1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan bir kararla her yıl 22 Mart günü Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.
Böyle bir gün belirlenmesindeki en büyük amaç giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması için de somut adımların atılmasına ortam hazırlamaktı. Küresel iklim krizine bağlı etkiler canlı yaşamlarının üzerinde her geçen gün artan bir şekilde doğrudan etkiler yapıyor. Bunun yanı sıra nüfus artışı ve aşırı kâr hırsıyla sürdürülen ticari faaliyetler doğal kaynakların büyük bir hızla tahrip olmasına zemin hazırlayan etmenler arasında. Su kaynakları da bu süreçte büyük tehdit altında. Araştırmalar dünya nüfusunun yüzde 40’ının yakın gelecekte susuzluk ve kuraklık tehdidi altında olduğunu gösteriyor.
Türkiye su fakiri olma yolunda
Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) tarafından hazırlanan bir rapora göre Türkiye, su sıkıntısı çeken ülkeler sıralamasında 32. sırada bulunuyor. Kişi başına düşen su miktarının 1.519 metreküp olarak belirlendiği Türkiye, bu oranla “su sıkıntısı çeken” ülkeler kategorisinde yer alıyor. Su kaynaklarının hızlı bir şekilde tükendiği ve ülkenin nüfus artış hızı da dikkate alındığında, Türkiye’deki su sorununun giderek ağırlaşacağı ve çok uzak olmayan bir gelecekte “su fakiri” ülkeler sınıfına geçebileceği de öngörüler arasında.
Su kriziyle mücadelede pompaların önemi
Kuraklık ve su krizi tüm dünyayla birlikte Türkiye’de çok büyük bir sorun. Doğru pompa seçimi kaynakların etkin kullanımı açısından çok büyük önem taşıyor. Pompa üreticileri, gelişen teknolojiyle çok daha akıllı pompalar üretirken, verimlilik değerlerinde de etkin ürünler tasarlıyor. Hem sanayide hem de yapılardaki su kullanımında enerji ve su tasarrufu sunan yenilikçi pompa teknolojileri, iklim değişikliğiyle mücadelede de hayati öneme sahip. Yapılan araştırmalar her beş elektrik motorundan birinin bir pompa sistemine enerji sağladığını ortaya koyuyor. Verimli elektrik motorları ve pompaların kullanımı hem doğayla dost bir üretim süreci hem de tasarruf yapmak için anahtar konumunda.