Vanalar

Doğuş pis su hava vanaları (vantuzlar)

Yayın Tarihi:

on

 

Basınçlı pis su sistemlerinde hava regülasyonu yapılması, içme suyu sistemlerindeki gibi oldukça önemli bir konudur. Pis su sistemlerinde hava tahliyesi ve emilmesi, boru hattının sağlığı ve sistemin verimli ve ekonomik çalıştırılması için önem arz eder. 

Tahliye edilmeyen hava, akışkanın kesit alanını daraltarak debinin düşmesine ve sonuç olarak daha fazla pompalama maliyetine sebep olur. Aynı zamanda bu durum şebeke içerisinde basınç yükselmelerine ve patlamalara neden olur. Vakum durumunda şebekeye hava emilmediğinde ise boru hattında içe doğru soğrulmalara ve conta o-ring gibi sızdırmazlık elemanlarının boru hattına emilmesine neden olur. Ayrıca, düzenli hava regülasyonu yapılmadığı takdirde sistemde koç darbeleri ve kolon kopmaları görülebilir. İşte tüm bu sorunları önlemek için Doğuş Vana, pis su sistemlerinde hava vanaları kullanılmasını tavsiye eder.

Mevcutta kullanılan standart hava vanaları, pis su sistemlerinin içerisinde partiküller bulundurması ve korozif akışkanlardan oluşmasından dolayı, içme suyu sistemlerinden farklı olarak değerlendirilmelidir. Standart hava vanaları temiz su şebekelerinde kullanılmaya uygundur. Vanalar, pis su sistemlerinde kullanıldığında, partiküller vananın sızdırmazlık elemanları arasına sıkışarak vananın fonksiyonlarını gerçekleştirme olanaklarını önlerler. Ayrıca pis suyun içerdiği korozif maddeler hava vanasının yıpranmasına ve etkisiz kalmasına sebep olur. İşte bu sebeplerden dolayı pis su sistemlerinde, Doğuş Vana tarafından özel olarak tasarlanmış Pis Su Hava Vanaları kullanılır.

Doğuş Pis Su Hava Vanalarında sızdırmazlık topu, yüzer bir topa bağlıdır. Vanaya pis su girdiğinde yüzer topu yükseltir ve üst sızdırmazlık topu kapanır. Dolayısı ile içeride basınç oluşur ve pis su kesinlikle sızdırmazlık elemanları ile temas etmez. Böylelikle sızdırmazlık sorunu ortadan kalkar. Ayrıca vananın iç aksamları korozyondan korunmak amacı ile paslanmaz çelik malzemeden üretilmiştir. Pis Su Hava Vanası, şebeke doldurulurken büyük miktarlarda hava kütlelerinin sistemden tahliye edilmesi, şebeke boşaltılırken büyük miktarlarda hava kütlelerinin sisteme emilmesi ve çalışma esnasında oluşan hava kabarcıklarının sistemden tahliye edilmesi gibi üç ana fonksiyonu gerçekleştirir.

Trendler

Exit mobile version