Vanalar

Çift flanşlı, çift eksantrik vanalar ve kullanımına dair notlar

Yayın Tarihi:

on

 

Kelebek vanalar klape veya disk olarak tanımlanan kapama elemanın gövde içerisinde döndürülmesi ile akışkanı kontrol eden vanalardır. Dönüş hareketi 90°’dir. Kelebek vanalar çok geniş bir kavram olup, değişik kriterlere göre alt gruplara ayrılır. Örneğin, bağlantı şekillerine göre, klapenin gövde içerisindeki yataklanmasına göre ve tahrik şekillerine göre.

 

Bağlantı şekillerine göre; wafer tip, lugtip ve çift flanşlı tip olarak gruplandırılabilirken, klapenin gövde içinde yataklanma şekline göre eş eksenli, eksantrik, çift eksantrik ve üç eksantrikolarak gruplandırabiliriz. Kelebek vananın en büyük avantajlarından biri diğer vana tiplerine göre boyutları daha küçüktür. Dolayısıyla ağırlıklarıdaha azdır ve montajları daha kolaydır.

Öz-Kan Makina olarak 1985 yılındaüretimine başladığımız kelebek vanalar, bugün ana ürünümüzdür. Çift flanşlı,çift eksantrik dizaynında;  DN150 –DN2500 (isteğe ve projeye göre farklı çaplar için de çalışılabilir) çaplarında;PN10, PN16, PN25, PN40 basınç sınıflarında üretim yapmaktayız.

Öz-Kan Makina kelebek vanalarının gövdeleri akışa uyumludur ve pürüzsüz gövde tasarımı sayesinde akışa minimum direnç gösterir. Akışa uyumlu şekillendirilen klape akış kapasitesini arttırır.Çift eksantrik dizayn sızdırmazlık ringinin aşınmasını ve tork değerlerini azaltır.

Sit yüzeyindeki sızdırmazlık, klape kenarında çevresel olarak baskı çemberi ile tespit edilen T kesitli kauçuk sızdırmazlık ringi tarafından temin edilir. Klapenin kapalı pozisyonunda sızdırmazlık ringi konik işlenmiş gövde sitine basar ve her iki yönde kesin sızdırmazlık sağlanır. Klapenin açık pozisyonunda, sızdırmazlık ringi çift eksantrik dizayn nedeniyle tamamen serbest durumdadır.Tek parça olarak imal edilen baskı çemberi, sızdırmazlık ringinin yerinden çıkmasını engeller. Sızdırmazlık ringi, şantiye koşullarında özel birtakım gereksinimi olmadan ve klapenin sökülmesine gerek kalmadan değiştirilebilir. Bunlara ek olarak iki parçalı mil dizaynı vana içerisindeki geçiş kesitinin artmasını sağlar. Vana mili klapeye güçlü kama bağlantısı ile monte edilir. Kendinden yağlamalı yatak burçları yatak sürtünmesi ve momenti azaltır.Bu yataklar aynı zamanda klapeyi merkezler ve eksenel hareketi engeller. ÇiftO-ringli mil sızdırmazlık sistemi, ömür boyu bakımsız çalışmayı sağlar.

Üretimimizdeki tüm kelebek vanalar aktuatör montajına uygun ISO 5210 standardında aktuatör bağlantı flanşına sahiptir. Ayrıca, paslanmaz kaynak dolgu yapılan ve hassas olarak işlenen sit yüzeyi aşınma ve korozyona dirençlidir.

Öz-Kan Makina gerek kalitesiyle, gerek referansları ve tecrübesiyle kelebek vanalardaki güçlü dizaynını ispat etmiştir. Üretimimiz olan kelebek vanaların dişli kutuları fabrika ayarlı olarak teslim edilir ve 90° harekete olanak verir. TK sınıfı sonsuz vida dişli kutuları, kelebek vanalarda kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiştir.Sonsuz vida dişli kutuları, kelebek vanalar tarafından gerek duyulan çeyrek tur(90º) hareketi sağlar ve vana klapesinin hareketi açık ve kapalı pozisyonlarda gezer somun sistemi ile durdurulur.

Sonsuz vida milinin alt tarafına diş çekilmiştir ve ayar somunu bu diş çekilmiş kısım üzerinde yukarı-aşağı hareket eder. Dişli kutusu, dolayısıyla vana açık veya kapalı yönde hareket ettirildiğinde, gezer somun da aynı yönde hareket eder ve klapenin ayarlanmış olan tam kapalı – tam açık pozisyonlarda durdurulmasını sağlar.

Kendinden kilitlemeli ve geri dönüşsüz dişli dizaynı, ÖZ-KAN kelebek vanalarının tam çalışmasını ve sızdırmazlığını garanti eder. Dokuz tipten oluşan dişli kutuları, tüm kelebek vana programının tork gereksinimini karşılamaktadır. Sonsuz vida ve sonsuz vida /düz dişli kutuları, kelebek vanaların bir kişi tarafından kumanda edilebilmesini sağlayacak şekilde boyutlandırılmıştır.

Öz-Kan kelebek vanaların gövde malzeme standart olarak dökümdür ancak Öz-Kan Makina özel üretimleri ile paslanmaz çelik gövde, duplex ve süper duplex gibi özel malzemeler ile deniz suyu ve benzeri korozif akışkan uygulamaları için kauçuk kaplı vanalarda üretmektedir.Klape malzemesi ve mil malzemesi de uygulamaya göre değişiklikler gösterebilir.

Kelebek vanaları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı kritik noktalar bulunmaktadır. Kelebek vanalar ayar ve kontrol amacıyla kullanılabilirler, ancak kelebek vanalar ile kısma yapılmamalıdır. Kısma operasyonunda oluşan su jetleri kauçuk sızdırmazlık ringine hasar vermektedir ve böylece vanalar sızdırmazlık özelliklerini kaybetmektedir.

Kısma gerektiren durumlarda bu açıkça tanımlanmalı ve firmamız tarafından bu koşullara uygun dizayn yapılmalıdır. Diğer bir hata ise kelebek vanaların deşarj amaçlı kullanılmasıdır. Tahliye esnasındaki yüksek akış hızı,standart üretilmiş bir kelebek vananın belli bir derecenin üzerinde açılması veya kapanması için uygun olmayacaktır. Tahliye amaçlı konik veya iğne vanalar kullanılmalıdır. Son olarak kelebek vanalar; yüksek çevrim oranlı düşlü kutuları ile çalıştırıldığı için sızdırmazlığı sağlamak için vanalar zorlanmamalıdır. Kapalı konuma gelen vananın zorlanması sızdırmazlığı arttırmayacak aksine düşlü kutusunda hasarlara neden olacaktır.

Öz-Kan kelebek vanalar pompa istasyonlarında, arıtma tesislerinde, depolarda, bor hatlarında, güç santrallerinde (soğutma suyu devreleri), deniz suyu uygulamalarında ve özel imalat olarak endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir. Her türlü sorunuz ve talebiniz için Öz-Kan Makina ile irtibata geçebilirsiniz.

Trendler

Exit mobile version