Connect with us

Pompalar

Wilo, Initial Line ile 2018’de daha büyük hedeflere yürüyecek

Yayın Tarihi:

on

Pompa sektörünün küresel çapta dev firmalarından Wilo’nun Türkiye’deki merkez binasına konuk olduk ve Bina Teknolojileri Bölümü Satış Müdürü Mehmet Ürek’le bir mülakat gerçekleştirdik. Mehmet Bey’in samimi üslubuyla, sektörün ve Wilo’nun bugününe ve yarınına dair yaptığı açıklamaları okuyucularımıza sunarız.

Öncelikle sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Makine mühendisi olarak mezun olduğum 2000 yılından itibaren ısıtma ve soğutma sektöründeki farklı firmalarda kariyerime devam ettim. 1 yıldır Wilo’da Bina Teknolojileri Bölümü Satış Müdürü olarak görev yapıyorum. 15 yıldır satış üzerine çalışıyorum ve geçen yıl pompa sektörüyle tanıştım.

Temelleri 1872 yılına dayanan Almanya-Dortmund merkezli Wilo, sirkülasyon pompasını icat ederek başladığı yolculuğunda bir sistem tedarikçisi konumuna ulaştı. Wilo, 60 ülkedeki satış firmaları ve 7 bin 400’ün üzerinde çalışanı ile 1,3 milyar Euro’yu aşan ciroya sahip. Wilo Türkiye ise 1992 yılında kuruldu; bu yıl 25. yılımızı tamamladık; şirketimizin İstanbul Tuzla’da bulunan LEED Gold Sertfikalı yeşil binasında müşterilerimize hizmet veriyoruz. Kendi alanımızda sektörde lider konumundayız. Wilo Türkiye olarak Türkiye genelinde 35 yetkili satıcı ve 75 yetkili servisle tüm müşterilerimizin 7/24 yanındayız. İnşaat sektörü büyüdükçe, fabrika ve altyapı yatırımları oldukça biz de bunlara paralel olarak büyüyoruz. Wilo olarak premium segmentte hizmet veriyoruz. Hem ürün kalitesi bakımından hem servis anlamında oldukça güçlüyüz ve bunu korumaya devam ediyoruz.

Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler nelerdir?

Dünyanın önde gelen pompa ve pompa sistemleri üreticilerinden biridir Wilo. Binalarda, altyapı uygulamalarında ve endüstri alanında teknoloji ve kullanıcı dostu, kolay uygulanabilir, enerji verimliliği yüksek ve üstün performanslı çözümler sunarız.

Satış ve satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Bina teknolojileri, altyapı uygulamaları ve endüstri olmak üzere üç ana kategoride satış hizmeti veriyoruz. Bina teknolojileri; konutlar, hastaneler, alışveriş merkezleri, stadyumlar gibi üst yapı grubunu kapsıyor. Endüstri bölümü ise endüstri alanını yani fabrikaları kapsamaktadır. Su yönetimiyle ilgili olan bölümümüzde ise altyapı uygulamaları için çözümler sunuyoruz. Wilo Türkiye, 75 yetkili servisiyle birlikte sektörde satış sonrası hizmetler alanında oldukça güçlü bir konumdadır.

Firma olarak en iddialı olduğunuz ürün dalı hangisidir? Hangi ürününüzle daha çok tercih ediliyorsunuz? Neden?

Wilo, sirkülasyon pompasını icat eden markadır. Dolayısıyla sirkülasyon alanında çok kaliteli ürünlere sahibiz. Sirkülasyon pompasının yanı sıra ürettiğimiz bütün ürünlerde iddialı olduğumuzu söyleyebilirim. Bütün hidrofor gruplarında ve pompa sistemlerinde kaliteli ve rekabetçi ürünlerimiz var. Tercih edilme meselesi ihtiyaçlarla alakalıdır. Bir AVM, hastane ya da otel inşaatı yapıldığında bunların pompa sistemleriyle ilgili ihtiyaçları değişiklik gösterir. Kapasiteleri, debileri, basma yükseklikleri tamamıyla inşaatın yapısıyla alakalıdır. Birkaç katlı bir bina ile 50 katlı bir binanın pompa sistemi ihtiyacı birbirinden tamamen farklıdır. Biz bütün yelpazelerde hizmet verebilecek ürün gruplarına sahibiz.

“Initial Line” adlı yeni bir ürün serisinin tanıtımını yaptınız. Bu projeye ilişkin bilgi verebilir misin?

 

“Wilo Initial Line”, bizim için yepyeni bir ürün gamı, yepyeni bir müşteri ağı. Biz Wilo olarak bugüne kadar kendi ürün gamımız, hizmetlerimiz ve kalitemizden dolayı domestik alana çok fazla giremiyorduk. Ancak Initial Line projemizle perakende pazarına güçlü bir giriş yapma fırsatı bulduk.  Pompa sistemleri sektöründe premium ürün üreten bir marka, ilk defa perakende pazarına, iddialı bir şekilde girmiş oldu. Wilo Initial Line’ın kendi içerisinde özel ürünleri var. Bu ürünler kapasite ve ihtiyaçlara göre farklı çözümler sunuyor. Biz bugüne kadar Wilo ürünleriyle domestik alanın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorduk. Ama Initial Line serisi ile tamamıyla rekabetçi, ekonomik ve farklı kapasiteleri olan bir ürün gamı yarattık. Domestik alanın ihtiyaçlarını dinleyip, anlayıp buna göre özel çalışmalar yaptık.  Yepyeni bir satış noktası ağı oluşturduk.  Bugüne kadar 100’ün üzerinde satış noktasına ulaşmış vaziyetteyiz. Initial Line’a ait web sitesini oluşturduk. Özel bir departman kurduk. Dolayısıyla burada şirket olarak çok büyük işler yaptığımızı düşünüyorum. Özellikle ürün kalitemizden ve hizmetimizden taviz vermeden, daha rekabetçi fiyatlarla bu pazara çok güçlü olarak girdik.  

Pompa sistemlerinin dijital dönüşümü ve akıllı pompaların yaygınlık kazanmasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz?

Dünya değişiyor ve bütün sektörlerde dijitalleşme artıyor. Wilo olarak dijitalleşme konusunda en hızlı ilerleyen firmalardan biriyiz. Pompalarımız tamamen dijitalleşiyor ve birbirleriyle haberleşebilir hale geliyor. Daha akıllı, müşteri ihtiyaçlarını anlayan, analiz eden ve buna göre çalışan pompa sistemlerimiz var. Akıllı binalar tıpkı bizim pompa sistemlerimiz gibi birbiriyle haberleşebilen, enerji tasarrufu yapan ürünlere ihtiyaç duyuyor. Sadece ürünlerimiz değil, şirketimiz de dijitalleşme konusunda vizyon sahibi. Bir ürün seçim programından tutun da web sitemizle, mobil uygulamamızla kullandığımız bütün araçlarla dijitalleşmeye öncülük yapıyoruz.

Şirket olarak verimliliğe önem verdiğiniz görülüyor. Bu konuyu, “sürdürülebilirlik” kavramını da göz önüne alarak değerlendirebilir misiniz?

Wilo 145 yıllık bir şirket. Bu uzun yolculukta kazandığımız başarıları, sürdürülebilirlik konusuna verdiğimiz önem sayesinde elde ettik. Yatırımlarımızı, stratejimizi ve iş yapış süreçlerimizi sürdürülebilirlik üzerine kuruyoruz.  Bu vizyon, insan kaynaklarından ürün ve kalite verimliliğine kadar her şeyi kapsıyor.  Sürdürülebilirlik kavramı şirket olarak aldığımız kararların temelini oluşturuyor. Bu konuda Türkiye özelinde bir örnek vermek isterim. Pompa sektöründe Wilo kadar köklü ve uzun vadeli müşteri ilişkilerine sahip bir firma göremezsiniz. Wilo, müşteri ilişkilerinde sürdürülebilirliği başaran ve bunu da uzun süre devam ettirebilen bir firmadır.

Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Wilo Initial Line projemize büyük önem veriyoruz. Uzun vadede, domestik alanda yaptığımız en önemli yatırımlardan biri “Initial Line” olacak. Perakende pazarında en yaygın müşteri ağına sahip olan, en iyi servis hizmetini veren, en büyük marka olmayı hedefliyoruz. Bu alanda bütün ürün ve müşteri grubunda yüzde 100 çözüm üreten bir firma olacağız. Akıllı pompaların üretimi, bizim için bir başka önemli ve uzun vadeli yatırımlardan biridir. Özellikle yeni ürünümüz Stratos MAXO ile sektörde akıllı pompa dönemini başlattık. Bu ürün ile birlikte dünyanın en akıllı pompasını üreteceğiz. Akıllı pompayla dijital çağın ihtiyaçlarını karşılayan yepyeni çözümler sunuyoruz. Almanya’nın Dortmund şehrinde yapılan akıllı fabrikamız ise Wilo tarihinin en büyük yatırımlardan biri olacak.  

2017 yılını firmanız açısından değerlendirir misiniz?

2017 bizim için oldukça başarılı bir yıl oldu. Yeni projeler gerçekleştirdik ve müşteri portföyümüzü genişlettik. İnşaat sektörünün büyüme oranı üzerinde bir büyüme performansı gerçekleştirdik. Dolayısıyla hedeflerimize ulaşmak anlamında büyük başarı yakaladığımızı söyleyebiliriz. 2017’de ayrıca Wilo Initial Line projesi bize çok büyük bir enerji ve ivme kazandırdı. Bunun dışında az önce bahsettiğim gibi yeni ürünlerimizden Stratos MAXO’yu tanıttık.  

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Wilo Initial Line, bizim için hem değerli hem de uzun vadeli stratejik bir yatırım oldu. Bu projeyle sektörde ses getirdiğimizi görüyor ve çok güzel geri bildirimler alıyoruz. Wilo Initial Line, bize enerji kattığı gibi yepyeni bir bakış açısı da kazandırdı. Bugüne kadar fiyat yapısı gereği ulaşamadığımız ancak bizim ürünlerimizi almak isteyen müşterilerimiz için ekonomik fiyatlarla ulaşabilir bir duruma geldik. Bu bizim için çok değerli. Dolayısıyla 2017 yılı içerisinde müşteri ağımızı bu şekilde geliştirmiş olduk. Bu projeyi özellikle “Wilo Initial Line” olarak adlandırdık çünkü Wilo’nun kalite ve hizmetindeki o premium algısını da Initial Line projesine taşımak istedik. 2018 yılı ve sonraki yıllar için de çok büyük hedeflerimiz var ve bunları da gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et