Connect with us

Aktüatör

Elektrikli aktüatör sektöründe Alman standartı: AUMA

Yayın Tarihi:

on

AUMA Riester GmbH firmasının Türkiye iştiraki AUMA Endüstri Kontrol Sistemleri’nin genel müdür yardımcısı Hakan Ilıcak’la ISK Sodex 2018’de bir söyleşi gerçekleştirdik. Yoğun atmosferde bizlere vakit ayıran Hakan Bey’e teşekkür ediyor ve sizleri bu söyleşiyle baş başa bırakıyoruz.

AUMA Endüstri Kontrol Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Hakan Ilıcak

Sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

AUMA Endüstri olarak Alman elektrikli aktüatör üreticisi AUMA Riester GmbH firmasının Türkiye iştirakiyiz. 1964 yılında kurulan AUMA, 1996’dan beri Türkiye’de temsil ediliyor. 2012 yılında da AUMA Türkiye olarak kuruluşu tamamladık. Türkiye’de özellikle su ve enerji sektörlerinde lider bir kuruluşuz. AUMA’nın dünya genelinde 2400 çalışanı var. Üretim, ağırlıklı olarak Almanya’daki 5 fabrikada yapılıyor. Bunun dışında ABD, Hindistan ve Çin’de lokal pazara yönelik olarak çalışan fabrikaları mevcut. Türkiye’nin de arasında olduğu 20 ülkede AUMA iştirakleri var. Bunun dışında 21 ülkede de distribütör ağı üzerinden satış ve servis hizmeti veriliyor. Bu bağlamda AUMA dünyanın farklı bölgelerine ürün ve hizmet veren global bir firma.

Müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün ve hizmetler nelerdir?

AUMA, özellikle elektrikli aktüatör konusunda uzmanlaşmayı seçmiş bir firma. Yani AUMA’da pnömatik ve hidrolik tipteki aktüatörlerin üretimi yok. Sadece elektrikli aktüatörlerde uzmanlaşmayı seçerek, sektörün en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Elektrikli aktüatörlerin yanı sıra, vanaların kumanda edilmesinde aktüatörün ayrılmaz parçası olan dişli kutusu da ürün grubumuzda yer almakta. Dişli kutularında 675.000 Nm gibi çok ciddi bir tork değerine ulaşan bir üretim yelpazesi mevcut. AUMA olarak 1 inç’den, 4 metrenin üzerindeki çaplara kadar farklı tork değerine sahip vanaları kumanda edebilecek ekipmanları üretiyoruz.

Bizim Türkiye’de sattığımız elektrikli aktüatörlerin tamamı Almanya’da üretiliyor. Uluslararası projeler kapsamında farklı ülkelerden vana üreticileri aracılığıyla bizim satışımızın neredeyse iki katı oranında AUMA ürünü de Türkiye’ye geliyor. Bunun sonucu olarak da çeşitli bakım, onarım ve servis hizmetleri gerekiyor. Bütün bu ürünlerle ilgili servis ve yedek parça temini hizmetini biz veriyoruz. Şirketimizin ana merkezi ve servis grubumuz Ankara’da. Ayrıca İstanbul’da da satış ofisimiz var.  Ankara merkezimizde ciddi bir ürün ve yedek parça stoğumuz var. Elektrikli aktüatör sektöründe genelde sipariş üzerine üretim yapılıyor. Bunun getirdiği birtakım dezavantajlar var. Rakiplerimiz için de benzer bir durum söz konusu. Almanya ile Türkiye arasındaki gelişmiş lojistik sisteminin getirdiği avantaj ile en iyi teslim süresini temin eden üreticiyiz diyebilirim. Sipariş girişi yapılan bir ürün yaklaşık 6 haftada Almanya’da üretiliyor, nakliye ve gümrükleme işlemleriyle birlikte 7 ila 8 haftada müşteriye teslim ediyoruz. Bu, aslında sektör için iyi bir teslim süresi. Fakat bu bile bazen müşterilere uzun geliyor. Özellikle su sektöründe müteahhitler finansman açısından bakarak alımı son anda yapmak istiyorlar. Dolayısıyla bizim teslim sürelerimiz müşteri için kritik bir hâl alıyor. Bu soruna çözüm getirebilmek için 2016 yılında stok çalışması yapmaya başladık. 200’ün üzerinde aktüatörü stoklarımızda bulunduruyoruz. Bu şekilde stoktan, hızlı cevap vermeye başladık. Bu da müşterilerimiz için büyük avantaj sağladı.

Ağırlıklı olarak çözüm ürettiğiniz sektörler hangileridir?

Aktüatörün kullanıldığı bütün sektörlerle çalışıyoruz. Bizim yapılanmamızda dört ana sektör ayrımı var; Su ve Atık Su, Enerji, Endüstriyel Tesisler ile Petrol ve Gaz sektörleri. AUMA grubunda iki marka daha var: SIPOS ve DREHMO. SIPOS, AUMA’nın Siemens’ten satın aldığı markamız. Frekans konvertörlü, değişken hızlı oldukça özel bir ürün. Farklı hızlarda çalışabilen ve sektördeki diğer firmaların ürünlerinden çok daha farklı bir ürün bu. DREHMO ise daha önce AEG grubuna ait olan ürün. Bu iki ürün de ağırlıklı olarak enerji sektöründe kullanılıyor.

Türkiye’de su sektöründe lideriz. Su sektöründeki birçok tesiste “aktüatör” sözcüğü bilinmez, AUMA’lı vana ya da AUMA’sız vana olarak bilinir. Bu bizi gururlandırıyor.

Enerji sektöründe de proje ve yatırım yapan uluslararası büyük firmaların AUMA’yı tercih etmeleri nedeniyle yine sektörde lider bir markayız. Petrol sektöründe de payımızı artırmaya çalışıyoruz. AUMA, petrol ve gaz sektörüne girişte geç kalmış, exproof ürünlerin üretimine rakiplerine göre daha geç başlamış. Ama karşılaştırdığımızda yine en yeni teknoloji ürünler, müşterinin ihtiyaçlarını karşılayan en özel çözümler AUMA’da. AUMA’nın genel dizayn prensibi modüler dizayna dayanıyor ve müşterinin rahat kullanımı, bakım-onarımının rahat yapılması göz önüne alınarak ürün geliştiriliyor. Bu da son kullanıcılar tarafından tercih edilme sebebi oluyor.

Satış ve satış sonrası hizmetlerinizle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Ekibimiz Ankara’dan tüm Türkiye’ye hizmet sunuyor. AUMA Türkiye kurulduktan sonra biz ciddi bir yedek parça stoğu yapmaya başladık. Daha önce Almanya’dan parçaların gelmesini bekliyorduk. Bu da iki ila dört haftalık süreçler alıyordu. Özellikle büyük tesislerdeki kritik noktalarda müşterinin dakika beklemeye tahammülü olmuyor. Stoklu çalışma prensibiyle bu konuda yaşanabilecek sıkıntıları aşmış olduk. Şu an servis bölümünde altı çalışanımız var. Yakın zamanda İstanbul’daki satış ofisimize bir servis ayağı eklemeyi planlıyoruz. Bu sayede İstanbul ve çevresine daha hızlı servis hizmeti sunmayı planlıyoruz. Ancak şu an için de servis hızımızla ilgili herhangi bir şikâyet almıyoruz doğrusu.

ISK Sodex 2018’i nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de su sektörüne yönelik en kapsamlı fuar ISK Sodex. Katılımın da en yüksek olduğu fuar aynı zamanda. Konular da çok çeşitli ve farklı sektörlerden gelen isimleri buluşturan bir fuar. Bizim ana müşterilerimiz vana üreticileri ve hemen tamamı burada yer alıyor. Biz ISK Sodex 2018’de aktif katılımımızın yanı sıra aslında pasif katılımcıyız da. Çünkü bizim standımız dışında burada 6-7 stantta ürünümüz sergileniyor. Vana üreticilerinin hemen hemen tamamında bir ürünümüz var. İlk gün biraz sakin geçtikten sonra kalan günlerde daha yoğun bir fuar oldu. Bu sene iki yeni ürünümüzü sergiliyoruz. Bir de yeni bir akıllı telefon uygulamamız var, ziyaretçilere bunları tanıtıyoruz. Yeni ürünlerden bir tanesi frekans konvertörlü değişken hızlı SAV/SARV serisi aktüatör. Standart sabit hızlı aktüatörlerimizden farklı olarak yeni ürünümüz belirli bir aralık içerisinde kademesiz olarak hız değiştirme imkânı sunuyor. Bu da projelerde vanalara gelen mekanik yükleri ya da hatlarda oluşan darbe etkilerini gidermeye yönelik çözümler sağlıyor.

Diğer yeni ürünümüz olarak sürekli su altında çalışabilir aktüatörümüzü sergiledik bu fuarda. Bunlara ek olarak AUMA’nın uzun yıllardır kullanılan Android ve IOS tabanlı akıllı telefon uygulaması vardı, “AUMA Support”. Ücretsiz olarak indirilebilen bu uygulama ile sahadaki aktüatörün etiketindeki QR kodun okutulması suretiyle o aktüatöre ait bütün elektrik şemalarına, teknik dokümanlara ve Türkçe de dahil farklı dillerde kullanım kılavuzlarına ulaşımı sağlıyor. Bu sene de “AUMA Assistant” diye yeni bir uygulamamız çıktı. Bu da aktüatöre bluetooth üzerinden bağlanıp parametrelerini değiştirebilmeyi, indirip geri yüklemeyi sağlıyor. Uzaktan kumandalı aktüatörler mevcut piyasada. AUMA özellikle kumanda kullanımını tercih etmiyordu. Bu uygulama kumandanın işlevini kumandaya gerek kalmadan cebimizdeki akıllı telefon ile yerine getirmiş oluyor.

Sektörün ve firmanızın Endüstri 4.0 kapsamındaki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

AUMA, Alman bir firma olarak Endüstri 4.0 konusunda oldukça etkin bir şekilde çalışıyor. Bunu Almanya’daki ana fabrikamıza yaptığımız her ziyarette üretimdeki robot sayısının artışı ile daha iyi görüyoruz. AUMA Endüstri 4.0 kapsamındaki yatırımları ile maliyetlerini düşürerek ve üretim esnekliğini artırarak uluslararası pazardaki rekabeti lehine çevirmeye çalışıyor.

Eklemek istediğiniz bir şey mı?

Pompa ve Vana Sistemleri Dergisi olarak sektöre katkılarınız ve derginizde bize yer verdiğiniz için teşekkür ederiz.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Aktüatör

Hijyenik servo aktüatör Axenia Value ile mikrop ve bakteriye geçit yok

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

WITTENSTEIN alpha; mikrobiyolojik açıdan güvenli, kalıntı bulunmayan temizlik, korozyona karşı dayanıklı, açık makine mimarisine entegrasyon için ideal hijyenik sistem tasarımı gibi tüm gereksinimleri, Axenia Value Serisi’ndeki hijyenik servo aktüatörlerinde bir araya getirdi. Üretim ve paketleme makinelerinin steril ve ıslak alanlarında kullanılmak üzere geliştirilen bu motor/redüktör sistemleri, herhangi bir ek koruyucu önlem gerektirmeden açık ünitelere dahil edilebiliyor. Bu, entegrasyon için yalnızca zamandan ve paradan tasarruf sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda kapalı veya kapsüllü servo aktüatör çözümleriyle ilişkili çoklu performans, süreç ve ürün risklerini de ortadan kaldırıyor.

Makine bileşenleri için hızlı, güvenilir ve kalıntısız temizlik

Tek kablo teknolojisine sahip Axenia Servo Aktüatörler, WITTENSTEIN alpha’nın hijyenik tasarım ve European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG) uyumlu planet redüktör olan HDV ve HDP portföyünü tamamlıyor. WITTENSTEIN alpha’nın kardeş şirketi olan WITTENSTEIN Cyber Motor; mikropların, bakterilerin, mikroorganizmaların ve kir ceplerinin ortadan kaldırılması gereken steril uygulamalara mekatronik tahrik çözümleri olarak 335 Watt’a kadar çıkış değerlerinde Cyber® Dinamik Serisi’ndeki kompakt servo aktüatörleri de sunuyor. Makine bileşenleri hızlı, güvenilir ve kalıntı bırakmadan temizlenebiliyor.

Sistem, ölçeklenebilir değişkenleri kapsıyor

Axenia Value Serisi’ndeki hijyenik servo aktüatörler, istenen görev ve performans gereksinimlerine bağlı olarak kullanılan sistem araç kiti ile maksimum 32 Nm, 80 Nm veya 200 Nm hızlanma torku ve i=10 ila i=25 dişli oranları ile 3 motor boyutunda yapılandırılabiliyor. Konum ve hız freni, sıcaklık sensörleri ve analog ile dijital kodlayıcı sistemleri, opsiyonel olarak entegre edilebiliyor. Kontrolörle ilgili olarak bu serideki servo aktüatörler, optimum bağlantı sağlamada farklı üreticilerden 20’den fazla olası tiple eşleşebiliyor.

Baştan sona hijyene göre tasarlanmış eksiksiz sistem

Axenia Value Serisi, tamamen hijyenik ilkelere göre tasarlanmış hassas aktüatörleri temsil ediyor. Dış gövde yüzeyleri ve kablo rakorları, ekstra dayanıklı 1.4404 / AISI 316L paslanmaz çelikten imal edildi. Haddelenmiş çelik yüzeyler, Ra 0,8 µm’den daha az bir değerle neredeyse pürüzsüzler. Bu, ürünün yapışma riskini en aza indiriyor ve temizlik malzemelerinin ve dezenfektanların herhangi bir kalıntı bırakmadan durulanmasına veya boşaltılmasına olanak tanıyor. Kasa, CIP veya SIP temizliği sırasında veya yüksek basınçlı temizleyici kullanırken nem girişini önlemek için IP69X (30 bar) korumasına sahip. Axenia Value kullanıcıları, tek tek motorlar ve redüktörler bir araya getirildiğinde mikroorganizmalar için sıklıkla bir üreme alanı sağlayan mekanik geçişlerin, ölü boşlukların, boşlukların, vida başlarının ve yuva köşelerinin yer almadığı, hijyen odaklı yeni bir sistemin avantajlarından faydalanıyorlar. Servo aktüatörlerde kullanılan sızdırmazlık malzemeleri de benzer şekilde hijyenik tasarım için EHEDG ve FDA gerekliliklerine uygun. Bu nedenle aktüatör açık bir ünite olarak, yani ek başlıklar veya kapaklar olmadan monte edilebiliyor ve çalıştırılabiliyor. Bu, kapalı veya kapsüllenmiş redüktör motorlarıyla ilişkili gizli kir cepleri, aşındırıcı noktalar veya sızıntı gibi başka türlü olası riskleri önlüyor.

Garantili tavizsiz performans

Axenia Value Serisi’ndeki servo aktüatörler, hacimden tasarruf etmek için doğrudan monte edilen, yani kaplinsiz hassas bir planet redüktöre sahip kompakt, yüksek performanslı bir motordan meydana geliyor. İki sistem bileşeni mükemmel şekilde eşleşen elektriksel özelliklere sahip. Bu, önemli bir avantaj anlamına geliyor: Farklı üreticilerin motor ve dişli kutusu kombinasyonlarında, servo ünitesinin gerçek performansını en azından makul bir seviye doğru bir şekilde tahmin etmek için sistemin yüzde 30 ila 50 oranında düşürülmesi gerekirken, Axenia değeri test edilenlerin güvenliğini sunuyor. Ayrıca, sistem tasarımı sayesinde bu performans verileri ölçeklendirilebiliyor. Örneğin, servo aktüatörün izin verilen maksimum yüzey sıcaklığını aşmaması sağlanabiliyor. Bu, yüzeye dokunulduğunda yanık yaralanmalarına karşı korumanın yanı sıra, maddelerin muhafaza üzerinde pişmesini veya pıhtılaşmasını da önlüyor.

Kullanımına dünya çapında onay

Kuzey Amerika için UL onayı (hazırlık aşamasında) ve Çin’deki etiketleme gerekliliklerini karşılamak için gerekli olan DFC sertifikası sayesinde, Axenia Value Servo Aktüatör, dünya çapında kullanıma uygun.

Kaynak: www.wittenstein.com.tr

Devamını Oku

Aktüatör

SAUTER’in BIM kütüphanesine yeni modeller eklendi

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yapı Bilgi Modellemesi olan BIM’e dayalı dijital bina planlamaları artık bir standart haline geldi. BIM kütüphanesini 2017 yılında kullanıma sunan SAUTER, o tarihten bu yana başta HVAC sektörü olmak üzere tüm yapı döngüsünü kapsayan projelerde mimarları, mühendisleri ve bina planlayıcılarını destekliyor. SAUTER’in BIM kütüphanesi veri tabanına yakın zamanda akıllı aktüatör CAD ve Revit model verilerinin yanı sıra, basınçtan bağımsız ayarlama vanalarının yeni modelleri de eklendi.

Akıllı Aktüatör BIM modeline dayalı bir ısıtma grubunun görselleştirilmesi

Genellikle masraflı ve esnek olmayan inşaat projeleri, yoğun planlama gerektirir. Pazara çok fazla oyuncu dahil oluyor ve dolayısıyla karşılıklı bağımlılık oranları da yükseliyor. Ayrıca, farklı ekipman sistemlerinin planlama süreçlerinin birbiriyle bağlantısı, disiplinlerarası ya da bina sürecinin tümünü kapsayacak. Bu nedenle, öngörülemeyen olaylar ne kadar geç gerçekleşirse, son teslim tarihleri ​​ve maliyetler üzerindeki etkisi o kadar büyük oluyor. Bu soruna çözüm olarak geliştirilen Yapı Bilgi Modellemesi BIM, binaların ilgili her uzman tarafından erişilebilen dijital verilerle geliştirilmesini ve işletilmesini sağlıyor.

Bu amaçla tüm bina verileri yaşam döngüsü boyunca BIM ile kaydedilirken ilk adım, yeni bina projesini test etmek için bir model oluşturmakla başlıyor. Günümüzde standart haline gelen BIM’e dayalı dijital bina planlaması, tüm inşaat sahalarında küresel olarak mevcut ve bu çoğu zaman zorunlu bir işlem.

SAUTER’in BIM kitaplığı

Küresel vanalar (AKM 115SA), havalandırma damperleri ve VAV sistemleri (ASM 115SA), küresel vanalara uygun akıllı aktüatörlerin BIM modellerini ve bunlara uygun I/O modüllerini (SAIO​​100) içeren SAUTER’in BIM kitaplığı; yeni NRFC4 fan-bobin kontrolörü ve basınçtan bağımsız kontrol vanaları, UVC102MF065…100, UVC 106 ve VDL050…100 serileri ile hidronik dengelemede dijital çözümlerle tamamlanıyor. 2 noktalı kontrolörler ve kabinlere kadar vanalar, aktüatörler, sensörler ve oda birimlerinin verilerini içeren SAUTER’in BIM kitaplığı, sezgisel arama ve filtre seçenekleri ile doğru ürünleri bulmayı kolaylaştırıyor. SAUTER, tüm BIM modellerini Autodesk planlama ürünleriyle uyumlu Revit dosyaları ve CAD dosyaları olarak tedarik ediyor. SAUTER’in BIM kitaplığı aracılığıyla her yıl yaklaşık 6.000 BIM nesnesi indiriliyor. SAUTER bu şekilde, müşterileri ve ortakları için günlük işleri kolaylaştırıyor.

Yapı Bilgi Modellemesi

BIM’ın 2000’li yılların başında tanıtılması ve yaygınlaşması, mühendislik aşamasından çelik konstrüksiyon yapımına kadar inşaat sektörünün dijitalleşmesine önemli bir katkısı oldu. Merkezi bir veri tabanındaki tüm ilgili tarafların bütünsel bir görünümü ile karakterize edilen bir süreç olan BIM ile bina simülasyonları ve 3B görselleştirmeler, yalnızca tasarım kararlarına yardımcı olmakla kalmıyor; sanal modelde yapılan değişiklikler otomatik olarak tüm planlara aktarılıyor. Bu, ilgili herkesin her zaman güncel olduğu anlamına geliyor. Merkezi dokümantasyon deposu, ilgili verilerin anında ve sürekli olarak mevcudiyeti ve planlamaya dahil olanlar arasında geliştirilmiş bilgi alışverişi, planlama sürecinde artan üretkenliğe yol açar. BIM’in ve SAUTER gibi üreticilerin modellerinin yardımıyla mimarlar, mühendisler ve uzman planlamacılar arasındaki iş birliği, işlem maliyetleri, teslim tarihleri, kalite ve verimlilik açısından önemli ölçüde optimize edilebilir.

Devamını Oku

Aktüatör

AUMA CDT Yazılımı için yeni tasarım

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

AUMA, devreye alma ve arıza tespit aracının (CDT) tamamen yeniden tasarlanmış yeni bir sürümünü piyasaya sürdü. Yeni AUMA CDT 2020 sürümü, bir Windows dizüstü bilgisayar kullanarak AUMA aktüatörlerinin hızlı ve kolay kurulumuna, devreye alınmasına ve arıza tespitine kolaylıkla olanak sağlamaktadır.

Modern kullanıcı arayüzü ve kapsamlı işlevleri sayesinde, AUMA CDT devreye alma, bakım ve sorun giderme sırasında zaman ve maliyetten tasarruf etmeye yardımcı olur. Başlangıçta AUMA’nın kendi servis uzmanları için tasarlanmış olan yüksek performanslı yazılım aracı artık işlevlerinin çoğunu kayıtlı kullanıcılara sunmaktadır. Bu işlevler arasında, açma-kapama torklarının ve son konumların ayarlanması, aktüatör parametrelerinin değiştirilmesi ve uzaktan bluetooth bağlantısı ile aktüatör kontrolünü içermektedir. Yeni sürüm ayrıca, kullanıcıların servis talepleri oluşturmasına ve ayrıntılı analiz için aktüatör verileriyle anlık görüntü dosyalarını AUMA Cloud’a yüklemesine olanak tanımaktadır.

Ayrıca kontrol sistemi entegrasyonu içerisinde Profibus ve Modbus gibi master fonksiyonları da mevcuttur. Güçlü bir proses veri monitörü ile I/O arayüz simülatörü gibi kapsamlı teşhis fonksiyonları servis ve teşhis sürelerini oldukça kısaltmaktadır.

Yeni sürüm CDT, aktüatöre Bluetooth bağlantısı için tamamen optimize edilmiş bir iletişim protokolünden yararlanarak, önemli ölçüde daha hızlı veri aktarımı sağlamaktadır. Yeni bir merkezi AUMA kullanıcı yönetimi sistemi, yetkisiz erişime karşı korumayı geliştirmektedir.

AUMA CDT, AC 01.2 aktüatör kontrollerine sahip SA ve SQ serilerinin yanı sıra SGx ve SVx aktüatör serisi aktüatörleri de desteklemektedir. Ayrıca yeni PROFOX serisi aktüatörlerde bağlantı ve kontrol seçeneklerini de içermektedir. AUMA CDT yazılımının yeniden tasarımı, kullanıcılara AUMA aktüatörlerini çalıştırmak için mümkün olan en iyi destek araçlarını sağlama konusundaki sürekli taahhüdünü bir kez daha desteklemektedir. Akıllı telefonlar ve tabletler için AUMA Assistant Uygulamasının yeni bir sürümü de mevcuttur. Sürüm 4.0 hızlı Bluetooth iletişimi sağlamakta ve AUMA PROFOX aktüatörlerini desteklemektedir..

AUMA CDT, Yazılım indirme sayfasından ücretsiz olarak edinilebilmektedir. AUMA Assistant Uygulaması ise Google Play’de ve Apple App Store’da ücretsiz olarak indirilebilmektedir.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et