Connect with us

Pompalar

Manyetik kavramalı pompa teknolojisinin mevcut durumu

Yayın Tarihi:

on

Manyetik Kavramalı Pompaların Avantajı

Manyetik pompaların ilk tasarımlarının kapasiteleri sınırlı bile olsa, kullanıcılar ilk baştan itibaren yüksek seviyede ilgi gösterdiler.

İlk imalatlarda manyetize edilmiş AlNiCo alaşım sistemleri kullanılmıştır.
İç rulman, yataklama bileşenleri sert metal ve karbondan yapılmıştı.

Manyetik kavramalı pompaların ilk tasarımlarında silikon karbür henüz bulunmamıştı.
Günümüz standartlarına kıyasla, manyetik kaplin kapasitesi tork (dönme momenti) iletmek için oldukça küçüktü.
Başlatma sırasındaki sıyırmadan kaçınmak için sıklıkla yavaş kalkış cihazları kullanılmaktaydı.

Manyetik kaplinin düşük verimini telafi edebilmek için, pompayı çalıştıracak gerekli tork derecesi kaplin çapın büyük olmasıyla sağlanmaktaydı.

Dış mıknatıs halkasını kapatan ve dış hidrolik muhafaza çapını aşan sürüş mıknatıslı halka çapı bulunan bir yuva kullanılmamıştır.

Uluslararası standartların kapsamındaki manyetik kavramalı pompaların erken giriş ile birlikte, mühürlü sızdırmazlık contalı pompalara artan istek sanayinin yeni teknolojiye olan ilgisini hızla büyütmüştür.
Avrupa kıtasında olduğu kadar ABD’de de manyetik kavramalı pompalar hızla istenir olmuştur.

Mevcut Duruma Bakış

Bugün, talebe göre, imalatçılar sürekli olarak mevcut hidrolik yelpazesinin genişletilmesi ve salmastrasız manyetik sürücü çözümleri geliştirmekteler.
Manyetik tahrik pompaları yerleşik bir pozisyona sahiptir ve sızıntı tolere edilemediğinde birçok son kullanıcının ilk tercihidir.

Son teknoloji ürünü manyetik tahrik pompaları, artık sürücü gücü 700 beygir gücünü, 15.000 devir/dakika akış hızını, 3,000-ft TDH teslimat kafaları, 3.000 psi’lik sistem basınçlarını, harici soğutmasız 840 fahrenhayt derece sıcaklıkları ve 3000 cPs’lik viskoziteleri aşmış durumdadır.
Katı, gaz, çok düşük kayganlıklı sıvı uygulamaları içeren daha zorlu çözümler için aynı zamanda düşük NPSHA değerleri de mevcuttur.
700 hp tek kademeli santrifüj pompadan (Resim 1) kendinden astarlı tasarlanmış 1,5-ft NPSHR’li çok kademeli yan kanallı pompaya (Resim 2) ve yüksek dağıtım kafalı ve yüksek akış oranlı çok kademeli santrifüj pompaya (Resim 3) kadar olan talepleri  karşılayabilmek için
piyasa birçok farklı tipte hidrolik sunmaktadır.
Bütün bu tasarımların ortak bir yönü var –  atmosfere sızma potansiyeli olan sıvıların mekanik salmastra kullanmadan doğru bir şekilde transferini sağlamak.

Son Yeniliklere Bakış

En son yenilik yeni nesil yüksek performanslı manyetik kaplinlerdir. (Resim 4)
Yeni kaplinler, yüksek sıcaklık kapasiteli AlNiCo mıknatıs sistemleriyle indüklenen (uyarılan) Samarium-Kobalt mıknatıslarının gücünün birleşimidir.
Bu yenilik, manyetik sürücü teknolojisinin gelişmesinde önemli bir kilometre taşıdır.
Geçmişte, daha az verimli olan AlNiCo mıknatıs sistemleri dış soğutma olmaksızın 575 fahrenhayt derecenin üzerindeki sıcaklıkları kullanma kapasitesinde idi.
Daha uygun maliyetli bir çözümle, bu yeni çığır açan yüksek performanslı manyetik kaplinler, iyi bilinen fakat daha pahalı olan AlNiCo sistemlerini değiştirme potansiyeline sahiptir.

Birçok son kullanıcı zaten ısı transferi uygulamaları için bir salmastrasız (keçesiz) manyetik kavramalı pompa tercih etmektedir.
Özellikle 575 fahrenhayt derece üzerindeki hizmetler için, salmastrasız (keçesiz) manyetik kavramalı pompa şimdi daha da rekabetçi bir çözüm haline gelmektedir.
2000 yılında mühürsüz pompalar için API Standardı 685’in tanıtımı, rafinerilerde ve ilgili sanayilerde salmastrasız (keçesiz) manyetik kavramalı pompa uygulamalarının yolunu açtı.
Bu standart şu anda; petrol, ağır sanayi, kimya sanayi ve gaz sanayi hizmetlerinde,
önerilen tasarım özellikleriyle, rehberlik sağlamada tekdir.

API 685 ağır hizmetlere yöneliktir ve aşağıdaki sınırlardan herhangi birini aşan hizmet ağır hizmet olarak tanımlanır:

Max. Deşarj Basıncı 275-psig
Max. Emme Basıncı 75-psig
Max. Pompalama Sıcaklığı 300-F derece
Max. Devir Hızı 3600-rpm
Max. Nominal Basma Yüksekliği 400-ft
Max. Çark Çapı 13-in

 

İkincil muhafaza sağlamak için çift duvar izolasyon kabuğuna benzer özellikler, İzolasyon kabuğunun hasar görmesini önlemek için dönen iç ve dış mıknatıs halkasından sürtünme halkalarını korumak, 300 lb’lik bir merkez hattı desteklenir kasa, sınırlandırılmış kontrollü sıkıştırma contaları, yenilenebilir aşınma halkaları, 50.000 saat için tasarlanmış sürtünmesiz rulmanlar ve kıvılcım çıkarmayan labirent yüzükler; Manyetik kavramalı pompa ağır hizmetlerde kullanılması halinde API tarafından önerilen isteklerden sadece birkaç tanesidir.

API 685 bir Amerikan standardı olmasına rağmen, ABD dışındaki şirketler standardı daha geniş bir aralıkta uygulamaktadır.

Bu fenomen için bir neden, genellikle köklü yeni bir tesisinin inşasıyla birlikte giden API 685 standartı uygulanmasının gerçekleşmesi olabilir ama ABD’de inşa edilen son rafineri 1976’da Garyville, Los Angeles’da başladı – 30 yıl önce!

Bugün, Ortadoğu, Asya ve Rusya’daki petrolle ilgili büyük köklü inşaat projelerinde, API 685 standardını başarıyla uygulanmakta ve Manyetik kavramalı teknolojisi uygun uygulamalar için kullanılmaktadır. Bir zamanlar yeni köklü rafinerilerin ABD’de tekrar inşası planlanmıştı, API 685 standardı, sıfır sızıntı için en etkili maliyet çözümlerin elde edilmesi gibi çözümler üreten salmastrasız (keçesiz) manyetik kavramalı teknolojisinin tanımlanmasına çok yardımcı olmaktadır.

İleriye Bakış

Geleceği tahmin etmek genellikle riskli bir iştir.
Ama geleceği tahmin etmek salmastrasız (keçesiz) manyetik kavramalı teknolojisi için biraz daha kolay görünüyor. İşte nedeni bu.
Sürücü faktörlerindeki sorumluk manyetik kavramalı pompaların artan popülaritesinden değiştirmedi; bunun yerine hız (momemtum) kazanmaya devam etmektedir.
Kirliliği kontrol eden çevre standartları dünya çapında sıkılaştırılmaktadır ve sürekli olarak gelişen uygulama kapsamı, (alanı) uygun manyetik kavramalı çözümleri havuzunu büyütmektedir.
Günümüzde manyetik sürücü pompa tasarımları kullanıcı dostudur ve kolay bakım sağlamaktadır.
Bir manyetik kavramalı pompasının; sızıntının tolere edilmesinde en uygun maliyeti ve en güvenilir çözüm sunduğu konusunda uzun yıllar bakım gerektirmeyen hizmet verildiği kritik kullanıcılar bile ikna edilebilmektedir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et