Connect with us

Pompalar

Tecrübesi ve kalitesiyle sektörün sürekli yükselen yıldızı: Mas Pompa

Yayın Tarihi:

on

 

Değerli okurlarımız bu sayımız için Mas Pompa’dan Ar-Ge mühendisi Sn. Aytaç Yıldız ile sektöre ve Mas Pompa’ya dair keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Şimdi sizleri bu çalışmayla baş başa bırakıyoruz.

 

Bizlere kendinizden ve Mas Pompa’dan biraz bahseder misiniz?

İsmim Aytaç Yıldız, Mas Pompa’da Ar-Ge Departmanında, Ar-Ge mühendisi olarak görev yapmaktayım.

Mas Pompa 1977 yılında kurulmuş ve santrifüj pompa imalatı yapan, yurt içi, yurt dışı satış ve servis hizmetini veren, kendi ürününü tasarlayan tamamı yerli sermaye ile İstanbul’da kurulmuş bir firmadır.

 

Ana üretim yeri toplam 40.000m² lik alanda Düzce OSB’de yer almaktadır. Yönetim ve Ar-Ge merkezi yaklaşık 5000m² lik alanda İstanbul Tuzla’da Birlik OSB’dedir. Uzmanlık alanı santrifüj pompalar olan ve konusunda uzman ekibe sahip sektöründe öncü bir firmadır.

 

 

Bu ay kapak konularımızdan olan, ağır sanayi uygulamaları, demir-çelik-döküm, refrakter ile ilgileniyor musunuz? İlgileniyorsanız bu sektöre sunduklarınızla ilgili bizleri ayrıntılı olarak bilgilendirebilir misiniz?

Demir çelik üretim hatlarının sürekli olarak ve sorunsuz çalışabilmesinde soğutma gereksinimi çok önemlidir.  Sadece soğutma sisteminde gelişebilecek bir problemden dolayı üretim hatlarındaki olabilecek gecikme maliyetleri, ne sistemin periyodik bakım maliyetlerinin ne de arızanın onarım masraflarının altında olmayacaktır. Bu sebeplerle hattın durmasından doğacak zarar, bahsettiğim giderlerin çok ve çok üzerinde olacaktır. Bu sebeple tesiste önemli görevlerde kullanılacak ekipmanların kalitesinden şüphelerin kesinlikle oluşmayacağı ürün ve üreticilerden tedarik edilmesi gerekmektedir.

 

Demir çelik sektörünün proses ve misyonları gereği kalitesiz ekipman ve donanımlarla kaybedecekleri ne zamanları ne de bunlara harcayacakları paraları olmamalıdır.

 

 

Mas Pompa olarak hali hazırda hizmet verdiğimiz karşılıklı memnuniyet içerisinde olduğumuz sektör içerisinde öncü tesisler var dolayısı ile bu önemli sorumluluğu ürünlerimizle üzerimize almakta ve tecrübemizle bu güveni karşı tarafa hissettirebilmek bizler için büyük bir memnuniyettir.

 

Demir çelik üretim proseslerin yapısına, akışkana ve akışkan içerisinde ihtiva ettirdiği katı partikül cinsine, miktarına ve boyutlarına göre sisteme en uygun ürünü kullanıcılarımıza uzman teknik ekibimizle sunuyoruz.

 

Üretim proseslerindeki pompa gereksinimleri; akışkan debi ve basma yüksekliklerine göre kapasitesi saatte 2000 m³ ve basma yüksekliği 100 mt ulaşabilen çeşitli ebatlardaki uçtan emişli, salyangoz gövdeli, norm ve tek kademeli santrifüj pompalardır. Debi miktarları daha fazla ise kapasitesi saatte 5000 m³ lere yakın su transferi sağlayabilen herkesçe bilindiği ismi “split tip” ayrılabilir gövdeli çift emişli pompalarımız çeşitli gövde büyüklüklerinde ürün gamımızda yer almaktadır.

 

 

Eğer tesiste akışkan ihtiyacı daha yüksek mertebelerde ise yaklaşık 500-700 metreler ise ihtiyaç, bu kez yüksek basınçlı çok kademeli santrifüj pompalarımızla hizmet veriyoruz. Bunun yanında katı partikül geçirgenliği yüksek olan dalgıç tip pompalarımızla da gerektiğinde hizmet verilebilmektedir. Elbette ki demir-çelik üretim tesislerindeki akışkanlar içerisinde tufal gibi aşındırma etkisi kuvvetli katı parçaları bulundurduğu durumlarda, partikül miktarına göre pompa gövdeleri aşınmaya karşı daha dirençli, farklı kalitelerdeki çelik türleri ile de imal edilebilmektedir.

 

Yukarıda bahsettiğim özelliklerdeki ürünlerimizle sektöre sorunsuz hizmet vererek önemli katkılar sağlamayı sürdürüyoruz. Yaygın servis ağı ve yedek parça tedarik hızımızla kullanıcı memnuniyetini her geçen gün daha da üst seviyede tutmayı hedefliyoruz.

 

 

Genel olarak tüm yelpazeye baktığımızda ürün ve hizmetleriniz nelerdir?

Mas Pompa, ilk kurulduğu yıllardan itibaren santrifüj pompa üretim sektöründe hizmet vermektedir. Kuruluş yıllarımızda, ülkemizin sektörel ihtiyaçları temelde genel amaçlı su transferinin sağlanması olduğu için MAS Pompa ’da üretimine ilk olarak bu alana hizmet veren pompalarla başlamıştır. Bu pompalarımız temelde tek kademeli salyangoz gövdeli norm tipi pompalar, kademeli basınçlı pompalar, çift emişli eksenel ayrılabilir gövdeli yüksek debili pompalar, kızgın yağ transfer pompaları başlıca üretilen pompa tipleriydi.

 

 

Ardından Mas Pompa, DAF isminde bir şirket daha kurarak hidrofor ve hidrofor sistemlerinde kullanılan basınçlı tankları üreten bir tesisle sektörüne hizmet etmeye başlıyor. Böylece şirketimiz Türkiye pazarında ilk hidrofor üretimini gerçekleştiren ayrıca kendi tankını üreten öncü bir firma haline gelmiştir. 2006 yılında, MAS ve DAF üretim tesislerini Düzce’ deki saha da tek bir çatı altında toplayarak güçlü ve modern bir üretim tesisi haline gelmiştir.

 

Günümüze kadar yapmış olduğu teknik ve AR-GE çalışmaları ile ürün gamını daha da arttırmış, ürünlerinin verimliliklerini daha da iyileştirmiş hala da ürünlerini iyileştirmeye devam etmektedir.  Kurmuş olduğu yaygın servis ve bayi ağıyla da yurt içi yurt dışı müşterilerine sorunsuz hizmet vermektedir.

 

Hangi sektörlere çalışıyorsunuz? Hangileri sizler için daha önemli?

Viskozite değeri su ve suya yakın olan birçok akışkanın iletiminde hidrolik kapasite ve basma yüksekliği gereksinimlerinin olduğu hemen hemen tüm su transferi alanlarında ürünlerimizle var olmaya ve hizmet vermeye devam ediyoruz.

 

Eğer sektör bazında düşünecek olursak; endüstriyel tesislerde, kimyasal proses sektöründe, endüstriyel ve evsel atıksu uygulamalarında, arıtma tesislerinde, yangın pompa grupları ile hava alanlarında, kalabalık yaşam alanlarının bulunduğu yapılarda, askeri tesislerde, yolcu ve yük gemilerinde, demir çelik endüstrilerinde, tarım ve sulama sahalarında ürünlerimizle yer almaktayız.

 

Bizler için elbette ki demir-çelik endüstrisi, kimya ve endüstriyel prosesler gibi önemli sektöreler var ama ayrıca yapmış olduğumuz işin bizleri geliştirici nitelikte bir proje olması ve ürünün kullanılacağı yerdeki görevinin hayati önemi olması bizler için ekibimizi başarıya götüren ve bir o kadar gurur verici bir iş olmuş olur. Çünkü ortaya çıkan iş, bizler için oluşabilecek benzeri veya daha da ciddi projelere referans olmaktadır.

 

Kalite politikanızdan bahseder misiniz?

Çalışanlarına, çevreye ve topluma karşı sorumluluk bilinciyle, Mas Pompa müşterilerine hep en iyiyi ve en yeniyi ürettiği yüksek kalite pompa ve pompa sistemleriyle sunma amacını benimsemiştir. Sunulan ürün ve hizmet kalitesinde en yeniden, en kıdemliye her çalışanımızın kendisini sistemin bir parçası olduğuna inanmış bir anlayışla çalışmaktayız.

 

Dolayısı ile bu anlayış, tedarikçilerimizle olan ilişkilere ve iş kalitesine, müşteri beklentilerinin en üst seviyede tutulmasının hedeflenmesine ve tüm bunları gerçekleştirirken doğa, çevre sağlığına ve güvenli çalışma hayatının sürdürülmesini hedeflenmiş anlayışla üretmeye devam ediyoruz.

 

Gelecek projeleriniz nelerdir?

Sektörde ihtiyaç duyulan pompa tiplerinin büyük bir bölümü üretim prosesimizde yer almaktadır. Santrifüj pompalar, ürün yapısı ve çalışma prensibi gereği maalesef mevcut tasarımının dışına çok da çıkamamaktadırlar. Ama gelecekte gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz şeylerden bir tanesi, katma değeri yüksek spesifik uygulama ürünleri ile sektörde başarılı şekilde devam etmektir.

 

Ülkemizdeki sektörel durumu nasıl değerlendirirsiniz? Gelişimi arttırmak için sizce neler yapılmalı?

Öncelikle nitelikli iyi yetişmiş teknik elemanlara her sektörün ihtiyacı var, bu konuda daha iyi planlamaların yapılmasını arzu ederim.  Bizler gibi %100 yerli sermaye ile üretim gerçekleştiren firmaların Ar-Ge faaliyetlerine devlet daha çok destek vermeli.  Temennimiz bilgiyi kullanan üretim merkezleri haline gelmiş, kendine güvenen, gelecek yatırım planlarını görebilecek, kendi ülkesine istihdam sağlayan, dış ülkelere açılmış kaliteli firmaların yakın gelecekte sayılarının daha çok olmasıdır.

 

 

 

MAS-DAF

 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et