Elektrik Motorları

Doğru karışımı elde etme

Yayın Tarihi:

on

Boya Üreticisi, Eaton Değişken Frekanslı Sürücülerle Karıştırıcısının Verimliliğini Artırıyor

Boya üreticisi Dinova, üretimin durma riskini en aza indirmek ve bir arıza durumunda hızlı müdahaleyi garanti etmek için karıştırıcılarındaki değişken frekanslı sürücüleri bir Eaton çözümü ile değiştirdi. Entegre motor koruma rölesine sahip kompakt PowerXL DG1 sürücü, arıza kaynaklarını en aza indiriyor, mekanik rezonansın karıştırma bileşenini etkilemesini önlüyor ve gerilim/frekans eğrisini dinamik olarak minimumda tutarak motordaki enerji kaybını azaltıyor.

Dinova GmbH & Co. KG, ticari kullanıcılar için cila ve özel ürünlerin yanı sıra boya, vernik, alçı ve dekoratif kaplamalar üreten lider bir firma. Her yıl, Königsswinter, Almanya’daki fabrikadan 30.000 ton cephe boyası, emülsiyon ve alçı çıkıyor. 60 yıllık geçmişi olan ve 2000 yılından beri uluslararası şirket Meffert AG’nin bir parçası olan şirketin şu anda 100’ün üstünde çalışanı bulunuyor.

Emülsiyonların ve alçıların üretim sürecindeki en önemli adımı, formüle bağlı olarak 1.5 saat sürebilen karıştırma işlemidir. Çeşitli sıvı bileşenler birlikte yavaşça karıştırılır. Karıştırma hızı daha sonra dolgu maddeleri ve pigmentler eklendiğinde artar. Bu dispersiyon işleminden sonra, bağlayıcı maddeler ilave edildiğinde karıştırma hızı azaltılır.

Dinova’da Teknik Müdür olan Dieter Seibert, “Üretim sürecinde, boyaların ve sıvaların homojen hale getirilmesi ve dağılımı için, farklı hızların hassas kontrolü ürün kalitesinin temelini oluşturur” dedi. Karıştırma hızlarını düzenlediğinden, kullanılan değişken frekanslı sürücü önemli bir rol oynamaktadır. Dinova’nın kullandığı eski değişken frekanslı sürücülerin artık yedek parçası yok. Bu da, bir arıza durumunda şirketin hızlı bir onarım yapabilecek durumda olmadığı anlamına geliyordu. Değişken frekanslı sürücü arızasından kaynaklanan kaçınılmaz üretim duruş riski ekibin en büyük kaygısıydı.

Dinova için iki olası çözüm vardı: mevcut değişken frekanslı sürücüleri güçlendirmek veya tamamen değiştirmek. Dinova ikinciyi seçti – bunları Eaton PowerXL DG1 değişken frekanslı sürücülerle değiştirdi.

DG1, verimlilik ve nominal kısa devre akımı açısından pazardaki lider sürücülerden biridir ve görevin gerektirdiklerinin ötesindeki fonksiyonları ile farklılaşmaktadır. Mikser motorunda kullanıldığında, örneğin elektronik motor potansiyometresinin işlevselliği yerine gelir. Motor hızının ‘daha hızlı’ ve ‘daha yavaş’ düğmeleri kullanılarak kontrol edilmesini sağlar. ‘Atlama frekansı’ fonksiyonu, tekne boşken mekanik rezonansın karıştırma elementini etkilemesini önler. Aksi takdirde bu titreşim motor üzerinde yatak hasarına neden olur ve en kötü senaryoda karıştırma bileşeninin kopmasına neden olur. Bunu önlemek için, operatör değişken frekans sürücüsünün kritik frekans aralığını ayarlayabilir ve sonuç olarak sürücü bu aralıkta çalışmaz.

Bunun yerine, DG1 hızlanmaya başladığında, hedef değer üst durdurma bandından daha yüksek olana kadar alt durdurma bandında kalır. Üst durdurma bandının üzerindeki hızlarda yavaşlarken hedef değer alttaki durdurma bandından düşük oluncaya kadar üst durdurma bandında kalır.

Buna ek olarak DG1, Dinova’nın hızla ilgili maksimum esneklik sağlama gereksinimlerini yerine getiriyor, böylece çeşitli işlem adımları için gereken farklı hızlar arasında geçiş yapmayı kolaylaştırmaktadır. Örneğin, çözücü, maksimum 22 m / sn’lik bir hıza ulaşır. DG1, farklı ürünlerin geniş yarı sıvılık durumlarını da ele alabilir. Bir malzemenin yarı sıvılık durumuna bağlı olarak operatör, değişken frekans tahrikinin başlatılacağı ve bir hızlanma rampası boyunca hızlanmaya başlamasına karşılık gelen bir başlatma frekansını seçer.

Pratik bir giriş ekranı, başlatma sihirbazı ve PC için inControl yazılımı DG1’i kullanımını kolaylaştırıyor. Bir klavye veya dijital giriş yoluyla yerel/uzaktan anahtarlamanın yanı sıra dört uygulama ayarı, bir teşhis fonksiyonu var. Operatörler için kopyalama/yapıştırma fonksiyonuna sahip bir kontrol paneli de mevcut.

DG1, ince filtreyi, DC indüktörünü ve elektronik motor koruma rölesini dahili olarak entegre eder. Normalde elektrik panosundaki bileşenlerinin sayısının azaltılması, onu kompakt ve nispeten düşük maliyetli bir çözüm haline getiriyor.

Karşılaştırılabilir ürünlerdeki yüzde üçlük şebeke şok bobinin aksine yüzde beşlik DC şok bobini, gerilimdeki düşüşün sürücüyü etkilemesini önler. Ayrıca, harmonikleri daha etkin bir şekilde azaltır ve sürücüyü, aşırı giriş gerilimini koruması kullanarak bir şebeke şok bobini gibi geçici dalgalanmalardan korur. İki bobinli versiyon ayrıca toprak hata akımlarını da önler.

Harici motor koruma rölesi, motorun termal yükünü sürekli hesaplayan dahili bir elektronik simülasyon ile değiştirildi. Aşırı yüklenme durumunda, DG1 otomatik olarak arıza moduna geçer ve motor aşırı yüklenmeden korunur. Sürücünün hangi arızaya nasıl tepki vereceği ayarlanabilmektedir. Örneğin, motor sıcaklığına bağlı olarak, başlangıçta sadece bir uyarı verebilir ve sürücüyü kapatmadan önce malzeme kayıplarını en aza indirgemek için işlemi tamamlayabilir. Motor koruma rölesi değişken frekanslı sürücüye entegre olduğundan, sıkıştırma ünitelerine ihtiyaç duyulmaz, böylece potansiyel hata kaynakları ortadan kaldırılır.

Motordaki enerji kaybını en aza indirgemek için, ‘Aktif Enerji Kontrolü’ fonksiyonu, gerilim / frekans eğrisini dinamik olarak adapte ederek motor verimliliğinin arttırılmasını sağlar. ‘Yerleşik Enerji Tasarrufu Hesaplama’ fonksiyonu günlük, haftalık, aylık ve yıllık enerji tüketimi verilerini standart olarak kaydedilmesini sağlar. Yeni değişken frekanslı sürücüyü kullanmak bir başka avantaj da sağlıyor: kullanılan frekansı veya anahtarlama frekansını ince ayarlayarak, darbe genişliği modülasyonundan kaynaklanan motor gürültüsü, ilave bir motor şok bobini veya sinüs filtresi kullanılmadan küçültülebilir. Havası kontrol altında olan bir odada bulunan DG1, karıştırıcı çevresinde daha az gürültülü bir çalışma ortamı sağlar. Eaton Satış Sonrası Servisi, değişken frekanslı sürücülerin hem seçiminde hem de devreye alınmasında Dinova’ya kapsamlı destek sağladılar.

Dinova, karıştırıcılarında, hem maksimum 90 kW çıkışı olan beş DG1 hem de maksimum 160 kW çıkışı olan altı DG1 kullanıyor. Bu uygulama için, sürücülerin modifikasyona ihtiyacı yok – standart parametrelerin fazlasıyla yeterli olduğu kanıtlandı. Esasen ‘Aktif Enerji Kontrolü’ fonksiyonu sayesinde, her değişken frekans sürücüsü, eşdeğer ürünlerle karşılaştırıldığında, ek motor ayarlaması olmaksızın, yüzde iki ile yüzde 10 daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor.

Trendler

Exit mobile version