Ölçüm Cihazları ve Göstergeler

Akıllı ölçüm cihazlarınızdan HART dönüştürücü ile faydalanın

Yayın Tarihi:

on

 

 

Ölçüm cihazları geliştikçe, proses ile ilgili sağlayabilecekleri verilere her gün yenileri eklenmekte. Artık günümüzde yalnızca bir parametre ölçen cihaz neredeyse kalmamış durumda. Benzer bir durum saha haberleşmesi için de geçerli; analog 4-20 mA olarak kullandığınız cihaz aslında dijital HART haberleşme protokolünü çok büyük ihtimalle destekliyordur. Fakat ölçüm cihazlarındaki bu gelişmelere rağmen, ölçüm cihazlarının büyük bir çoğunluğu, sistem tarafına yatırım yapılması ya da müdahale edilmesi istenmediği için halen analog 4-20 mA olarak kullanılmakta ve ölçülebilen parametrelerin yalnızca birinden faydalanılmaktadır.

 

Mevcut durumda analog olarak çalışmakta olan PLC’nizi yenilemek çok da anlamlı bir yatırım gibi görünmeyebilir. Alternatif olarak, PLC’ye HART input kartları eklenebilir. Fakat bu çözüm de saha kablolamasının yeniden gözden geçirilmesi anlamına gelebilir ki bu da hatırı sayılır bir yatırım ve çok miktarda emek gerektirebilir. Bir diğer alternatif ise, mevcut sisteme ve kablolamaya hiç dokunmadan araya bir dönüştürücü eklemektir.

Sistem tarafına ekleyeceğiniz Endress+Hauser HMX50 HART dönüştürücü ile, hem saha cihazınızı HART olarak kullanabilir ve teknolojinin sağladığı avantajlardan yararlanarak tek cihazdan birçok parametre alabilir hem de sistem tarafında değişiklik yapmadan tüm verileri 3 adet 4-20 mA ve 2 adet röle çıkışı ile kullanabilirsiniz.

Örneğin, hattınızda ya da bir makine içerisinde Coriolis prensibi ile çalışan bir akış ölçer kullandığınızı düşünün. Coriolis akış ölçer, temel görevi olan akış ölçümünün yanı sıra, akıştan bağımsız olarak yoğunluk ölçümü de yapılabilir ve cihaz içerisinde dahili sıcaklık elemanı da bulunmaktadır. Cihaz çıkışını HART olarak kullandığınız durumda akış, yoğunluk, ve ürün sıcaklığı bilgisini tek ölçüm cihazından alabilirsiniz.

Bir diğer örnek olarak azot yastıklamalı ve ısıtmalı bir tankta Elektronik Fark basınç ile seviye ölçümü yaptığınızı düşünün. Elektronik fark basınç cihazları, birbirinden bağımsız olarak çalışan 2 adet basınç sensöründen oluşmakta ve tüm basınç sensörlerinin içerisinde de dahili sıcaklık ölçümü yapılmaktadır. Bu durumda 2 basınç sensöründen; Ürün seviyesi, azot basıncı ve alttaki sensörün sıcaklığından ürün sıcaklığı verilerini alabilirsiniz. Cihaz çıkışını HART olarak kullandığınız durumda, ürün seviyesi takibinin yanı sıra yastıklama basıncınızı kontrol edebilir, ısıtıcınızın performansını görebilir veya yönetebilirsiniz.

Son örnek olarak da, köpük oluşan bir tankta yeni nesil bir radar ile seviye ölçümü yaptığınızı düşünün. Cihaz köpüğe rağmen ölçüm yapabilir fakat köpük radar sinyalinin kalitesini etkileyecektir. Gelişmiş bir radar sinyal kalitesini ölçülebilir ve ikincil bir çıkış olarak verebilir. Sinyal kalitesindeki bu değişim takip edildiğinde ise, köpük kalınlığı hakkında bilgi verebilir. Spreyleme ile köpük söndürülecek ise doğru zamanda ve doğru miktarda spreyleme kullanılmasını sağlayabilir ya da köpüğe müdahale edilmeyecek ise bile tankın taşmasını engelleyebilirsiniz.

 

Hazırlayan

Deniz Nevşehirli

Endress+Hauser

Ürün yöneticisi

Trendler

Exit mobile version