmektedir. Eğer müşterilerimiz bu pompalardan 500 adet ve üzeri olacak şekilde temin etmek ister ise bu pompaları müşterilerimizin istediği logo ve renklerde üretilmesi söz konusudur.

Yiyecek-İçecek sektörü dahilinde ise özellikle Alkollü ve Alkolsüz İçecekler, Süt ve Süt Ürünleri, İçme Suyu, Tavukçuluk, Kırmızı Et ve Deniz Ürünleri alt sektörlerine farklı uygulamalara özel çözümler sunmaktayız. Ürün gruplarımız içerisinde Yiyecek-İçecek sektörü için EHEDG ve FDA onaylı dozaj pompaları ve aksesuarlarının yanı sıra ölçüm teknolojileri konusunda pH, iletkenlik, ORP, Klor, Ozon, Klor Dioksit, Perasetik Asit ve benzeri sensörler, kontrol cihazları ve aksesuarları da bulunmaktadır. Ayrıca Klor Dioksit, Ozon, Elektroliz, Ultraviyole ve Ters Osmoz gibi sistemlerimiz ile fabrika giriş suyundan ürün suyuna kadar üretimde su şartlandırma ve su dezenfeksiyonuna ihtiyaç duyulan her alanda geniş ürün portföyümüz ile müşterilerimize güvenilir, verimli ve sürdürülebilir çözümler sunmaktayız. Bunların yanı sıra çalışmakta olduğumuz temizlik ve hijyen çözümleri konusunda global anlamda lider partner firmalarla da ürün ve sistemlerimizi müşterilerimize ulaştırmaktayız. Ayrıca doğrudan veya partner firmalarımız aracılığıyla müşterilerimize sunduğumuz ürün ve sistemler için uzman kadromuzla eğitim, bakım-onarım ve teknik destek hizmeti de sağlamaktayız.

ProMinent olarak Enerji, Petrol, Petro Kimya ve Doğalgaz sektörlerinde Türkiye’deki çalışmalarımız yaklaşık 10 yıldır ProMinent GmbH, Heidelberg tarafından sürmektedir. Bu çalışmalarımız kapsamında Enerji Santrallerine, Rafineri tesislerine ve pek çok endüstriyel fabrikaya yüksek debili ve yüksek basınçlı proses pompaları, dozaj sehpaları (skid sistemleri) temin edilmiştir. ProMinent GmbH, Türkiye’deki faaliyetlerini daha hızlı ve yakından takip edebilmek ve bu segmentteki pazar payını da yükseltmek amacı ile 2016 yılı itibariyle Türkiye’de kendi Proje birimini oluşturmuştur. Ayrıca 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyle; özellikle de Petrol, Petro Kimya, Rafineri ve Jeotermal Santrallerden sorumlu bir bayi (Zerk Kimya) oluşturularak bu alandaki çalışmalara hız kazandırılmıştır.

Orlita serisi proses pompalarımız ile Enerji Santrallerinde olağanüstü zor şartlar altında dahi, son derece esnek, güvenilir bir dozajlama sağlamaktayız. Orlita pompalarımızın tasarımı ve seçimleri henüz 2 yıl öncesine kadar Almanya-Heidelberg Genel Merkezimizdeki proje departmanımız tarafından yürütülür iken, son iki yıldır söz konusu çalışmalar ProMinent Türkiye ekibi tarafından yürütülmektedir. Her türlü Dozaj skidi, proses pompası ve aksesuarlarının süpervizörlük ve devreye alma işlemleri de yine ProMinent Türkiye Teknik Ekibimiz tarafından takip edilmekte ve yürütülmektedir. 

ProMinent çatısı altında 2. Ürün Grubu olarak adlandırdığımız enerji, petrol, gaz ve petrokimya için temin edilen proses pompaları aynı zamanda çok hassas dozajlama gerektiren, gıda fabrikalarındaki proseslerde de kullanılmaktadır. Örneğin vizkozitesi çok yüksek olan çikolatanın dahi Orlita pompalar ile istenilen hassasiyet ve kapasitede dozajlanması mümkündür. Bu konuda Türkiye’de ürün temin etmiş olduğumuz global müşterilerimiz mevcuttur.

Türkiye’deki aktivitelerimizin yanı sıra; Azerbeycan, Gürcistan, Türkmenistan ve KKTC’de de enerji sektöründeki faaliyetlerimiz sürmektedir. ProMinent olarak en büyük avantajımız, sektörün ihtiyaçlarını dinleyip ihtiyaçlara göre geliştirmeler yapan Ar-Ge birimi yatırımlarımızın yüksek oranlarda (yıllık global cironun yaklaşık %4-6’sı) olmasıdır.

ProMinent olarak yüzme havuzu suyu şartlandırma alanında da faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu alanda sektörün ihtiyacına bağlı olarak; özel ve halka açık yüzme havuzları için ürün ve sistem üretimleri yapmaktayız. Klasik havuz suyu şartlandırması için ölçüm kontrol sistemlerinin yanı sıra, havuz makinelerinin kontrolü amacıyla uzun yıllardır havuz bilgisayarları üretimi yapmaktayız. Bu alanda son olarak geliştirmiş olduğumuz Dulcomarin 3 ürünümüzü sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz. ProMinent, yüzme havuzu suyu şartlandırması için gerekli olan; ölçüm kontrol cihazları, sensör, dozaj pompaları üretimi yapmaktadır. Bunların yanı sıra; UV, Ozon ve ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte; havuz suyu şartlandırmasında Avrupa’da uzun yıllardır kullanılmakta olan elektroliz sistemleri üretimi de yapmaktadır. Bu doğrultuda, 2008 yılında Hollanda menşeli elektroliz sistemleri üretimi yapan “Van den Heuvel Watertechnologie bv” firmasını bünyesine katmıştır. ProMinent’in üretmekte olduğu tüm dezenfeksiyon sistemleri tek bir merkezden kontrol edilebilmesi amacıyla, Dulcomarin Serisi Havuz Bilgisayarı ile uyumlu olarak çalışmaktadır.

ProMinent Türkiye olarak 2016 yılı itibariyle “Sankurt İnşaat Taahhüt Sanayi ve Tic. AŞ” ile yüzme havuzu sektöründe birlikte çalışmaktayız. Türkiye ve sorumlu olduğumuz Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan yüzme havuzu projeleri için bayimiz ile birlikte ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Bu doğrultuda, 2017 yılında Türkmenistan’da düzenlenmiş olan Asya Salon Oyunları için hazırlanmış olan olimpiyat köyü içerisinde yer alan 8 adet yüzme havuzu için ProMinent Ölçüm Kontrol ve Dezenfeksiyon Sistemleri tercih edilmiştir. Bu proje bayimiz ile birlikte yönetilmiş, Dulcomarin Havuz Bilgisayarının yanı sıra elektroliz sistemleri de kullanılmıştır.   

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere çözüm üretiyorsunuz?

Yukarıda ayrı kısımlarda belirtildiği gibi ülke yapısına uygun farklı hizmet grupları ile hizmet vermekteyiz. Başlangıçtan itibaren ağırlıklı olarak gıda ve su arıtma sektörlerine çözüm üretmekteyiz. Ancak son 2 yıldır yüzme havuzu, enerji, petrol, petro-kimya alanlarında da aktif rol almaya başlamış bulunmaktayız ve tüm bu sektörlere çözümler sunmaktayız.

Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Şirketimizin %100 sahibi ProMinent GmbH’dir. Türkiye gibi operasyonlarda SSU (Sales Service Unit: Satış Servis Birimi) sistemi uygulanmaktadır. SSU’larda üretim yapılmamaktadır ancak satış ve satış sonrası servis hizmetlerimiz bulunmaktadır. Satış sonrası servis hizmetlerimizle ilgili firmamızda teknik departmanımız bulunmaktadır ve bayilerimiz vasıtası ile de satış sonrası hizmetlerimiz devam etmektedir. ProMinent Türkiye olarak, Türkiye ve sorumlu olduğumuz Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan ProMinent tarafından üretilmiş olan ürün ve sistemler için servis hizmeti vermekteyiz.  

ProMinent Ar-Ge çalışmaları kapsamında neler yapıyor?

Türkiye’de Ar-Ge faaliyetlerimiz bulunmamaktadır. Ancak ProMinent GmbH her yıl bütçesinin %4-%6’sı kadar Ar-Ge’ye destek vermektedir. Bu da takribi olarak 20 milyon € civarlarında bir meblağa denk gelmektedir. Almanya genel merkezimizde bu kapsamda çalışan 14 kişilik bir ekip bulunmaktadır ve hedefimiz 4 ana grupta her yıl en az 2 yeni ürünü piyasaya sürmektir.

Verimlilik ve sürdürülebilirlik kavramları ProMinent için ne ifade ediyor?

ProMinent markası çevreye en az etkisi olan, enerji tüketimi en düşük düzeyde olan, kullanımı kolay ve uzun ömürlü ürünler satmaktadır. Geliştirdiği ve pazarladığı ürünlerin hiçbirinde çevreye direkt ya da endirekt zarar verecek ürün kullanmamaya özen göstermektedir. Geliştirmiş olduğu ve pazarladığı ürünleri mevcut bulunduğu ülkenin şartlarını ve uluslararası entegre şartlarını baz alarak piyasaya sunmaktadır.

Sektörün Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini değerlendirir misiniz?

Endüstri 4.0 için Heidelberg Genel Merkezimizde bir grup oluşturulup başına bir yönetici atanmıştır. Tüm mevcut ürünleri ve geliştirdiği ürünleri Endüstri 4.0 kapsamında tekrar gözden geçirip, teknolojinin geldiği en son noktadaki dijital imkânları da kullanarak müşterilerinin hizmetine sunmuştur. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte yeni ürünler piyasaya sürülecektir.

Piyasadaki rekabet ortamını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Herkesin bildiği gibi ülkemiz ekonomisi gelişmekte olan bir ekonomidir. Dünyaya entegre olduğu için dünya üzerinde yaşanan olumlu ya da olumsuz bir gelişmenin direkt bize de etkisi olmaktadır. Yurt ekonomisinde de bazı sorunlar bulunmaktadır. En önemlilerinden biri döviz kurundaki artışın çok hızlı olmasıdır. Bu durum bizim gibi ithalata dayalı satış yapan şirketlerin elini zayıflatmıştır. Biz, ProMinent Türkiye olarak, müşterilerimizin isteğine göre TL olarak da satış yapmaktayız.  Ülkemizin komşu ülkelerle yaşadığı siyasal sıkıntılar nedeniyle ekonomik versiyon ürünlere ihtiyaç olduğuna karar verildi. Bu nedenle bazı sektörlerde ekonomik seri pompaları ve ürünleri piyasaya sunmaktayız.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Hali hazırda son 3 yıldır ProMinent Türkiye olarak Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan ve KKTC’den sorumluyuz. Ama proje bazlı olarak Irak, Suriye, Ukrayna, Kazakistan vb. ülkelerde de hizmet vermekteyiz. Uzun vadede özellikle Türki Cumhuriyetlerden direkt olarak sorumlu olup buradaki satışların ProMinent Türkiye üzerinden olması hedeflenmektedir.

 

Trendler

Exit mobile version