Aktüatör

AUMA FQM-Fail Safe ünitesi

Yayın Tarihi:

on

Son yıllarda proses tesislerinde emniyet gereksinimleri giderek daha fazla tercih edilir duruma gelmektedir. Acil durumlarda bile sistemin insanlar ve çevre için daha güvenli olması sağlanmaktadır. Bu güvenliğin sağlanmasında aktüatörlerin önemli rolü bulunmaktadır. Acil bir durumda vanaların ve tesisin güvenliği için tanımlanan güvenli durum pozisyonunu almak aktüatörlerin görevidir. Emniyetli vanaların otomatik çalışması için AUMA yenilikçi yapısı ile acil durumlarda kullanılmak üzere FQM-arıza emniyet ünitesini kullanıcılarına sunmuştur. FQM ünitesi emniyetle ilgili tüm gereksinimleri karşılamakta ve exproof versiyonları da mevcut olup SIL 2 ve SIL 3’e kadar olan uygulamalarda uzun süre bakım gerektirmeden kullanılabilmektedir.

FQM ünitesi bir vananın emniyetli bir şekilde açılmasını ve kapatılmasını sağlarken, mekanik aktüatör çözümleri en üst düzeyde güvenlik sağlamaktadır. Acil bir durumda içerisinde bulunan mekanik yaylar ile sabit kuvvet uygulayarak gerekli torku üretmektedir. Bu güvenli çalışma için elektrik gücü gerektirmemektedir. Sabit kuvvetli yaylı motoru ile emniyetli çalışma sırasında tüm hareket boyunca sabit bir tork sağlar. Devrilen dişli tertibatı sayesinde sabit çalışma yayı, emniyetli durumun ardından normal çalışma sırasında eski haline kendiliğinden geri dönmekte ve çalışmaya hazır halde beklemektedir. AUMA kısmı dönüşlü aktüatörler ile birlikte güç kesintisi durumunda veya acil durum sinyali verildiğinde vananın emniyetli bir konumda çalıştırılmasını sağlar. Güvenli durumda vananın açık veya kapalı pozisyonunda çalıştırılabileceğine dair seçim yapılabilmektedir.

Ayrıca güvenli çalışma için çalışma hızı ayarlanabilmektedir. Aktüatör vanayı düşük hızda tanımlanan son konuma getirebilmektedir. Boru hattında yaşanabilecek basınç zirvelerinden, tanımlanan hız ile vanayı ve sistemi korumak için kullanılabilmektedir.

FQM arıza emniyet ünitesi AUMA ürün tasarımına kusursuz bir şekilde uyum sağlamaktadır. AUMA SQ kısmı dönüşlü aktüatörler ile birlikte sisteme kolay entegre edilebilmektedir.

Trendler

Exit mobile version