Elektrik Motorları

ABB Sürücüler ve Motor&Generatörler Bölümleri, yeni teknolojileri ile ISK SODEX 2016’da başarılı bir katılım sağladı

Yayın Tarihi:

on

Motor ve sürücü teknolojilerinin lider firması ABB; tüm HVAC-R uygulama ihtiyaçlarına yönelik yeni nesil ACH580 ürün lansmanını ve yüksek verimli farklı tip motor çözümlerini 4-7 Mayıs tarihlerinde ISK-Sodex’te sergiledi.

Fuar’da özellikle  Senkron relüktans motor sürücü paketi  dikkatleri çekti. Sabit mıknatıslı motor teknolojisinin avantajları ile indüksiyon motorunun kullanım kolaylığını bir arada sunan senkron relüktans motorların rotorlarında mıknatıs ve sargılar olmadığından  neredeyse hiç kayıp olmamaktadır. Bu özellik de ürünü benzersiz kılmakta. Benzersiz soğuk rotor teknolojisi motor mil yatağı sıcaklığını çok düşük tutar ve yatak sistemi güvenilirliğini artırır. Geleneksel motor-sürücü paketlerinin aksine garanti edilen motor ve sürücü paketi verim değerleri ile özellikle enerji verimliliği projelerinde tercih edilen senkron Relüktans motorlar kompakt ve IE4 seçenekleri ile hem makina üreticilerine hem de son kullanıcılara uygun.

HVAC uygulamalarıne yönelik yeni nesil ACH580 serisi sürücüler de ziyaretçilerin ilgi odağı oldu

Motor devrini kontrol eden AC sürücüler HVAC sisteminde çalışma veya yaşam alanlarının hava kalitesini sağlamak ve korumak açısından büyük öneme sahipler. AC sürücüler, geleneksel metotlara kıyasla “sistem kontrolü”, “düşük gürültü seviyesi” ve “enerji tasarrufu” gibi konularda da birçok üstünlük sağlıyor.  ABB’nin HVAC uygulamaları için geliştirdiği ACH580 AC sürücüler, konforlu çalışma ve yaşam alanları sunarken, sağladığı enerji tasarrufuyla doğanın korunmasına da yardımcı oluyor. Sürücülerin kullanılmasının en büyük faydası, sabit hızda çalışan motor uygulamalarına göre, enerji tasarrufu fırsatlarının bulunması.

Sürekli tam hızda çalışan bir elektrik motorunda bir AC sürücünün kullanılması, talebe bağlı olarak motor hızının değiştirilebilmesini sağlıyor. Çoğunluğunu fan ve pompaların oluşturduğu HVAC uygulamalarında, fan ve pompaların lineer olmayan yapısı gereği güç tüketimi, hızın küpü ile orantılı olarak değişiyor ve AC sürücüler ile enerji faturalarında yüzde 20 ile yüzde 50 arası bir azalma sağlanabiliyor. Yani, hızın yüzde 20 oranında düşürülmesi ile yüzde 50’lere varan tasarruf imkanı mümkün olabilmektedir. Bununla birlikte sürücüler, sağladığı enerji tasarrufuyla yatırım maliyetlerini bir yıl içerisinde amorti edebiliyor.

HVAC uygulamalarında en temel problem harmonikler ve elektromanyetik yayılımlardır. ABB’nin patentli değişken empedanslı giriş şok bobini, kısmi yüklerde klasik çözümlere oranla %25’e varan harmonik azalması sağlar. Bu özelliğinin yanısıra ACH580 serisi sürücüler, IEC/EN 61800-3 EMC standardı ile tam uyumlu olup, bu standardın bina uygulamalarına yönelik C2 (1.Çevre) kategori gereksinimlerini de standart olarak sağlamaktadır. Bu özelliklerle birlikte bina otomasyon sistemine sorunsuz olarak entegrasyon sağlanıp, uzun motor-sürücü mesafelerini de desteklemektedir. Sonuç olarak, binalardaki HVAC sürücü uygulaması ile enerji verimliliği maksimize ediliyor ve bina kullanıcılarına konforlu bir ortam sağlanıyor.

Trendler

Exit mobile version