Connect with us

Bakım Onarım

Akıllı sensörler, kestirimci bakıma nasıl yardımcı olur?

Yayın Tarihi:

on

Franck Roussillon

Parker Hannifin Aktüatörler için Avrupa Ürün Müdürü

Endüstri 4.0, üretim sektöründe “moda” olan bir terimden çok daha fazlasıdır. Bu kavram, dijital gelecek hakkında yenilikçi düşünmeye hazırlıklı olan fabrikalara gerçek avantajlar ve rekabetçi kazanımlar sunabilecek olan birçok tamamlayıcı parçadan oluşan bir araçtır. Mesela, akıllı sensörleri ele alalım. Akışkan gücü teknolojileri için en yeni akıllı sensör teknolojileri, uygun şekilde seçildiğinde ve uygulandığında kestirimci bakım gibi stratejiler üzerinde olumlu etkiye sahip olabilir. Endüstri 4.0 teknolojisinin bir parçası olarak gerçek zamanlı veri toplama (akıllı sensörler aracılığıyla), bakım işlemlerini gerçekleştirmek için durdurma süresini planlamayla ilgili kararları etkileyebilir. Bu kararlar, verimliliği artırmak ve gittikçe kısalan müşteri teslimat programlarını yetiştirmek açısından avantaj sağlayabilir.

Kestirimci ve önleyici bakım karşılaştırması

Bakım işlemleri, fabrikaya göre değişiklik gösterir ancak geleneksel olarak tepkisel veya önleyici stratejileri temel alırlar. Tepkisel stratejilerde, kayıp üretim ve beklenmedik masraflar genellikle karşılaşılan sonuçlardır. Önleyici stratejilerde ise genellikle sistemler ve parçalar, gerektiği için değil genel bakım prosedürlerinde listelendiği için onarılır. Bu durum da gereksiz masraflara neden olur.

Bu sorunlar göz önüne alındığında kestirimci bakım, sektördeki kuralları değiştirebilecek yenilikçi bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Kestirimci bakım, büyük ölçüde Endüstri 4.0 teknolojisinin ortaya çıkmasıyla gelişmiştir. Uzun bir süredir, makinelerdeki hareket kontrol ekipmanlarını izlemek mümkündür. Akışkan gücü sistemlerinde (pnömatik, elektropnömatik, hidrolik, elektrohidrolik) bu süreç genellikle aktüatörün konumu ve geçidin açık ya da kapalı olması gibi etkenler etrafında şekillenir. Ancak artık durum izleme konusunda yepyeni bir seviyeye ulaşılmıştır. Bu seviyede bakım personeli sıra dışı bir şey olup olmadığına karar verebilir.

Her işlemin bir “kalp atışı” vardır. Burada sorulması gereken soru bu kalp atışının zaman içinde değişip değişmediğidir. Örneğin, bu “kalp atışı” yavaşlayabilir veya hızlanabilir. Akıllı sensörler de işte bu noktada yarar sağlar.

Akıllı Bakım

Gömülü akıllı sensörler, günümüzde konnektörler, hortumlar, borular, pompalar, motorlar, aktüatörler ve filtreler gibi birçok düşük seviyeli akışkan gücü ürünlerine entegre edilebilir. Bu entegrasyon Endüstri 4.0 teknolojisi kurulumunun parçasıdır. Bu kavramın ortaya çıkardığı temel fırsatlardan biri kestirimci bakımla ilgilidir. Örneğin kontrol valflerinde üretilen diyagnostik veriler, güç sorunlarını giderme konusunda çok değerli olabilir. Akışkan gücü sistemlerindeki temel endişelerden biri, valflerin yanlış şekilde ateşlenmesine neden olabilen uzun kablo yollarında hattın ilerisinde meydana gelebilecek voltaj düşümleridir. Normalde, osiloskop olmadan bu sorunun ana nedenini tespit etmek imkansızdır. Buna karşın, her valf manifold nodunda gerilim algılama özelliği olsaydı döngünün belirli noktalarında tüm makinedeki gerilim düzeylerini kaydetmek için bir “sweeper” programı yazılabilirdi.

Akıllı sensör teknolojisi, aynı zamanda hidrolik hortum veya konnektör sızıntılarını tahmin etmeye de yardımcı olabilir. Bir hortum veya konnektör üzerinde doğru noktalara yerleştirilen titreşim sensörleri ve toplanan verileri izleme sistemine iletecek olan araçlar sayesinde hidrolik sızıntı olasılığını tahmin edebilen doğru bir eğilim analizi yapmak ve kaydetmek için basit bir program yazılabilir.

Benzer bir strateji, hidrolik aktüatörde sızıntıya neden olan piston sızdırmazlık elemanlarını tespit etmek için kullanılabilir. Bir silindir, doğru seçilmiş bir gömülü sıcaklık sensörü kullanıldığında bakım personelini beklenmedik sıcaklık değer farklarıyla ilgili uyarabilir. Bu değer farkları piston sızdırmazlığının delindiğini gösterebilir.

Birleşik iletişim standartları

Tabii ki Endüstri 4.0 destekli sensörler seçmenin yanı sıra bu sensörün diğer cihazlarla iletişim kurmasını sağlamak da önemlidir. Bu nedenle akıllı cihazlarının ve alt sistemlerinin açık iletişim standartlarını ve en iyi uygulamaları barındırması için merkezi bir strateji benimseyen sensör satıcıları seçilmelidir. IO‑Link, sensörler ve aktüatörlerle iletişim kurma amacını taşıyan ve uluslararası standart (IEC 61131-9) olarak benimsenen ilk I/O teknolojisidir. Bu açık protokol, Endüstri 4.0 dünyasını bileşen seviyesine getirir ve farklı teknolojiler ve üreticiler arasında birlikte çalışabilmeyi sağlamakta önem taşır.

Örneğin iş parçası ham maddelerini kavramak ve imalat makinesinde gerekli konumlara yerleştirmek için kullanılan pnömatik bir cihazı ele alalım. Burada yakında meydana gelebilecek bir arıza için solenoid valflerdeki bobin gerilimi izlenebilir. Bu tür bir durumda IO-Link, düşük seviyeli cihazlarla bütçenize uygun bir iletişim yöntemi sunabilir. IO-Link, bu cihazları hareket kontrol cihazlarına bağlar, bu cihazlar ise fabrika ağına ve gerektiğinde buluta bağlanır.

Güvenlik konusu

Güvenlik, Endüstri 4.0 hakkında konuşurken sürekli tekrar edilen bir konudur. Bu konu hakkında endişeleri olan ve nasıl ilerleyebileceği konusunda yardım arayan tüm şirketler için doğru tedarikçiyi seçmek hayati önem taşır. Çok çeşitli, ileri seviye uygulamalarda çalışarak elde ettikleri teknik bilgilerini ve pratik deneyimlerini paylaşabilecek tedarikçiler seçmek çok önemlidir. Özellikle akışkan gücü kurulumlarında, seçilen tedarikçi en doğru bilgileri elde etmek için sensörlerin hangi noktalara entegre edilmesi gerektiği, toplanması gereken verilerin türü ve elde edilen sonuçları en kullanışlı şekilde MRO (bakım, onarım ve işletme) personeline sunulması konusunda tavsiye verebilmelidir.

Türkiye endüstrisine, alana özel, spesifik yayınlar üreten MONETA Tanıtım’ın sektörel dergilerinin ve web portallarının editörlüğünü yapmaktayım. Yeni nesil, dinamik yayıncılık anlayışıyla, dijital ve basılı mecralarda içerik geliştirmek için çalışmaktayız.

Bakım Onarım

Watson-Marlow’dan sektörde ilk: Sine pompa bakımı için artırılmış gerçeklik uygulaması

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Yaratıcı müşteri çözümlerinde öncü olan Watson-Marlow Fluid Technology Solutions (WMFTS), Artırılmış Gerçeklik (AR) serisinden ilk uygulamasını başlattı. Ürünleri için müşteri deneyimini ve satış sonrası desteği artırmak için geliştirilen ilk uygulama, Certa sine pompası için oluşturuldu. Bu pompa, hijyen ve temizlenebilirlik açısından en yüksek standartları karşılaması, proses verimliliğini artırması ve toplam sahip olma maliyetini en aza indirmesi ile tanınıyor.

Kullanım kolaylığı için tasarlanan Certa AR Uygulaması, müşterilerin Certa sine pompa bakım görevleri için gerekli araçları kolayca tanımlamasına olanak tanırken, bilgiyle beraber adım adım net görsel rehberlik sağlıyor. Uygulama, kullanıcıların önceki AR deneyimine ihtiyaç duymaması için sezgisel olarak tasarlanmış olsa da görsel, dijital teknolojiyi kullanırken dijital lokal becerileri de hedefliyor. Uygulama, müşterinin kendi pompasına AR görsel talimatlarını yerleştirerek, müşterinin bir görevi anlamasına yardımcı oluyor ve önceden olduğu gibi yazılı ürün kılavuzlarına başvururken harcanan zamanı azaltıyor.

Uygulama, WMFTS’nin yeni dijital dönüşüm departmanı tarafından şirket bünyesinde geliştirildi. Bölüm Başkanı Matthew Thomas, şu ifadeleri kullandı: “Bu departmanın büyümesi, WMFTS’nin yaratıcı ve erişilebilir müşteri odaklı çözümler arayışına devam eden bağlılığını göstermektedir. Müşteri çözümlerinin sağlanmasında oyun değiştirici olan firmamız, müşterilerimizin kalifiye iş gücünü işe alma konusunda karşılaştığı basıncı iyi tahlil ettiğimizi gösteriyor. Görsel, dijital teknolojiyi kullanarak talimatları kullanma becerisine ve tercihine sahip yeni nesil çalışanlar var. Bu da yeni becerileri edinmeyi çok daha kolay hale getiriyor. WMFTS için Certa AR Uygulaması, müşteri deneyimimizi desteklemek ve geliştirmek için teknolojiyi kullanış biçimimizde bir değişikliğe gittiğimizi gösteriyor. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını aşma şeklimizi geliştiren araçlarda hedeflenen yatırımlara ilişkin mükemmel bir örnektir.”

Ekibe yeni katılan WMFTS AR Uzmanı ve Certa uygulama geliştiricisi Isaac Gillard ise, şunları söyledi: “Müşterilerimizin yararına AR teknolojisini uygulamamıza izin veren uygulamayı piyasaya sürmekten mutluluk duyuyoruz. WMFTS, müşteri desteğinde öncü olma ve pompa kullanıcılarımız için verimlilik tasarrufu sağlama konusunda bir şöhrete sahiptir. İlk kullanıcılarımızdan geri bildirim almayı ve müşterilerimiz için gelecekteki çözümleri geliştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Devamını Oku

Bakım Onarım

Akıllı yağlamada yeni dönem: Schaeffler OPTIME C1

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Schaeffler, bakım ekiplerine ağ bağlantılı tüm yağlayıcılar hakkında önemli bilgiler sağlayan OPTIME C1 ile yeni bir IoT çözümü sunuyor. OPTIME C1, yeniden yağlama sistemlerinin hedeflenen bakımını sağlayarak manuel, kontrole olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

  • Schaeffler’in OPTIME C1 sistemi, endüstriyel üretim tesislerinde karmaşık yağlama yönetimini basitleştirir.
  • Sistem, bakım personeline bağlı tüm yağlayıcılar hakkında önemli bilgiler sağlar.
  • Yeniden yağlama sistemlerinde hedeflenen bakımı, periyodik, rota bazlı kontrollere ihtiyaç olmadan gerçekleştirir.

Rulmanların manuel olarak yeniden yağlanması, endüstrinin birçok alanında hala kullanılan bir yöntemdir. Otomatik yağlayıcılar bu konuda büyük bir gelişmedir ancak yine de manuel, rota tabanlı izleme gerektirirler. Genel olarak, manuel yeniden yağlama hataları, rulmanlardaki arızaların ana nedenlerinden biridir. Schaeffler’deki rulman uzmanları bu sorunu çözdü ve Akıllı, otomatik yağlayıcılar kullanarak rulmanların yeniden yağlanması için bir IoT çözümü olan OPTIME C1’i geliştirdi. Yeni sistem, Schaeffler’in OPTIME uygulamasıyla entegre edilerek çok fazla veya çok az yağ kullanımı, yanlış yağ kullanımı, yağ kirliliği, tıkanmış yatak yağlama kanalları veya boş yağlayıcılar nedeniyle hatalı yağlamayı güvenilir bir şekilde önler.

Karmaşık yağlama yönetimi basitleştirildi

Sistem, bakım personeli ile OPTIME uygulaması, web tabanlı OPTIME kontrol paneli veya gerekirse kendi yazılım araçları aracılığıyla iletişim kurar ve onlara kritik dolum seviyeleri ya da yağ tedarik sorunları olan tüm yağlayıcılara genel bir bakış sunar. Sistem, entegre sıcaklık sensörü sayesinde ayrıca yüksek sıcaklıklarda çalışan tüm yağlayıcılara genel bir bakış sunar. OPTIME C1 ile bakım personelinin, tesislerde yeniden yağlamayı planlamak için planlı denetim çalışmalarına zaman harcamasına veya karmaşık tablolar ya da yazılımlarla uğraşmasına gerek kalmaz. Bunun yerine, uygulamadan gelen otomatik bildirimlere yanıt olarak hedeflenen bakım faaliyetlerine odaklanabilirler. Bu, yağlama yönetiminin çok fazla karmaşıklığını ortadan kaldırır.

Basit ve sonradan takılabilir yapı

Pille çalışan her OPTIME C1 ünitesi, Schaeffler Concept 1 otomatik yağlayıcıya vidalanmak üzere tasarlanmıştır. Ünite bir iletişim modülü ve bir sıcaklık sensörü içerir. Genel çözüm ayrıca bir ağ geçidi ve OPTIME uygulamasını içerir. OPTIME C1 üniteleri, bir ağ ağı oluşturmak için Concept 1 yağlayıcılarını otomatik olarak bağlar. Ağ ağı, bir sonraki yağ dolumu için kalan gün sayısı gibi önemli çalışma verilerini yakalar ve hesaplar sonra ağ geçidi aracılığıyla Schaeffler bulutuna ve ardından OPTIME uygulamasına gönderir. Bileşenleri yüklemek ve bunları uygulamada yapılandırmak, yağlama noktası başına iki dakikadan az sürer. Bu sayede pompalar, fanlar, kompresörler, makineler üzerinde onlarca yağlama noktası, konveyör tahrikleri ve benzerleri, çok kısa bir süre içinde OPTIME C1 ile donatılabilir ve bu da manuel inceleme programından çıkarılabilecekleri anlamına gelir. Bu noktalardaki yağlayıcılar artık akıllıdır, yani bakım ekibinin yalnızca gerçekten bakıma ihtiyaç duyduklarında bunlarla ilgilenmesi yeterlidir.

Açık sistem: Bakım araçlarına API bağlantısı

Schaeffler OPTIME C1 açık bir sistemdir. Mevcut bakım araçlarıyla veri alışverişi yapmasını sağlayan bir API’ye sahiptir. İlgili bilgiler daha sonra OPTIME uygulaması, web tabanlı OPTIME panosu veya gerekirse kendi yazılım araçları aracılığıyla bakım personeline sağlanır.

Schaeffler OPTIME C1, Ocak 2022’den itibaren Avrupa’da sipariş edilebiliyor.

Devamını Oku

Bakım Onarım

Süt ve süt ürünleri işleme tesislerinin bakım departmanlarında karşılaşılan zorluklar

Yayın Tarihi:

on

Yazar:

Süt ve süt ürünleri işleme tesislerinde bakım,  kesintisiz makine verimliliği ve operasyon süreci için gereken kapsamlı yaklaşımların sürekli  gelişimi ile karakterize edilmiştir. Bu değişiklikler, bakım departmanlarının ihtiyaç duyduğu gelişim ve yeterlilik için hem personel hem de üretim teknolojileri ile ilgilidir. Bakım departmanları,  iyi yönetilen bir şirketteki en önemli bölümlerden  biridir, çünkü uzun vadede doğrudan giderleri  azaltır ve gelirleri artırır.  

40 yılı aşkın bir süredir piyasada bulunan Tapflo,  bu evrime tanık oldu. Şimdi müşterilerine hem  tedarik ve uzmanlığını sunuyor hem de mevcut  arıza ve bozulmaların hızlı ve profesyonel şekilde ele alınmasını sağlıyor. 

Tapflo Makina Yapı Endüstri San. ve Dış Tic.  Ltd. Şti. Ülke Müdürü Cüneyt Başar’a göre: “Acil  durumların karmaşıklığı, olası tüm senaryoları  öngörmeyi ve üretim sürecini eski haline getirmek için gerekli tüm gerekli parça ve bileşenlerle  önceden stok yapılmasını imkânsız hale getirir.  Ayrıca, üretim tesislerinde çoğu zaman yeterince büyük bir yedek parça deposu yoktur. Bu işletmeler anlaşılacağı gibi yedek parçalara ilave  sermaye ayırmazlar. Bu nedenle, akış çözümleri  tedarikçilerinin, örneğin müşterilerine anında  teslim edebilecekleri, arıza süresini en aza indirecek hijyenik valfler içeren geniş bir tedarik kaynağına sahip olması çok önemlidir.” 

Bakım departmanında yüksek bir teknik seviye  oluşturmak uzun vadeli bir süreçtir. Bu durum,  birçok firmayı belli hizmetleri taşeronlardan almaya mecbur bırakmaktadır. Tapflo olarak, dinamik pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve müşterilerimizin acil durumlarında güvenilir bir  çözüm ortağı olmak için, her zaman servis departmanımızın yetenek ve niteliklerinin gelişimi ne özel bir önem veriyoruz. Hızlı yanıt sürelerini,  çok çeşitli bakım hizmetlerini, özel endüstriyel  otomasyonu ve kapsamlı teşhisi garanti ediyo ruz. Çalışanlarımız, mikrobiyal kontaminasyonu  önlemek ve müşterilerimizi zorlu bir pandemi  durumunda günlük olarak desteklemek için  tam donanımlıdır. 

Tapflo portföyünü başka bir birinci sınıf hijyenik vana markasıyla genişletiyor 

Tapflo olarak, “Akışınız hakkında her şey” sloganımızı karşılamak için ürün yelpazemizi sürekli  olarak geliştiriyoruz. Amacımız, sıvıların akışı ile  ilgili tüm konulara kapsamlı bir yaklaşım sağlamaktır. Süt ürünleri de dahil olmak üzere hijyen  endüstrisinde artan gereksinimler, bizi yüksek  kaliteli ürünleri ve çözümleri garanti eden yeni  bir profesyonel tedarikçi edinmeye zorladı. Cipriani Harrison Valves hijyenik parçaları 2020’de  ürün yelpazemize eklendi. Şu anda 3000’den  fazla çeşitli tiplerde vana (aseptik, kelebek, tek  yataklı, numune alma, karıştırmaya dayanıklı  vb.) doğrudan Tapflo stokundan temin edilebilmektedir. Teslimat sürelerinde böylelikle  maksimum kısalma sağlanmaktadır. Cipriani  Harrison Valves, Amerika, Asya ve şimdi Avrupa  pazarlarını da kapsayan 30 yıldır dünyanın her  yerinden müşterilere başarıyla ürünlerini tedarik  eden birinci sınıf bir üreticidir. Bu üreticinin ürün leri, en karmaşık teknolojik süreçlerin uygulanmasına imkân verir ve açık ara en iyi fiyat/kalite  oranını müşterilerine sağlar. 

Devamını Oku

Trendler

Pompa Vana ve Sistemleri Dergisi - Pump Valve and Systems Magazine sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et