Etkinlikler

DÖNÜŞTÜR GİTSİN, kadınlara katkı sağlayacak projelere imza atmaya devam ediyor

Yayın Tarihi:

on

Toprağın yanlış yöntemlerle verimsizleştirildiği, hoyratça yok edildiği bir dünyada iken eski bir yerli sözü olan “toprak insana değil, insan toprağa aittir!” gerçeğini hatırlamaya ve hatırlatmaya ihtiyacımız var. Çünkü insan-doğa ilişkisinin en temel ilkesi toprağa saygı ile başlar.

Toprağın, kimyasallar kullanmadan verim alınamayan mevcut durumdan çıkabilmesi için doğru ve doğal yollarla beslenmesi gerekir. Bu noktada, ev içinde açığa çıkan gıda atıklarının kompostlaştırılması ile toprak için ihtiyaç duyulan besinler çok daha doğal yollardan sağlanmış olacaktır. Ev içi gıda atıklarını yöneten esas kişi, tahmin edeceğiniz gibi kadındır. Kadın, ev içindeki gıda atıklarının sorumluluğunu üstlenir ve de yöneticisi olursa atığa sahip çıkacaktır.

Buradan yola çıkarak, “Dönüştür Gitsin” olarak, şehir yaşantısındaki bireylerin ve özellikle kadınların gıda atıklarını azaltmalarına yönelik çalışmalarımızı genişleterek kırsal kesimlerde toprak ile uğraşan kadınlara da ulaşmak için kolları sıvadık. Şu an üzerinde yoğunlaştığımız “Dönüştür Gitsin Eğitim ve Uygulama Merkezi” projemizde, doğal permakültür yöntemlerini kırsal bölgelerdeki kadınlara ulaştırmak için bir uygulama modeli yaratmayı hedefliyoruz.

Anadolu’nun tam ortasında, sert ve kurak iklim şartları ile mücadele eden köylerden biri olan ve topraktaki organik madde oranı %1’in altından olan Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi Sacayağı Köyü’nde mevcut şartlarla uyumlu üretim modellerinin gösterileceği “Eğitim ve Uygulama Merkezi”miz çalışmalarına son hız devam ediyor. (Bokashi kompost, solucan kompost uygulamaları, eş yükselti eğrileri, doğal hayvan gübresi kullanımı, wicking bed üzeri tarım uygulamaları, bahçe serası uygulaması vs.)

Ana hedefimiz, toprağın organik madde oranını artırmak ve su tutma kapasitesini geliştirerek verimli hale getirmek.

Sahadaki toprak analizlerinin yanı sıra arazi içi permakültür uygulamalarının yapılacağı bölgenin ölçülendirmelerini tamamladık. Eş yükselti eğrilerini oluşturduk ve bokashi kompost ve hayvan gübresi ile etkileşime geçmesi için temelleri attık.

Köyde yerleşik yaşayan hanelerdeki kadınlar, bu proje sayesinde kazanacakları yetkinliklerle kendi bahçelerinde üretim yapmaya başladıklarında erkeklere de öncüllük etmiş olacaklar.

Projemizin başlangıcından bu yana yanımızda olan proje destekçilerimizden ve aynı zamanda danışmanımız Prof. Dr. Volkan Dündar Hocama ve saha planlamada desteğini esirgemeyen Sayın Mimar Vedat Şahin’e buradan teşekkürü borç bilirim.

Çok heyecanlı olduğumuz bir konuyu da burada siz değerli takipçilerimizle paylaşmak istiyoruz, Dönüştür Gitsin Eğitim ve Uygulama Merkezi Projemiz ile dünyaca ünlü bir kozmetik firmasının her yıl düzenlediği “Toprağın Kadınları” yarışmasına katılmak üzere başvurumuzu yaptık

Dünyada 2001 yılından beri yürütülmekte olan, Türkiye’de ise 6. kez gerçekleştirilecek olan Toprağın Kadınları yarışması; çevre yararına bir bitki türü veya tabiat alanlarının koruma altına alınmasını sağlamayı, çevre yararına alınan bir aksiyon ile toplumun refahına sürdürülebilir katkıda bulunmayı ve bu kapsamda “kadın özgürlüğü ve cinsiyet eşitliğine destek” olmayı ve yine çevreyle ilgili bir konuda çocukların ve gençlerin bilinçlenmesini sağlamayı hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda da dünyanın dört bir yanından çevreci kadınların hayata geçirdiği projeleri ödüllendirmektedir.

Kasım ayı içinde başvuruların değerlendirileceği bu yarışmanın sonuçlarını dört gözle bekliyor olacağız.

Sevgiler

Dönüştür Gitsin

Trendler

Exit mobile version