Ar-Ge ve Danışmanlık Hizmetleri

AB firmalarının Ar-Ge yatırımı artışı 9. yılda da sürdü

Yayın Tarihi:

on

Avrupa Birliği’ndeki firmalar Ar-Ge yatırımlarını üst üste dokuzuncu yılda da artırırken, küresel büyüme oranının altında kaldılar.

AB firmaları, 2018 yılında Ar-Ge’ye %4.7’den fazla yatırım yapmıştı. Bu büyümenin lokomotifi otomotiv, sağlık ve BIT sektörleriydi. Gitgide hızlanan küresel teknolojik yarışta ilk 2500’teki endüstri oyuncuları dünya çapında Ar-Ge araştırmalarını %8.9 oranında artırdılar. İlk 50 Ar-Ge yatırımcılarının 17’sini AB firmaları oluşturuyor.

AB’nin ABD ve Çin’le rekabeti

AB tabanlı firmalar tarafından yapılan yatırımlardaki artış, bununla birlikte ABD ve Çin’deki rakiplerini geride bırakıyor: ABD’deki artış %10.3 olur, Çin’de bu rakam %26.7 olarak gerçekleşti.

2019 Endüstriyel Ar-Ge Yatırım Skor Tahtasındaki temel bulguları bunlar meydana getiriyor.

Dünyanın önde gelen endüstriyel Ar-Ge oyuncularının yıllık en son yatırım eğilimlerinin derinlemesine analizleriyle AB firmalarının küresel çaptaki konumları rahatlıkla anlaşılabiliyor.

Yenilik, Araştırma, Eğitim, Kültür ve Gençlik Komisyonu’ndan Mariya Gabriel şu açıklamada bulundu: “AB’deki firmalar Ar-Ge yatırımlarını artırmayı sürdürüyorlar. Ancak derin teknoloji ve sürdürülebilirlikteki teknolojik yarıştaki liderlik için daha fazlası gerekiyor.”

Dünyanın en büyük 2500 Ar-Ge yatırımcısı arasında ABD 769 firmayla (313 Milyar €) birinci sırada gelirken, AB, 551 firmayla (208 Milyar €) ikinci geldi. AB’yi de 507 firmayla Çin takip etti.

AB merkezli 551 firma 19.4 milyondan fazla kişiyi istihdam ederken, geçen yıla göre %3.9 oranında artış meydana geldi. AB’deki otomotiv firmaları, (Japonya’nın ardından) AB içerisinde Ar-Ge’ye katkıyı en çok gerçekleştiren firmalar olurken, araç emisyonlarını azaltmaktan otonom araçlara geçişe kadar kapsamlı portfolyolarını genişlettiler.

Diğer yandan Çin’in geniş Ar-Ge yatırımları BIT sektöründe AB’yi geçerken, ABD liderliğini BIT ve sağlık sektöründeki yatırımlarıyla kuvvetlendirdi.

Lokomotif sektörler

Küresel AR-GE’nin lokomotifi ABD BIT servis sektörü oldu (%17.1). Bunu BIT üreticileri (%9.1) ve sağlık sektörü izledi. AB’de Ar-GE’nin büyüdüğü sektörler ise sırasıyla otomotiv (%6.4), BIT üreticileri (%5.5) ve sağlık (%3.8) şeklinde gerçekleşti.

AB firmaları, ABD ile havacılık, uzay ve savunmada rekabet ediyor. Kimyasal sektöründe de lider Japonya ile rekabetlerini sürdürüyorlar.

İlk 2500 sırada yer alan firmalar yeşil teknoloji patentlerinin %53’ünü ellerinde bulunduruyorlar. Bu patentlerde en büyük payı 2012-2015 aralığında % 38 ile taşımacılık alıyor. Yeşil teknoloji patentlerindeki ilk 25 firmada 5 AB merkezli firma yer alırken, Japonya ise dokuz firmayla en aktif konumda.

Son olarak, 2500 üst tabaka endüstriyel oyuncunun Ar-Ge yatırımı artışına finansal göstergelerdeki artış eşlik ediyor. Net satışlar (%8.4) ve kârlar da (%9.1) önceki yıldaki Ar-Ge artışına benzer oranda pozitif eğilimini sürdürdü. AB’de yer alan 551 firmanın net satışları, önceki yıla göre % 4.7 artış göstererek 6 trilyon € miktarına ulaştı. (Kaynak: Avrupa Komisyonu Ortak Çalışma Merkezi)

Trendler

Exit mobile version