Connect with us

Pompalar

Domak Pompa’ya 50. yılında Maib’ den ”onur ödülü” verildi

Yayın Tarihi:

on

Üretimde yarım asrı aşan DOMAK Pompa Türkiye’nin Makinecileri Onur Ödülü’nün sahibi oldu

Merhaba değerli okurlarımız bu ay sizler için profesyonel, yenilikçi ve dinamik bir yapıda olan DOMAK Pompa’ nın Genel Müdürü Sayın Adem YILMAZ ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Kendilerine, DOMAK Pompa’ nın kuruluş sürecinden Türkiye’deki pompa sektörü hakkındaki görüşlerini aynı zamanda yeni ürünlerine yönelik bilgileri bulacağınız geniş kapsamlı sorularımızı sorduk. Bizleri aydınlattıkları için teşekkür ederiz. Şimdi sizleri bu güzel söyleşi ile baş başa bırakıyoruz.

 

1.Adem YILMAZ Kimdir?

 

1955 yılında Samsun’da doğdum. Orta öğretimimi Samsun’da tamamladıktan sonra yükseköğrenimimi İstanbul’da İktisadi ve Ticari ilimler akademisinde yaptım.  1964 yılında babam Mansur Yılmaz’ın yanında iş hayatına atıldım. Sırayla Doğan Makine A.Ş. ve Domak Pompanın Genel Müdürlüklerini yaptıktan sonra Halen Domak Pompanın Yönetim kurulu Başkanlığını yapmaktayım. 2 kızım 2 de kız torunum var.

 

 

2.Adem YILMAZ Kimdir?

 

1955 yılında Samsun’da doğmuş. Orta öğretimimi Samsun’da yaptıktan sonra yükseköğrenimini İstanbul’da İktisadi ve Ticari ilimler akademisinden tamamlamış. 1964 yılında babası Mansur Yılmaz’ın yanında iş hayatına başlamış. Sırayla Doğan Makine A.Ş. ve DOMAK Pompanın Genel Müdürlüklerini yaptıktan sonra Halen DOMAK Pompa’ nın Yönetim kurulu Başkanlığını yapmakta olan YILMAZ’ ın 2 kızı 2 de kız torunu var.

 

3.DOMAK’ ın 1962 yılında kurulmuş olan köklü bir marka olduğunu biliyoruz, DOMAK sektöre hangi hizmetleri veriyor, DOMAK hakkında daha fazla bilgi verir misiniz? 

 

DOMAK Pompanın kuruluşu 1962 yılına dayanmaktadır. Kurucumuz Mansur YILMAZ 50 m’2 lik dükkânda iş hayatına atılmış ve o zamanın beyaz eşyası sayılan radyo, dikiş makinesi, karyola gibi şeylerin yanı sıra elektrik tesisat malzemeleri, su tesisat malzemeleri gibi hırdavat malzemesinin satışını da yaparak iş hayatına devam ederken 60’li yılların sonunda benzinli ve dizel su pompaları satışına da el atmış ve böylece su pompaları ile tanışılmıştır. 1973 yılında Samsuna ikinci mağaza açılmış ve 1975 yılında elektrikle çalışan su pompası anlamına gelen Elektropomp üretimine başlamış ve böylece de sanayiye ilk adım atılmıştır. Bu gün Samsun Organize Sanayi bölgesinde 12.000 m2 arsa üzerinde 10.000 m2 kapalı alandaki fabrikada su pompaları ve hidroforları üretimi gerçekleştirmektedir.

 

 

4.DOMAK sektöre hangi hizmetleri veriyor?

 

Üretime başladığımız ilk günden bugüne geldiğimizde kaliteyi ürünlerimizle birlikte tüm ilişkilerimizde yaşadık ve yaşattık. Bu aslında bir markanın oluşumunun izlenebilir yolculuğuydu. Bugün yüzlerce model pompa ile tarım sulamalarından tutun endüstriyel kullanım alanlarına kadar, diğer bir tabirle canlının olduğu her yerdeki su ihtiyaçları için kullanılabilecek çeşitlerle teknolojinin ulaştığı son noktada aynı bakış açımızla üretimimize devam ediyoruz.

 

5.Yakın zamanda pazara sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün bulunuyor mu? Varsa bu ürün hakkında değerlendirme yapar mısınız? Şayet ürün pazara çıktıysa ne zaman çıktı, özellikleri neler, satışlarınıza sağladığı katkı nedir?

 

Domak Pompa bütçesi oranında yeni tasarımlar yapmayı, yeni ürünler geliştirmeyi veya mevcutları revize ederek sektöründe öncü olmayı benimser ve uygular. Şuanda ar-ge departmanımız, mevcut pik döküm olan 2900 d/d 10 ve 15HP atık su pompamız üzerinde iyileştirmeler yaparak paslanmaz çelik gövde olarak daha portatif kolay taşınabilir hale getiriyor. Yine bu güçteki pompaların 1450 d/d olarak tasarlanması ile ilgili çalışmalarımız mevcut. Yüksek debili Salyangoz pompalarımıza yenileri eklenecek. Bunun yanında Kademeli pompa gruplarımızda yeni ürün çalışmalarımız devam ediyor.

 

6.Pompa kullanıcıları için özel tavsiyeleriniz var mıdır? Ürün seçimi konusunda nelere dikkat etmek gerekir?

Ürün seçimi konusunda en önemli husus enerji kaynaklarını doğru yönde kullanmaktır. Bir uygulama için pompa alınırken çok ihtiyatlı hareket etmek gerekmektedir. Ülkemizin elektrik tüketiminin % 20-25 arasındaki miktarını pompa uygulamaları yapmaktadır.

Pompa seçimi, yeni bir prosesin veya projenin; son değil, ilk adımıdır. Firmamızda doğru pompa tespiti için 8 mühendis bulunmaktadır. İlk seferde ve tek seferde doğru tespit çok önemlidir. Bir pompanın marka olması yeterli değildir, doğru noktada kullanılmadığı sürece çok etkili olamayacaktır.

 

7.2016 yılına ilişkin firmanızın büyüme, kapasite, yeni yatırım, yeni proje, yeni ürün, Ar-Ge çalışması, ek tesis yatırımı, yurtdışı pazar anlamında hedefleri nedir? Yatırımlarınıza ayırdığınız bütçe ile firmanıza yapacağı katkılar hakkında bilgi verir misiniz? 

 

Firma olarak her yıl kendimizi mutlaka yeniliyoruz, her yıl makine parkını ve model çeşitliliğini yeniliyoruz. Bu yıl ek olarak önce idari binamızı sonrasında sevkiyat ve depolama alanlarımızı da tadilattan geçirerek ek alanlar yaptık.

 

Yurtdışı pazarında atılım için 2017 ve 2018 yıllarını hedef belirledik. Önce yurtdışındaki fuarlara katılımcı olarak başlıyoruz. Ayrıca yine yurtdışı fuarlarında ziyaretçi olarak da gerçekleşmesini planladığımız projelerimiz var. Açıkçası yatırımlarımıza karımızın %80’nini ayırıyoruz. Paydaşlarımıza kar dağılımlarımızı yapmayarak büyümeye yatırım yapıyoruz.

 

8.Türkiye’deki pompa sektörü ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

 

Sektörün gelişimi bir bütün gibi hareket etmekten geçmektedir. Türkiye’deki bütün vasıflı üreticiler birbirlerinden istifade ederek dünya pazarlarına Türkiye’de pompa sektörünün çok güçlü ve yenilikçi olduğunu hissettirmek ve kabul ettirmekle mesafe alabilirler. Hükümetin ithalat rejimini yeniden düzenleyerek kalitesiz ve vasıfsız ürünlerin ülkemize girişini zorlaştırması gerekmektedir.

 

Türkiye’deki pompa sektörü hızlı gelişmesine rağmen Avrupa ’da marka olmuş ürünler ile rekabet etmekte zorlanmaktadır. Hala pompa ithalat rakamları, ihracat rakamlarının çok üstünde seyretmektedir. Bunun önüne geçmek için sektörün daha fazla yatırım yapması gerekmektedir. Maliyet açısından ise girdilerin daha ucuza temin edilmesi gerekmektedir.

 

Türkiye’de pompa sektörü Avrupa ve Dünyaya göre çok yeni sayılır. Ülkemizdeki üreticiler her ne kadar yenilikçi ve hızlı olsalar da aradaki farkı kapatmak çok kolay olmayacaktır. Fakat Türkiye düne göre çok daha şanslı görünmektedir. Özellikle Türkiye bulunduğu coğrafyada çok hızlı talep almakta ve bu talepleri karşılayabilecek gibi görünmektedir.

 

Diğer bir konu ise sektörün sorunu diğer sektörlerden çok farklı değil. Vasıflı eleman, ara eleman sıkıntısı çekilmektedir. Bu konuda eğitim öğretim planlaması yapılması devletimizin bu konuyu öncelikle ele alması gerekmektedir.

 

9.Firma olarak 2016 yılını nasıl geçirdiniz? 2017 yılında yeni yatırımlarda bulunacak mısınız? Yatırımınızın içeriği, miktarı, ne zaman devreye gireceği ve yapacağı katkılarla ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz?

 

Yılın ilk ¾ lük kısmında geçen seneye göre ciro olarak %15 büyüme yakaladık lakin hedeflediğimiz satışı maalesef yakalayamadık. Değişmezseniz, büyümezseniz, yenilenmezseniz önce eskir sonra yok olursunuz. Sürekli yeni yatırımlar yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz. 2017 yılında makine parkımıza ilaveler yapıp boyahanemizi ve dökümhanemizi yenileyeceğiz. Ürün çeşitliğimizi arttırmanın yansıra paslanmaz pompalar konusunda ciddi yatırımlar yapmayı da hedefliyoruz. 2018 yılın ilk 6 ayında projelerimizin tamamını hayata geçirmiş olacağımıza inanıyorum.

 

10.Son olarak Yakın bir tarihte bir ONUR ÖDÜLÜ aldınız bundan biraz bahsedebilir misiniz?

29.11.2016 da Makine ihracatçıları birliği Türkiye makine sektöründe 50.yılını geride bırakan firmalar için bir gece düzenleyerek onur ödülü verdi.

Bende bu anlamlı gecede DOMAK Pompa’ yı bugünlere taşıyan başta Rahmetli babam Mansur YILMAZ, Onursal Başkanımız Musa SÜLEYMANOĞLU, yönetim kurulu üyelerimiz ve bugüne kadar emeği geçen tüm DOMAK çalışanları adına bu ödülü teslim almaktan dolayı çok büyük gurur duydum.

İnşallah DOMAK Pompayı üreten ve istihdam eden nesillere teslim edip nice nice daha 50 yıllar kutlamayı istiyoruz.

 

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Etkinlikler

Türkiye, suyun yüzde 40’ını şebekelerde kaybediyor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı kullanıcılara ulaşmadan şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m³’lük su miktarı ile ‘su sıkıntısı çeken’ bir ülke. Pompa sektörünün yarım asırlık lider firması Masdaf’ın Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, Türkiye’de su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak için yüzde 40’ı şebekelerde kaybedilen suyun kazanılması konusunda yapılması gerekenleri açıkladı:

Suyun yüzde 40’ı şebekelerde kaybediliyor

“Barajlarda bulunan ham su, iletim hattıyla arıtma tesislerine oradan haznelere ve şebekeler yardımıyla da evlerimize ulaşıyor. Ancak Türkiye’de suyun yüzde 40’ı fiziki sebeplerden dolayı şebekelerde kaybediliyor. Bu da yaklaşık 2 milyar m³ temiz suya yani yaklaşık 30 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık geliyor.

Su kaynaklarını doğru yönetmek ve suyun kullanıcılara ulaşmadan kaybolmasını önlemek konusunda yerel yönetimlere önemli roller düşüyor. Çünkü yerel yönetimler, suyu evlere taşıyan şehir şebekelerini doğru sistemler ile yöneterek bu kayıpların önüne geçebilir. Bu kapsamda şebeke suyunu basınçlandırmak için kullanılan pompalar ile suyu taşıyan boruları doğru seçmek ve bakımlarını ihmal etmemek gerekiyor.

Eski pompalar yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor

İdeal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski ve yıpranmış pompalar su israfının yanı sıra enerji israfına da neden oluyor. Çünkü aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketiyor. Bu nedenle eski pompa sistemlerini, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekiyor. Yenilenen sistem hem iki yıl içinde kendini amorti ediyor hem de yüzde 40 daha az enerji tüketiyor.

Şehir şebekelerinde kullanılan borulara dikkat!

Şehir şebekelerindeki kayıpları önlemek için yalnızca akıllı pompa teknolojileri ile suyu basınçlandırmak da yeterli değil, bir diğer önemli parametrenin de şehir şebekelerinde kullanılan borular olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sistemdeki borular eski ve yıpranmış ise patlama veya delinme gibi sorunlar yaşanabiliyor.

Akıllı pompa teknolojileri ile doğru basınçlandırma yapılmalı

Borularda yaşanan patlama veya delinmenin nedenlerinden bir diğeri ise uzun boru hatlarındaki kayıpları karşılamak amacıyla şebekenin çıkış noktalarına yerleştirilen pompalardaki basınçların yüksek tutulması oluyor. Bu nedenle alt yapı sistemlerini bir bütün olarak değerlendirip, mühendislik hesaplamalarını doğru yapmak gerekiyor.

Kullanım ömrü 10 yılı aşan pompaları, akıllı pompa teknolojileri ile yenileyerek doğru basınçlandırma yapmak, kaçakları tesit edip boruları yenilemek şebekelerden kaynaklı su israfını önleyecek bir çözüm olacaktır.” dedi.

Devamını Oku

Pompalar

ECO-SYS Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Pompalar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Full otomasyon ile entegre edilerek; arıza tespit bildirimi, otomatik arıza bildirimi, kullanıcı dostu arayüz, yüksek enerji verimliliği ile birlikte daha birçok özellik sayesinde tak-çalıştır olarak üretilen ECO-SYS, sistemler ile uyum içerisinde çalışır. Kabin sayesinde dışardan gelen etkenlere karşı sistem içerisinde oluşabilecek arızaları en aza indiren ECO-SYS, enerji verimliliğini sağlamak için sistemlerin ihtiyacı kadar çalışır.

Tak-çalıştır

Sistemle bağlantısı yapıldıktan sonraki tüm işlemleri kendisi yapan ECO-SYS Serisi Akıllı Sıvı Halkalı Vakum Sistemi, tasarımı ile kullanım kolaylığı sağlar.

Enerji verimliliği

Tamamen enerji verimliliği üzerine tasarlanan ECO-SYS, yenilikçi anlayış içerisinde enerji verimliliğine katkıda bulunur.

Scada sistemine entegrasyon

Sistem içerisindeki bilgileri scada ile bağlantı sağlar.

Otomatik arıza bildirimi

ECO-SYS’nin arıza durumunda hareketli aksamları ile ilgili arıza bildirim ekranı, kendi sisteminde entegre durumlarda arıza paylaşma fonksiyonu ile kolaylık sunar.

Kullanıcı dostu arayüz

Vakum sistemler için tasarlanan dokunmatik ekran sayesinde, her şey daha kolay!

Sektörler

ECO-SYS; kimya, gıda, plastik, tekstil, cam, seramik, sağlık, kağıt, şeker, deri, maden, orman endüstrisi, vakumla kaldırma, yer altı suları, enerji santralleri, seramik ve savunma sanayi sektörleri için uygundur.

Bakım

Bakım gerektirmeden uzun süre yüksek verimle çalışır.

Devamını Oku

Elektrik Motorları

Başarı hikayelerinin çözüm ortağı VEK Motor

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

17’den fazla ülkeyle iş birliği içerisinde 8 markayı Türkiye’nin imalat sanayisiyle buluşturan VEK, yarım asra yaklaşan sektör birikimi, mühendislik alanında uzman kadrosu ve müşterilerinin ürettiği ürünler konusundaki tecrübesiyle önemli projelerin çözüm ortağı konumunda yer alıyor. Güçlü iş ortaklıkları sayesinde dünyanın lider markalarını tek kaynaktan sunan VEK, sektörde yetişen ve ihtiyaçlara göre çözümler geliştiren mühendis ağırlıklı çalışan yapısıyla bu markaların kalitesini; mühendislik, sahada elde edilmiş tecrübe, imalat sanayisindeki bilgi-birikim, satış öncesi ve sonrası hizmetlerle buluşturuyor.

Elektrik motorlarında WEG, AEMOT, WAT-TEE, NİDEC, Rotor NL, Marathon; inverter ve test sistemlerinde KISTLER, KOSTAL, Danfoss, LS Electric; redüktör grubunda ise Yılmaz Redüktör’ü geniş ürün yelpazesinde barındıran VEK; doğru ürün, doğru teknoloji ve doğru sistem tasarımı ile daha verimli, daha çevreci, daha kompakt ve uygun fiyatlı çözümler sunuyor.

Müşterilerinin ürettiği pompa, kompresör vb. ürünler hakkında da bilgi sahibi olan VEK; su ve atık su uygulamalarından petrol ve doğal gaz endüstrisine, inşaat ve altyapıdan denizcilik sektörüne, tarım endüstrisinden enerji üretimine kadar 15’ten fazla sektörün ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılıyor.

Referansları arasında Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, Procyon Elektrik, İSKİ, DSİ, TCDD, ASKİ, Tüpraş, TAV, Standart Pompa, Vansan, EMCEKARE, Masdaf, Olgun, Netafim, EBARA, MSP gibi kurum ve kuruluşların yer aldığı VEK, pek çok önemli projenin çözüm ortağı oluyor.

Firmanın tamamladığı referans projeler arasında şunlar yer alıyor:

İSKİ Kazandere Terfi Merkezi 1.6 MW OG motor tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Akpazar Ovası Sulama Projesi kapsamında 800 kW orta gerilim motorun tedarik edilmesi ve kurulumu.

DSİ Denizli Tavas Projesi kapsamında 500kw AG motor tedariki ve kurulumu.

İSKİ Büyükçekmece Hamsu Pompa İstasyonu Projesi’nde 355kw OG motor tedarik ve kurulumu.

BM destekli Etiyopya Sulama Projesi kapsamında 14 adet AG ve 23 adet OG motor tedarik ve kurulumu (toplam kurulu güç 25.000 kW).

DSİ Boztepe Projesi kapsamında 800kW AG motor tedarik ve kurulumu.

Özbekistan Enerji Santral Projesi kapsamında 7 adet OG motor değişimi.

İSKİ Anadolu Terfii Merkezlerinde IE4 yüksek verimli motor değişim projesi.

BM destekli Tanzanya ve Ruanda Sulama Projeleri kapsamında muhtelif güçlerde toplamda 18 adet AG motor (toplam kurulu güç 4.800 kW).

Adana Adliyesi Soğutma Ünitesi 800kw değişken hız sürücülü pano.

Konya Organize Sanayi Arıtma Tesisi Projesi kapsamında muhtelif güçlerde toplam kurulu gücü 6.000 kw AG motor.

DSİ Edirne Çakmak IE4 yüksek verimli motor projesi.

DSİ Isparta Atabey Pompa İstasyonu 1.5 MW OG motor projesi.

İSKİ Terkos 1.1 MW OG motor projesi.

Azerbaycan 1.2 MW OG Motor Projesi.

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et